Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, kentte beklenen kar yağışlarının gerçekleşmemesi ve barajların kritik doluluk seviyelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çiftçinin yaşadığı sorunları ele alarak devlet desteği beklediklerini ifade eden Çelikoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Şubat'taki kabine toplantısının ardından "Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi" kapsamında TİGEM işletmelerindeki gebe büyükbaş hayvanların uygun maliyetlerde üreticilere verileceğini açıklamasını da duyuran Çelikoğlu, destekten herkesin faydalanabileceğini dile getirdi.

BİLİNÇLENME SÜRECİ DEVAM EDECEKTİR

Barajlarda azalan suyun verimli kullanılabilmesi amacıyla alınan önlemleri dile getiren Çelikoğlu, çiftçinin bilinçli sulama yöntemleri kullandığını belirtti. Çelikoğlu, “Eskişehir’de baraj seviyeleri riskli düzeydedir. Ayrıca, belli bir kapasitenin altına düşüldüğünde baraj suyunun kullanımı zorlaşıyor ve arıtma konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Ancak çiftçilerimizin yüzde 90’ı bilinçlidir. Yeni çıkan kanunla birlikte su kısıtlı bölgeler belirlenmiş ve suyun daha tasarruflu, daha akılcı kullanılması için yeni politikalar üretilmiştir. Damlama sulama sisteminin su tüketimini önemli ölçüde azalttığını biliyoruz. Devlet, bu konuda çiftçilere büyük teşvikler sunmaktadır. Çiftçilerimizin bu sistemlere geçişi artmaktadır ve bilinçlenme süreci devam edecektir” dedi.

"TÜRKİYE'NİN ÇİFTÇİSİ DÜNYAYI DOYURABİLİR"

Eskişehir'e beklenen kar geldi: Ne kadar sürecek? Eskişehir'e beklenen kar geldi: Ne kadar sürecek?

Çiftçinin yaşadığı sorunları dile getiren Çelikoğlu, “Çiftçilerimizin en büyük sorunu fiyat politikalarının belirsizliğidir. Çiftçi, ekim yapmadan önce ürününü kaç liraya satacağını bilmek ister. Eğer fiyat politikaları önceden belirlenirse, çiftçilerimiz de buna göre ekim planlaması yapabilir. Bunun yanı sıra, çiftçilerin en büyük sıkıntılarından biri de üretim maliyetleridir. Mazot, gübre gibi girdilerimizin büyük bir bölümü dövize bağlı olarak fiyatlandırılmaktadır. Döviz kurundaki artış, maliyetleri de yükseltmektedir. Devletin, bu konuda çiftçilere daha fazla destek sağlaması gerekmektedir. Türkiye’nin çiftçisi sadece Türkiye’yi değil, dünyayı doyurabilir. Ancak bunun için biraz daha desteklenmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Çelikoğlu sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan destek projesine ilişkin açıklamalarla devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ve daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyurulan destek kapsamında, devletin kendi haralarında yetiştirdiği etçil ırk damızlık düveler, belirli kriterlere sahip çiftçilere verilecektir. Özellikle genç ve kadın çiftçilere öncelik tanınacaktır. Büyük işletmelere bu destek sağlanmayacak, ağırlıklı olarak aile işletmelerine yönelik olacaktır. Her aile işletmesine en fazla 15 baş damızlık gebe düve verilecektir. Finansmanı ise Ziraat Bankası tarafından sağlanacak olup, çiftçilere 2 yıl ödemesiz, 3 veya 5 yıl vadeli ve oldukça düşük faiz oranlarıyla sunulacaktır. Devlet, bu destekle hayvancılığı teşvik etmeyi ve kaliteli ırklarla üretimi artırmayı hedeflemektedir. Bu destekten çiftliği ve besihanesi olan herkes faydalanabilir. Amaç, köydeki çiftçileri ve hayvancılığı desteklemektir.”

Kaynak: HABER MERKEZİ