Ülke genelinde 3 gün süren iş bırakma eyleminin son gününde, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere karşı hekimler basın açıklaması yaptı. Eyleme katılan hekimler, sağlık sistemindeki sorunlara ve çalışma koşullarına ilişkin taleplerini dile getirirken, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici hakkında ileri sürülen iddiaları yinelediler. Aile hekimliği uygulamalarındaki değişikliklerin, hekimlerin çalışma şartlarını olumsuz etkilediği belirten sağlık çalışanları, yönetmelikteki belirsizliklerin ve adaletsizliklerin giderilmesini talep etti. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin daha verimli bir şekilde sunulabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladılar.

Eskişehir ve Bilecik'ten sağlık çalışanları, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere karşı başlattıkları iş bırakma eyleminin 3. gününde, Şair Fuzuli eski Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Eskişehir-Bilecik Tabip Odası (EBTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi ve Bilecik Aile Hekimliği Derneği (BİHED) üyelerinin katıldığı açıklamada, hekimlerin talepleri ve İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’ye yönelik iddialar tekrar gündeme getirildi. Açıklamada, hekimlerin grevden önce İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici tarafından telefonla arandığı ve greve katılmamaları yönünde tehdit edildikleri iddiaları tekrar vurgulandı. SES Eskişehir Şube Eş Başkanı Bülent Yıldırım, söz konusu iddiaları yineleyerek, sağlık çalışanlarının taleplerini dile getirdi.

“SAYIN YAŞAR BİLDİRİCİ’Yİ KINIYORUZ”

Eskişehir ekibi kadrosuna genç stoperi kattı! Eskişehir ekibi kadrosuna genç stoperi kattı!

Yıldırım, “Ülkemizde olduğu gibi Eskişehir’de de aile sağlığı merkezi çalışanları, 3 gündür sorunlarını dile getirmek için iş bırakma eylemi yapıyorlar. Ancak üzülerek belirtiyoruz ki, aldığımız duyumlara göre Eskişehir İl Sağlık Müdürü, sağlık çalışanlarına eyleme katılmamaları için baskı yapıyor, eyleme katılmamaları yönünde telkinde bulunuyor ve müdürlük yetkisini kullanarak grev kırıcılığı yapıyor. Bu anayasal hakların ihlalidir. İş bırakma hakkı, uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınmıştır ve hiçbir kurumun bu hakkı engellemesi, 4668 sayılı yasaya aykırı davranması kabul edilemez. Sağlık emekçilerine karşı her türlü baskı, şiddet ve mobbingi engellemesi, önlem alması gerekirken grev kırıcılığı yapan İl Sağlık Müdürü Sayın Yaşar Bildirici’yi kınıyoruz” dedi.

“EŞİT, ULAŞILABİLİR SAĞLIK HİZMETİ SAĞLANAMAMAKTA”

Sağlıkta dönüşüm projesinin olumsuz yansımalarını ele alan Yıldırım, çalışanlar üzerinde istifaya varan sonuçları dile getiren Yıldırım, “ Aile Hekimliği Yönetmeliği, halkımıza daha sağlıklı bir sistem sunmak yerine, sağlık çalışanlarının iş yükünü artırarak daha fazla sorun yaratmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile sağlık hizmetlerinin sermayeye devredildiği, özel hastanelerin kar amacıyla çoğaldığı, kamu kaynaklarının özelleştirildiği bir süreç yaşanmıştır. Gelinen noktada Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanlar, iş güvencelerinin azalmasından, kira artışlarından, iş yükünün artmasından ve düşük ücretlerden dolayı istifa etmektedirler. Sağlık alanında sorunlar giderek derinleşmekte, maliyetlerin artışı karşısında ücretler yetersiz kalmaktadır. Eşit, ulaşılabilir sağlık hizmeti sağlanamamakta, kötü çalışma koşulları devam etmekte, performans baskısıyla 5 dakikada bir hasta bakmak zorunda bırakılmaktadırlar. Aile hekimlerine yönelik, ikinci basamak hastanelere sevk edilen her hasta için ücret kesintisi gibi uygulamalar, çalışanları daha da zor durumda bırakmaktadır” diye konuştu.

EYLEME YÜZDE 60 KATILIM SAĞLANDI

3 günlük eylemin bir uyarı olduğunu vurgulayan Yıldırım, tüm sağlık çalışanlarını mücadeleye davet etti. Yıldırım, “Bizler, halkımızın ücretsiz ve kaliteli sağlık hizmeti almasını, kamu binalarında iyi koşullarda hizmet sunmak istiyoruz. Tedavi katılım paylarının kaldırılmasını, sağlık hizmetlerinin ücretsiz sunulmasını, çalışma koşullarımızın düzeltilmesini talep ediyoruz. 3 gündür süren iş bırakma eylemimiz, halk sağlığını koruma ve sağlık çalışanlarının koşullarını iyileştirme amacıyla bir uyarıdır. Eylemlerimize yüzde 60 oranında katılım sağlanmıştır. Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin geri çekilmesi talebimizi yineleyerek, haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı belirtiyor ve tüm sağlık çalışanlarını birlikte mücadeleye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ