Eskişehir

Eskişehir'de ses yükselttiler: Eğitim emekçileri mağdur!

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, yaptığı açıklamada, " Milli Eğitim Bakanlığı'nın plansız uygulamaları eğitimde mağduriyetleri artırıyor" dedi.

Abone Ol

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitimdeki plansız ve düzensiz uygulamaları nedeniyle yaşanan mağduriyetlere dikkat çekti. Demirkol, yaptığı açıklamada, "Eğitimdeki mağduriyetler, Bakanlığın plansız uygulamaları nedeniyle daha da karmaşık hale gelmektedir. Eğitim öğretim yılı başında okullarda temizlik sorunuyla ilgili çözüm üretmede geç kalınması, öğrencilerin karanlıkta okula gidip gelme sorununa hala çözüm bulunamaması ve şimdi de norm kadro düzenlemelerindeki belirsizlikler, binlerce eğitim emekçisini mağdur etmektedir" ifadelerini kullandı.

Demirkol, yaşanan bu olumsuzlukların eğitim sistemini daha da zorlaştırdığını ve eğitimcilerin çalışma koşullarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Eğitim Sen Başkanı, bu tür plansızlıkların yalnızca eğitim emekçilerini değil, aynı zamanda öğrencileri de olumsuz etkilediğini belirterek, Bakanlık yetkililerinden daha etkili ve planlı bir yaklaşım beklediklerini söyledi.

"Çok sayıda öğretmen norm fazlası haline gelmiştir"

Demirkol, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), tasarruf tedbirleri kapsamında, taşımalı eğitimi sınırlandırmaya yönelik kararlarına yönelik tepkiler sürerken, öğrenci sayısı 30’un altında olan sınıfları birleştirme kararı sonrasında çok sayıda öğretmen norm fazlası durumuna düşürülmüştür. Benzer şekilde bazı eğitim yöneticilerinin seçmeli derslerin seçiminde açık açık yönlendirme yapması nedeniyle çok sayıda öğretmen norm fazlası haline gelmiştir. Öğretmen açıklarını kadrolu atama yaparak çözmek yerine, öğretmen yetersizliği ve bütçe kısıtlamaları nedeniyle norm fazlası öğretmenlerin ihtiyaç fazlası olarak görülmesi ve istekleri dışında okullarda görevlendirilmesine yönelik çalışmalar başlatmıştır. MEB Norm Kadro yönetmeliği, okulunda çalışan öğretmenleri bir anda ihtiyaç fazlası durumuna düşürebilmekte, atama yönetmeliği ile de öğretmen ikametgahından uzak yerlere görevlendirilmekte veya resen atanabilmesinin yolunu açmıştır” diye konuştu.

"Hak kayıplarına neden olacak uygulamalar son bulsun"

Norm kadro düzenlemelerinin iyileştirilmesi ve resen atama gibi hak kaybı doğuracak uygulamalara son verilmesini talep ettiklerini belirterek, Demirkol, “Normal yollarla okuluna atanmış öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmesinin sorumlusu öğretmenler değildir. Talebimiz, eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyaç kadar ödenek ayrılarak yeni derslik yapımına hız verilmesidir. Sınıf mevcudu 30’un altına düşen sınıfları birleştirmek yerine, sınıf mevcutları OECD ortalaması olan 21’e düşürülerek, sınıf birleştirmeleri sonucunda norm fazlası haline getirilen öğretmenlerin yaşadığı mağduriyete son verilmelidir. Bu konuda mağduriyet yaşayacak üyelerimizin yasal haklarını sonuna kadar arayacağımızı ve her türlü hukuki desteğimizi vereceğimizi bir kez daha duyuruyor, hak kayıplarına neden olacak uygulamaların son bulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.