Eskişehir'de yaşayan emekli resim öğretmeni Mehmet Zeber, öğrencilik yıllarından itibaren hobi olarak başladığı karikatür çizimlerinde büyük bir başarı elde etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü mezunu olan 61 yaşındaki Zeber, ilk karikatür ödülünü 1987 yılında Abdi İpekçi Karikatür Yarışması'nda birinci olarak kazandı.

79 ÖDÜL KAZANDI

Çizerliğe adım attığı ilk yıllardan itibaren ulusal ve uluslararası birçok yarışmaya katılan Zeber, 2020 yılında emekli olduktan sonra da karikatür çizmeye devam etti. Şu ana kadar toplam 79 ödül kazanarak "karikatür ödülleri koleksiyonu" oluşturdu. İki çocuk babası olan Mehmet Zeber, yaklaşık 2 bin eserini evinde özenle saklıyor ve yeni dereceler elde etmek için geleneksel resim üslubuyla karikatür çizmeye devam ediyor.

Eskişehir'deki metruk bina çevredekileri tedirgin ediyor! Eskişehir'deki metruk bina çevredekileri tedirgin ediyor!

Zeber, verdiği röportajda, karikatür sanatının sosyal medya ve günlük yaşamda güçlü mesajlar vermede önemli bir rol oynadığını ve bu nedenle vazgeçilmez bir sanat dalı olduğunu ifade etti. Zeber, " Kağıda çizim yapmanın dokusu ve kokusu bambaşka. Dijital eserlerimde bile organik etkiler yaratmaya çalışıyorum. Dijital yaptığım işlerin çoğunu geleneksel zannediyorlar. Çizimlerimde kağıt dokusunu kullanıyorum, kalem veya kuru boya etkisi vermeye çalışıyorum hatta geleneksel yolla çizdiğim dokuları dijitale kopyalayıp onları da kullanmaya devam ediyorum. Yeni nesil karikatüre bunlar eklendiğinde eski tat az çok yakalanabiliyor. Bu sayede dijitalin duygusal açıdan olan soğukluğunu kırmaya çalışıyorum" dedi.

Eskişehir'de yaşayan emekli resim öğretmeni Mehmet Zeber, karikatür sanatını hayatının bir parçası haline getirmiş durumda. Eşi ve kızının destekleriyle evinde resim ve karikatür sanatını sürdüren Zeber, sanatının her alanına işlediğini ifade ediyor.

KARİKATÜRÜ ADETE YAŞIYOR

Zeber, karikatür sanatının günlük yaşamın her anında kendini gösterdiğini belirtiyor: "Biz hep karikatürle yaşıyoruz. Pazara, çarşıya gitsek veya sanayide araba tamir ettirsek bile karikatürümüze bir figür buluyoruz. Görsel doygunluk, bu işin en önemli unsurlarından biri." Sanatında ışık ve gölge oyunlarının kritik bir rol oynadığını vurgulayan Zeber, ayrıca "fiksatif" adı verilen koruyucu malzemenin karikatür için hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi. Zeber, karikatür sanatının hayatına kattığı zenginliği ve görsel doyumu bu şekilde özetledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ