Eskişehir

Eskişehir'de müze girişinde yeni ücret tarifesi!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı'nda müze ve sanat galerileri için yeni ücret tarifelerine güncelleme yapıldı. Başkan   Ayşe Ünlüce ise yurtdışında olduğu için meclis toplantısına katılmadı.

Abone Ol

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı 2’inci Birleşim 1’inci Oturumu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda Hasan Ünal başkanlığında gerçekleştirildi. 


Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “İlçelerden gelen maddeleri oylarken, değiştirirken ya da reddederken, ilgili belediye başkanının önceden haberi olması iyi olur. Burada sürprizle karşılaşıyoruz. O zaman nasıl hareket edeceğimiz konusunda tereddüt yaşıyoruz. Bu durumu özellikle İmar Komisyonu'na rica ediyorum. Gündeme gelen ve değiştirilen maddeler var. Kabul edilen maddeler bunlar. Tamam, oy verelim, ancak keşke bu konular önceden tartışılarak ilerleseydi. Niçin bu maddeleri böyle önerdiğimizi, meclis kararımızın neden Odunpazarı'ndan oy birliğiyle geldiğini ve burada tadilen farklı bir aşamaya ulaştığını açıklayabilseydik. Ek kamulaştırma maliyeti çıkıyor" şeklinde konuştu.

ABD’nin Michigan Eyaleti’nde yer alan Lansing kenti ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi arasında kardeş kent anlaşması imzalanacak.
Ege ve Marmara Çevreci Belediyeleri Birliğine üye seçimi yapıldı. Erdoğan Aydoğmuş, İshak Gündoğan ve Ali Haydar Çelik seçilen isimler oldu. Zehra Konakcı ve Serkan Adaş da yedek üye oldular.

MÜZE VE PAZAR YERİ ÜCRETLERİNDE ÖNEMLİ DÜZENLEME
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, müze ve sanat galerileri giriş ücretleri kapsamında önemli bir düzenleme yaparak, "Bez Bebekler ile Masal Diyarı" adlı müze için yeni tarifeleri belirledi. Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, müzenin giriş ücretleri tam bilet için 30 TL, indirimli bilet için ise 20 TL olarak belirlendi. Kurtuluş Mahallesi İmar Sokak’ta kurulan geçici pazar yerlerine tezgah başı 40 TL kullanım ücreti alınacak. Tarifede yapılan diğer düzenlemeler arasında, yük indirme ve bindirme izin belgesi ücreti 650 TL olarak belirlenirken, kavun-karpuz sergi ücreti ise günlük 2,50 TL olarak açıklandı. Ayrıca, ticari reklam ve tanıtım faaliyetleri için yer tahsis ücreti de günlük 400 TL olarak güncellendi.


ÇEVRE DOSTU ARAÇLAR VE TERMİNAL ÜCRETLERİ DÜZENLEMESİ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, şehirdeki yeşil alanların bakım ve temizlik çalışmalarını daha verimli hale getirmek için yeni bir adım atıyor. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan talep doğrultusunda, belediye, elektrikli araçlar ile çevre dostu bir adım atarak yeşil alanların bakımında kullanılmak üzere beş adet kabinli kasalı Threeporter (elektrikli) araç alımı yapılacak. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT) tarafından kullanım dışı bırakılmış bir adet 18 metrelik körüklü otobüs, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma filosuna katılacak.
Bunun yanı sıra, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılı için karayolu yolcu terminali ücret tarifesinde güncelleme yaptı. Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nın sunduğu yeni düzenlemeye göre, şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığı için terminal çıkış ücretleri yeniden belirlendi. Güncellenen tarifeye göre, 100 kilometre üstü yolculuklar için otobüs çıkış ücreti araç kapasitesine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, 46 koltuk ve üzeri otobüsler için terminal çıkış ücreti 275 TL olarak belirlenirken, daha küçük kapasiteli araçlar için ücretler 29 TL ile 224 TL arasında değişiyor. 100 kilometre altı şehir içi yolcu taşımacılığı yapan otobüsler için de çıkış ücretlerinde güncellemeler yapıldı. Bu kapsamda, 46 koltuk ve üzeri otobüsler 105 TL çıkış ücreti ödeyecek. Ayrıca, terminali transit durak olarak kullanan otobüsler için de benzer bir ücretlendirme geçerli olacak. Terminalde araç bekleme süreleri de güncellenen tarifeye dahil edildi. Terminale giriş yapan araçların 45 dakika bekleme süresi bulunuyor, bu süreyi aşan araçlardan ek ücret tahsil edilecek.

DOWN SENDROMU PROJESİ VE YENİ İŞ BİRLİKLERİ
Meclis kararı ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, down sendromlu bireylerin topluma entegrasyonu ve eğitimine katkı sağlamak amacıyla "7 Renkle Down Sendromu Projesi"ni hayata geçirecek. Proje, Avustralya Büyükelçiliği tarafından finanse edilen Doğrudan Yardım Programı (DAP) kapsamında destekleniyor. Ayrıca Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, tarımsal faaliyetler ve araştırma-geliştirme çalışmaları konusunda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile ortak bir iş birliği protokolü imzalayacak. Hazırlanan protokol taslağı, belediye meclisinin onayından geçti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, vergi borçlarına karşılık olarak Tepebaşı ilçesi Yeşiltepe Mahallesi'nde bulunan ve toplam 620 ada 51 parselde yer alan mülkiyeti devretme yetkisi meclis başkanlığına verildi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, vergi borçlarına karşılık olarak Tepebaşı ilçesi Çamlıca Mahallesi, Odunpazarı ilçesi 75. Yıl Mahallesi, Emek Mahallesi, Sivrihisar ilçesi Ahiler Mahallesi gibi farklı bölgelerdeki arsalar ve tarlaları verme hakkına sahip olacak.

Sivrihisar Belediyesi tarafından Böğürtlen mahallesinde 16 bin küsur metrekare alanda talep edilen Nazım İmar Planı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından oy çokluğu ile reddedildi. Ağaç katliamı yapılmaması gerekçesi ile bu kararın alındığı ifade edildi. Odunpazarı ilçesinde yer alan Emek Mahallesi’nde yer alan parsel ile talep edilen Nazım İmar Planı AK Partililerin red oyuna rağmen oy çokluğu ile meclisten geçti. AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Sivri söz alarak, “Soru önergemize verilen cevapta hatalar olduğunu düşünmekteyiz. Bize verilen cevapta 97 adet kadrolu itfaiyeci olduğu belirtilmekte olup, bu sayı yaptığımız araştırma ile çelişmektedir. Şu an İtfaiye Daire Başkanımız yönetmelikte itfaiye personeli olarak gösterilen Daire Başkanı, Şube Müdürü, İtfaiye Amiri, İtfaiye Çavuşu ve İtfaiye Eri bulunduğunu söylesin. Şoför unvanlı personel itfaiye personeli olarak kabul mü edilmiştir? Diğer yandan Bakanlığa başvuru yapıldığı tarafınızdan ifade edilmiştir. Başvuru evrakı neden tarafımıza soru önergesi cevabınızla beraber verilmemiştir. Bu evrakta kalan yüzde 77 için mi başvuru yapılmıştır ve ne zaman yapılmıştır? Şehir dışından 2 personelin itfaiyede çalıştığını biliyoruz. İtfaiye teşkilatında şehir dışından personel çalıştırmak doğrudur” ifadelerini kullandı.


Sivri, iftaiyenin kötü yönetildiğini dile getirerek, “Verilen cevapta çelişkili ifadeler kullanılması itfaiyemizin çok kötü yönetildiğini üzülerek bize göstermiştir. Verilen cevapta kentsel arama kurtarma şube müdürlüğünün kurulması zorunlu değildir denilmektedir. Ancak bu zorunludur. 18/12/2021 tarihli ve 31693 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İtfaiye Yönetmeliğinin geçici madde 1'de belirtildiği üzere “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde bütün itfaiye teşkilatları düzenlemelerini bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik ile yapılan değişikliklere göre yaparlar” amir hükmüne göre 2023 yılı başında Kentsel Arama Kurtarma Şube Müdürlüğü kurulmalıydı. Burada hem yönetmelik tarihi hem de ilgili tutulan yönetmelik tarihi ve sayısı acı bir şekilde yanlış esas alınmıştır. Verilen cevapta 2006 yılı tarihli yönetmelik esas alınmış, oysa 2021 yılı tarihli resmi gazeteye göre neredeyse yönetmelik baştan aşağı değişmiştir. Esas olarak son yayımlanan yönetmelik esas alınmalıydı. Sayın Başkanım son kurulacak teşkilat şemasında en azından bu müdürlük görünmeli değil miydi? Teşkilat şemasında bulundurulurken itfaiyenin görüşü alındı mı? Alınmadı ise niye eklenmedi? Neden teşkilat şemasını belediyede herhangi başka birimleri oluşturdular? Eğer görüş alındı ise neden itfaiye dairesi bu müdürlüğü teşkilat şemasına eklemedi?” diye konuştu.