Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün önerdiği ‘Sağlıklı beslenme çantası’ uygulamasını eleştirdi. Demirkol, velilerin çocuklarına sağlıklı öğünler hazırlamak ve okul temizliğine katkıda bulunma yükümlülüğünün, maddi destek olmaksızın aileler üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu ifade etti. Bu durumun, ailelerin ekonomik yükünü artırdığını vurgulayan Demirkol, sağlıklı beslenme konusunda destek mekanizmalarının önemine dikkat çekti.

"BESLENME MENÜSÜNÜN MALİYETİ OLDUKÇA YÜKSEK"

Demirkol, “Sağlık Bakanlığı'nın sağlıklı menü önerisinden önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı bir kamu spotunda, öğrencilerin sağlıklı beslenmesi gerektiği vurgulanmış ve sağlıklı gıdalar ile abur cuburlar arasında bir karşılaştırma yapılmıştı. Bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği menü ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesajlarının örtüştüğünü söyleyebilirim. 2 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi öğrencilerine yönelik 1 öğün yemek projesi başlatmıştı. Ancak bu proje, eksiklikleri olsa da hayata geçirilerek bir süre sonra rafa kaldırıldı ve öğrencilere gönderilen yemekler geri alındı. Bu durum, öğrencileri o haktan mahrum bıraktı. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konudaki düşüncelerinin önemi büyük. Ancak biz, bu kurumların düşündüklerinden daha fazla düşünmek zorundayız. Menüyü incelediğimde sağlıklı beslenme önerilerinin maliyeti, birçok aile için oldukça yüksek. Ülkenin büyük çoğunluğu asgari ücretle geçinirken her gün süt almak ya da meyve temin etmek büyük bir mali külfet oluşturuyor. Örneğin, markette bir küçük süt almanın maliyeti 10-15 TL’ye kadar çıkabiliyor. Meyve almanın da benzer bir maliyeti var. Bu aileler bu menüyü nasıl uygulayacak? Bir şeyleri yapın demek çok kolay fakat ilgili makamlar mali külfeti velilerin üzerine yıkmadan altyapı hazırlamalıdır” diye konuştu.

"AYLIK YAKLAŞIK 3 BİN LİRA MASRAF"

Okullara sağlanacak 1 öğün yemek ve su desteği ile öğrencilerin sağlıklı beslenmesine katkı sunulabileceğini ifade eden Demirkol, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Demirkol, “Günümüz koşullarında birçok ailenin geçim sıkıntısı yaşadığını biliyoruz. Çocuklarına harçlık veremeyen aileler, kantinlerdeki aşırı fiyatlarla da başa çıkmakta zorlanıyor. Örneğin, kantinlerde bile bir pet şişe su 8-10 TL arasında değişiyor. 3 veya daha fazla çocuğu olan bir aile, bu masrafları nasıl karşılayacak? Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği menüyü uygulamak isteyen bir aile, aylık yaklaşık 3 bin lira gibi bir harcama yapmak zorunda kalıyor. Burada, eğitim alanında kaynakların kısılmaya başlandığını ve okulların yeterli mali kaynağa sahip olmadığını belirtmek gerekir. Okullarda, sağlıklı bir temizlik için gereken kadro oluşturulamadığı gibi, yiyecek masraflarının da velilerin üzerine yıkıldığını görüyoruz. Veliler, hem çocuklarına sağlıklı bir öğün hazırlamakla hem de okul temizliğine katkı sağlamakla yükümlü kılınıyor. Ancak, bu yükümlülüklerin maddi destek olmadan aileler üzerinde büyük bir baskı yarattığını düşünüyorum. Özellikle, okula aç gelen ve beslenme imkanları olmayan çocuklarımızın durumu göz önüne alındığında, okullara bir öğün yemek ve içme suyu desteğinin sağlanması gerekiyor. Bu tür bir projenin hayata geçirilmesi, çocukların sağlıklı beslenmesine katkı sağlayacak ve ailelerin üzerindeki mali yükü azaltacaktır. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa bu çalışmayı gerçekleştirmesi gerektiğine inanıyorum” açıklamalarında bulundu.

Eskişehir'de güncel akaryakıt fiyatları! Eskişehir'de güncel akaryakıt fiyatları!

İşte o liste:

Pazartesi: Börek veya poğaça, ayran, meyve (Mevsimine göre 1 küçük boy elma, 1 orta boy portakal, 1 büyük boy mandalina, 1 salkım üzüm veya 5 erik şeklindeki seçeneklerden biri)

Salı: Haşlanmış yumurtalı sandviç, 5 adet zeytin, meyve suyu

Çarşamba: Peynirli tost veya sandviç, ayran, çiğ sebze (Mevsimine göre 1 küçük boy domates, 4-5 orta boy yeşil biber, 1 orta boy havuç veya 5-6 yaprak marul şeklindeki seçeneklerden biri)

Perşembe: Kek (tercihen meyveli), süt, meyve  (Mevsimine göre 1 küçük boy elma, 1 orta boy portakal, 1 büyük boy mandalina, 1 salkım üzüm veya 5 erik erik şeklindeki seçeneklerden biri)

Cuma: 1 kibrit kutusu peynir, 5 adet zeytin, tam buğday ekmek, süt, çiğ sebze (Mevsimine göre 1 küçük boy domates, 4-5 orta boy yeşil biber, 1 orta boy havuç veya 5-6 yaprak marul şeklindeki seçeneklerden biri)

Kaynak: HABER MERKEZİ