Ağustos ayı enflasyon verilerine göre fiyatı en çok düşen ürün grubu taze meyveler oldu. Vatandaş fiyatlarda yeterince düşüş gözlemlemediklerini ifade ederek, “Enflasyon düşüyorsa fiyatlar neden yükseliyor?” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu, Ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi Ağustos ayından yüzde 2.47, yıllık enflasyon ise yüzde 51.97 oldu. Buna göre Ağustos ayında enflasyon baz etkisiyle gerilemiş oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışın yaşandığı grup yüzde 120,81 eğitim olurken, fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 13,54 ile taze meyveler oldu. Fiyatların düşmesini olumsuz karşılayan pazarcı esnafı elde ettikleri gelir ile maliyetleri karşılayamadığını ifade ederken, vatandaş ise fiyatların halen yüksek olduğundan şikayet ediyor.

SEBZE-MEYVE HALETTİĞİ DEĞERİ BULAMADI

Ürünler ucuz olsa da maliyetinin yüksek olduğunu ifade eden pazarcı esnafı Emre Terzioğlu, elde ettikleri kar oranlarında düşüş yaşadıklarını belirtti. Terzioğlu, “Mevcut enflasyonda meyve satışı ne çiftçiyi ne de pazarcıyı memnun ediyor.  Eğer mutlu olan varsa vatandaştır diyeceğim ama onlar da gelirleri çok azaldığı için mutlu olamıyor. Evet meyve fiyatlarında hatta sebze fiyatlarında da gözle görülür bir düşüş var ama ne meyve ne sebze hak ettiği bir yeri bulmadı. Biber 15 liradan satılıyor mesela ama sadece maliyeti 10 lirayı geçer. Biz esnaf arkadaşlar olarak kişi başı günlük 300 TL yemek masrafımız oluyor. Bir de vatandaşa soralım fiyatları, onlar da çok pahalı diyor haklı olarak. İncir 40 lira, işte muz 50 lira bandında satılıyor. Çilek mevsimsel olarak biraz pahalı 80 liraya satılıyor ama yaz ortasında 50 liraya satıldı. Yani bu rakamlar ucuz rakamlar. Yani evet meyve fiyatlarında çok büyük düşüş yaşandı. Ama esnaf için gidişat çok kötü. Biz 3 sene önce mazotu 17 liraya alırken, kâr marjımız aynıydı. O zamanlar 5 yüz kilo muz satıyorsak şimdi de 500 kilo muz satıyoruz belki ama mazotu daha uyguna alıyorduk. Kar marjımız düştü, masrafımız 3-4 kat arttı” diye konuştu.

Fiyatlar düşse de satışlarda artış olmadığını ifade eden pazarcı esnafı Abdil Özpınar ise, “Fiyatlarda 2-3 lira düşüş var. Mesela biz üzümü 40-45 TL civarında alırken bugün 38-35 TL civarında aldık. Yani evet düşüş var ama alım da artış yok çünkü vatandaşın alım gücü yok. Üzüm 40 lira da olsa 50 lira da olsa insanlar alamıyorlar. Yani daha fazla düşse insanlar daha çok ürün alır. Düşüş bizi bazen olumsuz etkiliyor ama vatandaşı olumlu etkiliyor” ifadelerini kullandı.

ENFLASYON DÜŞÜYORSA FİYATLAR NEDEN ARTIYOR?

Kalori açığı vererek zayıflamak mümkün mü? Kalori açığı nasıl verilir? Kalori açığı vererek zayıflamak mümkün mü? Kalori açığı nasıl verilir?

Esnaf düşen fiyatlar nedeniyle kazançlarının azaldığını ifade ederken, vatandaş ise sezon sonu gelmesine rağmen fiyatların yüksek olduğunu dile getirdi. Pazar arabasını bin liradan aşağı fiyata dolduramadığını belirten vatandaş, şunları söyledi;

KADİR ALİKEL: Fiyatlar aslında yüksek hala ama mevcut şartlara göre biraz daha makul diyebiliriz. Meyveler de bir fiyat düştüğünü göremiyorum, etiketlere bakarsanız hep 50 lira. 50 TL’den aşağı bir şey kalmadı zaten pazarda. Sezon sonu geldi ama hala yüksek.

SELİME MİL: Şu an sadece meyve aldım, ama meyve fiyatlarında bir düşüş göremedim. En pahalı ürünler meyveler hatta. Sadece domatesin fiyatının düştüğünü görüyorum. Bazen yarım kilo bazen bir kilo alıp dengelemeye çalışıyoruz. Her şeyi alalım dersek bin liradan aşağı çıkamıyoruz.

FEHMİ ERDOĞAN: Ben bir düşüş göremiyorum. Enflasyon düşüyorsa fiyatlar neden yükseliyor? Daha neler olacak? Bilemiyoruz artık. Pazara çıkınca sürekli dolaşıyoruz, önce fiyat araştırması yapıyoruz. Pazara çıkmanın maliyeti bin lira oldu. İnşallah bir şeyler düzelir.

Kaynak: HABER MERKEZİ