Eskişehir

Eskişehir'de mühendislikten minyatür sanatına...

Abone Ol

Eskişehir Odunpazarı Sanat Sokağı'nda altı ay önce atölye açan minyatür sanatçısı Bora Uluyol, sanata olan ilgisinin mühendislik kariyerinden sanata yönelmesiyle başladığını belirtti. Resimle ilgilenmeye karar verdiğinde minyatür sanatına yöneldiğini ifade eden Uluyol, bu sanatın zorluğunu fark edince eğitim almaya karar verdiğini söyledi. İstanbul'da, geleneksel sanatlar mezunu iki hocadan eğitim aldığını ve 12 yıldır minyatür sanatıyla uğraştığını ekledi.

Uluyol, Odunpazarı Sanat Sokağı'ndaki atölyesinde hem dersler verdiklerini hem de seminerler düzenlediklerini belirtti. "Buradaki bütün eserler bana ait," diyen Uluyol, atölyelerdeki eserlerin genellikle atölye sahiplerine ait olduğunu söyledi.

Minyatür sanatına insanların tepkilerini değerlendiren Uluyol, genellikle tepkilerin olumlu olduğunu ifade etti. Minyatür sanatının çok az kişi tarafından bilindiğini ve hikaye anlatan eserlerin insanların ilgisini çektiğini belirtti. "Soyutlanmış resimler yerine hikayeleri olan şeyleri tercih ediyor insanlar" dedi.

Eserlerin satış fiyatlarına dair de bilgiler veren Uluyol, fiyatların işçiliğe göre değiştiğini ve çok küçük bir eserin bile yüksek fiyatlı olabileceğini söyledi. "Mesela 500 TL'ye de var, 50.000 TL'ye de," diyen Uluyol, ortalama bir fiyat belirlemenin zor olduğunu ekledi. Minyatür eğitimi hakkında konuşan Uluyol, yetenekli olunsa bile iyi bir seviyeye ulaşmanın en az bir yıl süreceğini belirtti. Eğitim sürecinin kara kalemle başladığını ve ardından fırça kullanımına geçildiğini söyleyen Uluyol, bu uzun eğitim sürecinin çok emek gerektirdiğini vurguladı. "Benim verdiğim çalışmaların yanı sıra sizin evde de çalışmanız gerekir," dedi.

Bora Uluyol, Odunpazarı Sanat Sokağı'ndaki atölyesinde hem sanatını icra etmeye hem de yeni sanatçılar yetiştirmeye devam ediyor.