Eskişehir

Eskişehir'de uzun süredir yapılıyordu, İstanbul'da da başladı

Eskişehir'de ikinci el eşya alım satımı yapan esnaf Halis Özdoğru, İstanbul'da zorunlu hale getirilen 'İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesi' uygulamasının, Eskişehir'de uzun süredir başarıyla uygulandığını belirtti.

Abone Ol

Eskişehir'de ikinci el eşya alım satımı yapan esnaf Halis Özdoğru, İstanbul'da zorunlu hale getirilen 'İkinci El Malzeme Alım Satım' belgesi uygulamasının, Eskişehir'de uzun süredir yürürlükte olduğunu ve bu uygulamanın suçların önlenmesinde etkili olduğunu söyledi.

HIRSIZLIK GİBİ SUÇLARDA ÖNLEM ARTIYOR

Özdoğru, "Eskişehir Valiliği'nin bu konuda ciddi bir yaklaşımı var. Biz, 18 yaşından küçük bireylerden eşya almayı kesinlikle kabul etmiyoruz. Ayrıca, aldığımız eşyaların sahiplerinin durumunu da dikkatle sorguluyoruz. Mesela, ‘Kocası satsa karısının haberi olması lazım’ diyerek, işlemlerin şeffaf olmasına özen gösteriyoruz" dedi. Eskişehir'deki ikinci el eşya alım satım sürecinin, hırsızlık gibi suçların önlenmesi açısından büyük katkı sağladığını belirten Özdoğru, "Eşyaların kaynağını bilmeden alım satım yapmamaya özen gösteriyoruz. Eğer bir eşya topluca satılacaksa, o eşyaların alındığı yeri ve sahibini görmek için mutlaka yerinde inceleme yapıyoruz. Bu şekilde hırsızlık ve benzeri suçlara karşı güvenlik önlemlerini artırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Halis Özdoğru, uygulamanın, hem esnaf hem de müşteriler için önemli bir güvenlik unsuru olduğunun altını çizdi ve Eskişehir'in bu alanda örnek teşkil ettiğini belirtti.

Özdoğru, kentte uzun zamandır yürütülen uygulamanın başka şehirlere de yayılmasının olumlu olduğunu belirterek, "Yeni gelecek tedbirleri görmek lazım. Belki bir yenilik getirecekler. Daha görmediğimiz için bir şey diyemiyoruz ama biz eskisi gibi devam ediyoruz. Malı nereden kaç paraya aldığımız ve nereye verdiğimiz gibi bilgileri mecburen gider pusulasıyla vergilendiriyoruz. Böyle hırsızlık olayları olduğunu bildiğimiz için çok ciddi davranıyoruz. Bizim de başımıza geliyor. Adam apartmandan televizyon çalıp satıyor, biz bunu biliyoruz. Böyle bir olayda polisi bilgilendiriyoruz, gelip kontrol yapmalarını istiyoruz. Polis bu tür konularla ciddi ilgileniyor" dedi. 


HANGİ ÜRÜNLERİ KAPSIYOR

Bahsi geçen uygulama elektronik eşya ve beyaz eşya olarak tabir edilen cep telefonu, bilgisayar, tablet, fotoğraf makinesi, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, akü, bakır malzeme ve benzeri ikinci el eşyaların alım satımını yapan kişileri kapsıyor. Uygulama çerçevesinde; satıcıya ait kimlik, adres bilgileri, işlemin yapıldığı tarih, eşya miktar ve özelliklerini belirten 'İkinci El Eşya Alım Satım Belgesi' düzenleniyor. Eşya ile ilgili fatura alınacak ve kolluk kuvvetlerince talep edildiğinde bu fatura ibraz edilirken, kayıt altına alınan alışverişlerin işletmelerde listesi tutuluyor.