Lastik bakım uzmanı Sebahattin Ünal, lastik fiyatlarında meydana gelen zamları değerlendirerek, lastik bakımıyla ilgili önemli noktalara değindi.
Yaz mevsiminin yavaş yavaş sona ermesiyle birlikte lastik fiyatları da sürücüler tarafından takip ediliyor. Kışlık lastiklerini uygun fiyata karşılayabilmek için şimdiden satın almayı düşünen sürücülerin yanı sıra, yazlık lastiklerinde de değişim yapmak isteyen vatandaşlar gözlerini lastik fiyatlarına çevirdi. Fiyatlarda geçen yıla oranla yüzde 30-35 oranında artış olduğunu belirten lastik bakım uzmanı Ünal, araç lastiklerinin uzun ömürlü kullanılabilmesi için dikkat edilmesi gerekenleri ESTV’ye aktardı.
“BİR YILDA YÜZDE 35 ZAMLANDI”
Kışlık lastik fiyatlarının üretici firmalar tarafından henüz paylaşılmadığını belirten Ünal, daha hesaplı olması bakımından tercih edilen dört mevsim lastiklerinin Eskişehir şartlarında uygun olmadığına vurgu yaptı. Ünal, “Yapılacak olan son zamlarla birlikte lastik fiyatlarına da yüzde 4 ve yüzde 7 arasında zam gelecek. Ekranlarımıza baktığımızda ana firmaların bu oranda bir zam yapacaklarını görüyoruz. Bu artışlar düzenli şekilde devam ediyor. Geçen yıla oranla ise lastik fiyatlarına yaklaşık yüzde 30-35 civarında bir artış oldu. Kışlık lastik fiyatları ise henüz belli değil. Şu anda fabrikalar kış üretimi yaptığı için 2024-2025 lastikleri şu anda stoklarda gözükmüyor. Tüketicilerde ‘Acaba kışlık lastiği bu aylarda alsam daha mı ucuza gelir?’ düşüncesi oluyor ama bence Eylül ayında almaları halinde fiyatların çok fazla oynayacağını düşünmüyorum. Bir diğer konu ise, tüketiciler, yılın her döneminde kullanılabilme vaadi veren dört mevsim lastikleri kullanma noktasında bize danışıyor ama ben bu lastiklerin kullanımını çok tavsiye etmiyorum. Çünkü kışlık lastiklerin kauçuk oranları fazla. Eskişehir'de don ve kış şartları ağır geçtiğinden lastikler yere tutunmakta zorlanıyor ve fren mesafemizi daha minimum seviyeye getiriyor. Eskişehir şartlarına uygun bir lastik değil. Eskişehir'in kış şartları ağır geçtiği için fren mesafeniz uzuyor. Yazında yere tutunma olasılığınız fazla olduğu için hem aracınızı yoruyor hem de yakıtınız fazlalaşıyor. Ama yazlık lastikte kauçuk oranı az, plastik oranı fazla. Çünkü 178 tane maddeden lastik yapılıyor. Geçen yıl ağır bir kış yaşamadık, dört mevsim için lastik için çok ideal bir yıldı. Ama Eskişehir bir gün bile don yaptığı zaman o lastik çok güvenilir olmuyor” dedi.
“BASINÇ DEĞERİ VE SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT EDİN”
Hem sürüş güvenliği hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyan araç lastiklerinin bakımı noktasında da önerilerde bulunan Ünal, şu noktalara değindi: “En önemli nokta araçlarınızda her lastiğin ayrı ayrı basınç değeri var. Bu basınç değerini olması gereken değerde kullanmanız lazım. Ne düşük ne fazla hava basıncı basmanız lazım. Düşük bastığınız zaman lastiğiniz daha fazla yüklenir. Aynı şekilde daha fazla hava bastığınız zaman da aracınıza zararı olacaktır. Kışın yazlık, yazın ise kışlık lastikleri saklama noktasında, firmaların önerdiği yöntem lastiklerin dik şekilde saklanmasıdır ama düzenli olarak da haftada bir, ayda bir yönlerini değiştirmeniz gerekir. Üst üste de saklayabilirsiniz, onda da sıkıntı yok lastiklerin aynı yönde değil, farklı şekillerde yönlerini çevirerek saklayabilirsiniz. Ama bundan önemli nokta lastik saklamada lastikleriniz güneşten, soğuktan ve yağmurdan, çamurdan korunmalı.”