Eskişehir

Eskişehir’de geleceği olan meslek, yatırım için avantajlı!

Eskişehir Minibüsçüler Odası Başkanı Coşkun Güvenç, minibüs plakalarının yatırım amacıyla değerlendirilebileceğini belirterek, bu mesleğin sürdürülebilir ve kazançlı bir iş kolu olduğunu ifade etti.

Abone Ol

Eskişehir Minibüsçüler Odası Başkanı Coşkun Güvenç, minibüsçülük mesleğinin sürdürülebilir ve kazançlı bir iş kolu olduğunu belirterek, minibüs plakalarının yatırım amacıyla değerlendirilebileceğini vurguladı. Minibüsçülüğün aile içinde nesilden nesile aktarılabilecek bir meslek olduğunu ifade eden Güvenç, bu işin günlük kazanç sağlama açısından da önemli avantajlar sunduğuna dikkat çekti.

Minibüs plakalarının, geleceği olan bir yatırım aracı olduğunu belirten Güvenç, “Minibüs plakası yatırım amaçlı kesinlikle düşünülebilir. Çünkü geleceği olan sürdürülebilir bir meslek. Özellikle ailede baba ve oğul olarak sürdürülebildiği zaman kazanç açısından ideal bir meslek. Akşam işiniz bitip evinize gittiğinizde paranızla dönüyorsunuz. Sabah işe başladığınızda ise kazancınızı sağlıyorsunuz. Bu nedenle minibüsçülük mesleği, uzun vadede geçim kaynağı sağlayacak bir iş olarak değerlendirilebilir" dedi.

“ULAŞIM FİYATLARI BİZİM AÇIMIZDAN YETERSİZ”

Asgari ücret artışı ve akaryakıt zamlarıyla birlikte ilerleyen süreçte ulaşım ücretlerine zam gelebileceğini belirten Güvenç, “Şu anda fiyat tarifeleriyle ilgili bir görüşmemiz yok fakat asgari ücretin düzeyine göre sigorta primlerine ve akaryakıta göre ilerleyen zamanlarda muhakkak bir zam olacaktır. 211 tane aktif minibüsümüz var 6 tane durağımız var. 20 tane hatta hizmet veriyoruz. Eskişehir’de ulaşım fiyatları konusu göreceli, vatandaş açısından bakarsak pahalı ama bizim açımızdan bakarsak yetersiz. Yıllardır süren enflasyonlar nedeniyle yüzde 200’e varan artışlar oldu. Sanayi giderleri, parça giderleri ve Bağkur primleri, sigorta primleri bunlar yaklaşık 2-3 yıl içinde yüzde 200’e katlayan rakamlar oldu. Biz bu zamların hepsini vatandaşımıza yansıtamıyoruz. Esnaf kendinden fedakarlık ederek zam yapıyor. Bunu da mesleğin sürdürülebilir olması için ayakta kalması için şart. Bu nedenle dengeli gittiğini düşünüyoruz yani aslında pahalı değil” diye konuştu.

HAT GÜNCELLEMELERİYLE İLGİLİ KARAR YARGIDA

Minibüs hatlarıyla ilgili güncellemelerin yargıya taşındığını söyleyen Güvenç, “Ben göreve geldiğimden beri yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğümüz bir çalışma var. Bu çalışma neticesinde Büyükşehir Belediyesi ve UKOME yetkilileriyle birlikte alınan kararlar var. Hat güncellemeleri oldu. Bazı hatların çakıştığı noktalar olabiliyor. Bu hat güncellemeleri yargıya taşındı. Yargının neticesini hep birlikte bekleyeceğiz” dedi.

TİCARİ GELİR OLMAMASI GEREKLİ

Minibüs plakası almak isteyenlerin belirli kriterleri karşılaması gerektiğini belirten Güvenç, “Minibüs plakası için bu işi yapacağına dair taahhüt vermesi gerekiyor. Biz 86/10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararına tabi ticari plaka sahipleriyiz. Bunu edinmek için başta Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis belgesi adı altında başvuruyoruz. Sadece bu mesleği yapacağına dair taahhütte bulunması gerekli. Üzerine hiçbir kayıtlı ticari gelir olmaması gerekli. Büyükşehir Belediyesi’ne başvurduktan sonra bu kriterleri tamamlıyorsa Büyükşehir Belediyesi bir tahsis belgesi veriyor. Bu tahsis belgesiyle Eskişehir'deki herhangi bir plakaya pazarlık edip üstüne alabiliyor” ifadelerini kullandı.