Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, Eskişehir'de hala kentsel dönüşüm konusunda atılacak adımların yetersiz olduğunu dile getiren vatandaşlar, bu konuda daha sıkı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Birçok Eskişehirli, özellikle eski binaların depreme karşı dayanıklı olmadığını ve şehirdeki bazı bölgelerde bu binaların sayısının yüksek olduğunu ifade etti. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiği belirtilirken, bu süreçte vatandaşların güvenliği ve yaşam kalitesinin ön planda tutulması gerektiği savunuldu. Ayrıca, vatandaşlar, deprem öncesi alınması gereken önlemler ve risk analizi konusunda eksikliklerin olduğunu belirtti..
Eskişehir’in deprem tehlikesine karşı hazırlıksız olduğunu belirten Kamil Duman, “2 sene önce olan depremden bugüne Eskişehir'de daha bir tane binanın belediyeler tarafından veya başka bir kuruluş tarafından yenilendiğini görmedik. Eskişehir kaderine terk edilmiş vaziyette. Hepimizin canı tehlikede yani kişisel olarak biz ne yapabilirsek onunla yetiniyoruz ama yöneticiler maalesef ilgilenmiyor. Ben kendi adıma evimin depreme dayanıklı olup olmadığını ölçtürebilirim. Dayanıklı değilse binamız yenilemeye çalışırız. Bu da yeterli değil yani kaç kişi duyarlı olacak yapacak? Eskişehir fay hattı üzerinde ve zeminde sıvılaşma var çok tehlikeli bir yerdeyiz. Allah muhafaza bir deprem olsa perişan oluruz” dedi.
DUYARLILIK YOK
Deprem konusunda yeterli duyarlılığın olmadığını belirten Mustafa Bitmez, “Erzincan depremini yaşadım. Hakikaten bir şey olduğu zaman müdahale o zaman başlıyor o deprem gerçekleşmeden hiç kimse elini bir şeye atmıyor. Bu da insanlara büyük zulüm yani bir sürü canları veriyoruz sonra biraz kendimizi toparlar gibi oluyoruz sonra hepsi unutuluyor. Türkiye'de depreme dayanıklı bir tane vilayet gösteremezsiniz sonra suçlu arıyoruz halbuki suçlu hepimiziz. Kimse bir başkasının yaşadığını görmüyor. Kendisinin başına gelecek ki ondan sonra görecek. Çanta hazır da olsa insanın ne zaman ne olacağı belli olmadığı için önemi kalmıyor. Tedbiri ancak evlerimizin sağlamlığıyla alabiliriz”
"YIKILICAK BİNALAR DÖNÜŞTÜRÜLMÜYOR"
Abdullah Selim Mozak da Eskişehir’in altının su dolu olduğunun yetkililer tarafından dile getirildiğini söyleyerek, “Eskişehir kesinlikle hazır değil. Yöneticilerimiz hep uyarıyor ama önlem almaya gelince önlem yok. Yıkılacak binaların hiçbiri yıkılıp dönüştürülmüyor. Halkımızın da hassasiyetli davranması gerekiyor. Allah muhafaza Kahramanmaraş'taki depremlerin burada olduğunu düşünelim yerle bir oluruz. Eski çok fazla yapı var. Bir an önce hükümetimiz tarafından yapılmasını bekliyoruz. Elimizden gelse terk edelim ama maddi güç lazım. Allah bir daha ne şehrimizde ne ülkemizde yaşatmasın” diye konuştu.
"ÇOK TEDİRGİNİZ"
Deprem için hazırlık yapmadığını söyleyen Hacer Demir, “Depreme hazır olduğumuzu düşünmüyorum. Deprem çantası falan hazırlamadım. Aldığımız eve dikkat ediyoruz. Sağlam bina almaya çalışıyoruz. En başta devlet el atacak bu işe çürük binaları yıkması gerekiyor. Çünkü boş alanda kalmadı. Her yeri evle doldurdular. Olası bir deprem felaketinde ne yapacağız hiç bilmiyorum. Çok tedirginiz” ifadelerini kullandı.
"KENDİMİZ NE KADAR ÖNLEM ALABİLİRİZ Kİ?"
Yetkililerin acilen harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Hakkı Yılmaz, “Şu anda depreme hazır gibi değiller ama olduğu zaman da eyvah derler ama iş işten geçer. Allah kimsenin başına vermesin düşürmesin ölenlere de Allah rahmet eylesin, kalanlara da sabırlar diliyorum. Başa gelmeyince insan anlamıyor ama çok zor bir durum. Biz kendimiz ne kadar önlem alabiliriz ki? Yetkililerin harekete geçmesi lazım diye düşünüyorum” dedi.
"BU İŞİN ŞAKASI YOK"
Kahramanmaraş merkezli depreme Malatya’da yakalanan İbrahim Vural, “Depremzedeyim, 2 yıl önce depreme Malatya'da yakalandım. Herkesin kendine göre tedbir alması gerekiyor. İnsanlar birbirleriyle yıllarca biriktirdikleri şeyleri 2-3 saniyede kaybedebilirler. Bu işin şakası yok. Ege Denizi'nde şu an uzmanlar açıklama yapıyor. Allah bir daha göstermesin. Herkes elini vicdanına koysun” diye konuştu.
"TEDİRGİNLİKLE YAŞIYORUZ"
Eskişehir’de otobüs geçtiğinde bile binaların sallandığını belirten Semra Arlı, “Her taraf sallanıyor nasıl hazır olalım depreme? Eskişehir'de 2 yıldır oturuyorum. Yoldan büyük araçlar geçince apartmanda sallantı hissediyorum. Bakıyorum genel anlamda bir sallanma var. Buranın altı suymuş yani olası bir depremde Hatay gibi olacağımızı düşünüyorum. Onca insana yazık oldu. Tedirginlikle yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.