Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kartla ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmelere yönelik önemli bir uyarıda bulundu. Bakan Şimşek, bu konuda işletmelerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Birsen, esnafın bu tür yükümlülükleri yerine getirmesinin önemine vurgu yaparken, aynı zamanda esnafın finansal durumunun da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
CEZA TUTATI 200 BİN LİRAYA YÜKSELDİ
Geçtiğimiz günlerde kredi, kartı veya banka kartıyla ödeme kabul etmeyen işletmeler için uyarılarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında özel usulsüzlük cezasında değişikliğe gidildiğini ifade etti. Ceza tutarının 200 bin liraya yükseltildiğini dile getiren Şimşek, mükelleflerin yeni nesil ödeme cihazı edinmeleri konusunda da uyardı. Açıklamalara ilişkin değerlendirmede bulunan Birsen, esnafın bu bedelleri ödeyecek güçte olmadığını ifade ederek cezaların işletmelerin finansal kapasitelerine göre uygulanması gerektiğine dikkat çekti.
"HERKESİN SERMAYİSİNE GÖRE CEZAİ YAPTIRIM"
Birsen, büyük işletmeler ile küçük işletmelerin cezai yaptırımlarında daha adil yaklaşım beklediğini de dile getirdi. Birsen, “İşletmelerimizin muhasebecileri, esnaf ve sanatkârlarımızı pos cihazı konusunda uyarıyor. İBAN ile yapılan tüm alışverişlerde fatura ve fiş verme zorunluluğu var. Hem muhasebecilerimiz hem de biz esnaf ve sanatkârlar bu konuda bilgilendirmelerimizi yaptık. Esnafımızın cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaması için muhasebecilerine ve meslek odalarına başvurarak mali verilerdeki değişiklikleri takip etmeleri ve çıkan kanunlara uygun hazırlık yapmaları gerektiğini belirttik. Bundan sonra da esnafımızın bu konuda daha dikkatli davranmasını, cezai müeyyidelerle karşılaşmaması için çıkarılan tebliğlere ve Maliye Bakanlığı’nın uyarılarına dikkat ederek ticaretlerini sürdürmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Zaten büyük cezai yaptırımlar altında çalışmak zorunda değiller. Bu cezai müeyyideleri ödeyecek güçte olmayan işletmeler de var. Bu yüzden cezaların herkes için aynı oranda uygulanmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Bir berber dükkânı, bir bakkal ya da bir lokanta ile üretim yapan bir fabrikanın aynı cezaya tâbi tutulması doğru bir yaklaşım değil. Cezalar caydırıcı olmalı fakat işletmelerin finansal kapasitelerine göre uygulanmalı. Herkesin gücüne ve sermayesine göre cezai yaptırımlar uygulanmasının daha doğru olduğuna inanıyorum. Ülkemizde çıkan bazı yasalar, vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmak için uygulanıyor, bu doğru. Ancak büyük işletmeler ile küçük işletmelerin aynı cezai yaptırımlara maruz kalması doğru bir yaklaşım olmasa gerek. Bunun daha adil bir şekilde düzenlenerek az iş yapandan az çok iş yapandan az, çok iş yapandan çok cezai yaptırım uygulanması veya vergi alınması tüm esnafımızın olduğu gibi bizim de beklentimizdir” diye konuştu.