Eskişehir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva, İl Hayvan Koruma Kurulu toplantısında alınan yeni kararlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yuva, yapılan değerlendirmede, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Hanım’ın, sokak hayvanları için yeni barınağın inşaatında yüzde 40 seviyesine gelindiğini belirtti. Bu barınak tamamlandığında, Eskişehir'deki sokak hayvanları için daha güvenli ve sağlıklı bir ortam oluşturulacağı ifade edildi.
SAHİPLENİLEBİLECEK HAYVAN SAYISI 5 İLE SINIRLANDIRILDI
Toplantıda alınan kararlar arasında dikkat çeken bir diğer konu ise "kısırlaştır ve yerine bırak" yönteminin kaldırılması oldu. Bu karar doğrultusunda belediyelerin, doğal yaşam alanları oluşturma sorumluluğu getirildi. Ayrıca, barınaklardan sahiplenilebilecek hayvan sayısı 5 ile sınırlandırıldı. Bu yeni düzenlemeler, sokak hayvanlarının daha sağlıklı bir şekilde yaşaması ve sahiplenme oranlarının artırılması amacıyla hayata geçirildi.
"DOĞAL YAŞAM ALANI ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ"
Sokak hayvanları için doğal yaşam alanları oluşturulması zorunluluğu getirildiğini söyleyen Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva, “Şehrimizde kapasite sorunu var. Şehir nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u kadar sokak hayvanı olduğu tahmin ediliyor, bu da 80-90 bin civarında bir popülasyona denk geliyor. Yeni yasayla birlikte daha önce uygulanan “kısırlaştır ve alındığı yere bırak” yöntemi kaldırıldı. Bunu yerine, doğal yaşam alanları oluşturulması zorunluluğu getirildi. Artık belediyelerimiz, barınaklarda kısırlaştırma ve tedavi süreçlerini tamamladıktan sonra bu hayvanları doğal yaşam alanlarına bırakmak zorunda. Bu dönüşüm için de 2028 yılı Aralık ayı son tarih olarak belirlendi” diye konuştu.
25 BİNİN ALTINA ZORUNLULUK YOK
Büyükşehir Belediyesi Orman Genel Müdürlüğü’nden bir arazi tahsisi aldığını ve arazinin doğal yaşam alanı olarak düzenleneceğinin duyurusunu yapan Yuva, “Büyükşehir Belediyesi’nin yeni barınak projesi büyük bir adım. Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanımız Ayşe Hanım da inşaatın yüzde 40 seviyesinde olduğunu belirtti. İnşaatın ilerleme süreciyle ilgili video gösterimi de yapıldı. Tesisin tamamlanmasıyla birlikte Eskişehir’de sokak hayvanları için daha güvenli bir ortam oluşturulmuş olacak. Yeni yasa kapsamında, nüfusu 25 binin altında olan belediyeler barınak yapmak zorunda değil. Ancak 25 binin üzerinde nüfusa sahip belediyelerin doğal yaşam alanlarını genişletmesi gerekiyor. Şu anda barınaklardaki doluluk oranı en üst seviyede. Sokak hayvanlarını alabilecek yeni alanlar oluşturulmadığı sürece sorun devam edecek. Bu nedenle Büyükşehir Belediyemizin yeni barınağı büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
“CİDDİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK”
Yeni kanuna göre, barınaklardan hayvan sahiplenme konusunda İl Hayvan Koruma Kurulu tarafından belirlenen yeni bir limit getirildiğini belirten Yuva, “Bu doğrultuda, bir kişi en fazla 5 sokak hayvanı sahiplenebilecek. Ancak 5’ten fazla sahiplenmek isteyenler için özel bir değerlendirme mekanizması oluşturuldu. Bir ekip, başvuruda bulunan kişilerin yaşam koşullarını yerinde inceleyerek onay verecek. Bu kararın oldukça yerinde ve faydalı olduğunu düşünüyorum. Kaçak hayvan üretimi konusunda da önemli adımlar atıldı. Özellikle merdiven altı üretim yapan yerler ciddi bir denetim altına alınacak. Tarım Bakanlığı, İl Tarım Müdürlüğü ve Veteriner Hekimler Odası olarak bu tür kaçak üretimlerin tamamen durdurulması için mücadele ediyoruz. Çünkü hayvanların ticari meta haline getirilmesini kesinlikle tasvip etmiyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konuda ciddi yaptırımlar uygulanacak” diye konuştu.
“ESKİŞEHİR’DE GENİŞ KAPSAMLI BİR SEFERBERLİK İLAN EDİLMESİNİ ÖNERDİK”
Veteriner hekimler olarak gönüllü çalışmaya hazır olduklarını söyleyen Yuva, “Sayın Valimiz toplantıda bizlere de “Siz veteriner hekimler olarak ne gibi katkılarda bulunabilirsiniz?” diye sordu. Biz de veteriner hekimler olarak, gönüllülük esasına dayalı olarak belediyelerimize ve ilgili kurumlara destek vermeye hazır olduğumuzu belirttik. Özellikle kısırlaştırma çalışmalarının hızlandırılması gerekiyor. Kısırlaştırma oranının, üreme oranının üstüne çıkması şart. Aksi takdirde popülasyonu kontrol altına almak mümkün değil. Bu nedenle Eskişehir’de geniş kapsamlı bir seferberlik ilan edilmesini önerdik. Veteriner hekimler olarak gönüllü nöbet sistemleri kurarak, gece gündüz barınaklarda ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabileceğimizi söyledik. Çünkü bu sorun sadece belediyelerin sorumluluğunda değil, hepimizin ortak meselesi” dedi.
HERKESİN BU KONUDA DUYARLI OLMASI GEREKİYOR
Belediyelerle koordineli bir şekilde çalışacaklarını belirten Yuva şöyle konuştu: “Belediyelerimizin bütçesi belirli bir çerçevede olduğu için veteriner hekim sayısını artırmakta zorlanabiliyorlar. Biz de “Bize alan açın, biz destek olalım” dedik. İl Hayvan Koruma Kurulu’nun 11. maddesi kapsamında, Veteriner Hekimler Odası’nın Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri ile koordineli bir şekilde çalışması sağlanacak. Hepimizin bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Sokak hayvanları bizlere emanet ve onlara en iyi şekilde bakmak hepimizin görevi. Belediyeler, kamu kurumları, veteriner hekimler ve halk olarak iş birliği içinde olursak, bu süreci daha sağlıklı bir şekilde yönetebiliriz.”