TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü, Eskişehir'de Vilayet Meydanı'nda kutlandı. Etkinlikte, 1979 yılındaki İş Bırakma Eylemi’nin 45. yıldönümüne dikkat çekildi. TMMOB üyeleri, meslek alanlarının, meslektaşlarının ve ülkenin geleceğinin korunması için her türlü zorluk ve baskıya karşı sessiz kalmayacaklarını belirtti. Çelenk bırakma töreninin ardından yapılan basın açıklamasında, 1979'daki sorunların günümüzde de sürdüğü vurgulanarak, "Alın terimiz için mücadele edeceğiz" mesajı verildi.
Kurul adına açıklama yapan İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Salih Eğerci, 19 Eylül’ün sadece eylem değil emek mücadelesinin mihenk taşı olduğunu belirtti. Eğerci, “19 Eylül 1979 günü gerçekleştirilen 1 günlük ”iş bırakma eylemi” teknik elemanların kendi mücadelesi olduğu kadar, diğer emekçilerin, ezilenlerin de sesini yükselttiği bir dayanışma ve mücadele günü olmuştur. Yalnızca bir eylem tarihi değil aynı zamanda ülkemizdeki tüm emekçiler gibi mühendis, mimar ve şehir plancılarının da ekmek ve emek mücadelesinin mihenk taşlarındandır. Mücadelemizin sembolüdür. 1979 yılının 19 Eylül’ünde meslektaşlarımızın zorlu yaşam koşullarına, mesleklerinin itibarsızlaştırılmasına karşı verdiği mücadeleyi, üzerinden geçen 45 yıla rağmen bizler de ne yazık ki gün geçtikçe kötüleşen koşullar altında vermeye devam ediyoruz. Ülkemiz ciddi bir ekonomik krizin içerisinden geçerken, krizin tüm faturası meslektaşlarımıza, emeği ile geçinen toplumsal kesimlere kesilmektedir. Bir dönemin en gözde mesleklerinden olan mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı sistematik olarak değersizleştiriliyor. Emeğimiz göz göre hiçe sayılıyor” dedi.
"İŞ BULAMAYANLAR MESLEK DIŞI ALANLARDA ÇALIŞMAYA MECBUR KALIYOR"
Eğerci, kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadığı zorluklara şu sözlerle değindi: “Kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze kalıyor. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, iş riski de giderek büyüyor.Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakını yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan doğrudan etkileniyor. Mühendis, mimar ve plancılarının büyük çoğunluğu asgari ücrete çalışıyor. İş bulamayanlar, meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur kalıyor. Staj sorunu nedeniyle işe girişlerde ve tecrübe süreçlerinde daha yolun başında çalışma hayatı tıkanıyor. İşsizlik, esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar özel sektörde çalışan tüm meslektaşlarımızı tehdit ediyor. Yurtdışına göç eden her meslektaşımız da gelecek umudumuzdan bir kayıp oluyor. Sitemin çarkları sermaye lehine dönebilsin diye ömrümüz boyunca adeta bir köle gibi çalışmayı kabul etmiyoruz.”
"SESSİZ KALMAYACAĞIZ"
Eğerci, ülkede yaşanan felaketler noktasında mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinin önemine vurgu yaparak, mücadele edecekleri mesajını verdi. Eğerci,” Çok açıktır ki; mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz. “Dayanışma Günü “ olarak ilan ettiğimiz bu önemli günde herkes duysun, herkes bilsin ki; Bu ülkede bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavır koymaya çalışan, başka bir geleceğin tahayyülünü umudunda taşıyan TMMOB var! Biz varız!Meslek alanlarımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini teslim almaya çalışan hiçbir zorluk ve baskıya karşı sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.