Eskişehir

Eskişehir'de 2023 onlar için çok zor geçti ama...

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Birsen, 2023 yılında esnaf ve sanatkarların zor bir yıl geçirdiğini söyleyerek, 2024 yılı için özellikle bazı meslek gruplarının yok olmaya yüz tuttuğunun altını çizdi.

Abone Ol

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Birsen, 2023 yılını ES TV’ye değerlendirdi. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle esnaf ve sanatkarların zor bir yıl geçirdiğini söyleyen Birsen, “Kıt sermayesiyle, beden gücüyle çalışan esnafımız krize rağmen kendisini korudu. Dolayısıyla 1 Ocak 2013 ile 13 Aralık 2023 tarihleri arasında 2 bin 933 esnafımız Birlik Sicil Müdürlüğümüze kaydını yaptırmış. Bin 436 esnaf da terk etmiş ya da devretmiş. Bildiğiniz gibi burada özellikle eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında EYT’den yararlanmak isteyen, emeklilere sağlanan 5 bin liralık destekten yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkarlarımızın iş yerlerini kapattığını veya eşine, çocuğuna devrettiğini gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra Eskişehir’de 3 üniversitenin olması, öğrenci kenti olmamız, lokanta ve kafeterya esnaflarımızın çoğaldığını ve bu mesleklerin önde olduğunu görüyoruz” dedi.  Yüksek enflasyon, artan maliyetler, kredi faizlerindeki artış ve kiralardaki yükselişin esnafı oldukça olumsuz etkilediğinin altını çizen Birsen, “Buna rağmen esnaf ve sanatkar kendi öz sermayesiyle ayakta kalmayı başardı. Tümüne baktığımızda ise 2023 esnaf ve sanatkar için zor geçti diyebiliriz” ifadelerini kullandı

İSTİKRAR SÜRERSE 2024’TEN UMUTLUYUZ

2024 yılında, istikrarlı bir ekonomiyle enflasyondaki düşüşün esnafı umutlandıracağını belirten Birsen, “2023 yılında alınan kararların yansıması, yüksek enflasyonun durdurulabilmesi bizim açımızdan çok önemli. Enflasyonun biraz düşüşe geçmesi, işsizlik sayısının azalması gibi sebepler bizi 2024 yılına biraz daha umutla bakmamızı sağlıyor. Tabii ki seyir bu şekilde devam eder, yüksek enflasyonu aşağı çekip ülkede işsiz sayısını azaltmak, işsiz ordusunun çalışmaya başlaması, sanayimizin gelişmesi hepsi bir etken” şeklinde konuştu.

YOK OLMAYA YÜZ TUTAN MESLEKLER VAR

Bazı meslek gruplarının hem zamanın hem de şehrin taleplerine yanıt vermediği için yok olmaya yüz tuttuğunu söyleyen Birsen, “Mesela gençlerde kahvehane alışkanlığı kafeteryaya döndü. Bu yüzden de kahvehane esnafı zorlanıyor. Konfeksiyonun terziler üzerinde yaratmış olduğu etkiler var. Yorgancılık , lületaşı, ara eleman sıkıntısından dolayı beden gücüyle çalışan tamircilik vs.. Ancak hizmet sektöründe öyle değil. Hizmet sektörü üniversiteli gençlerin istek ve talepleri doğrultusunda kendisini yenileyip daha iyi ayakta kalabiliyor. Mesela nakliyecilik konusunda verilen desteklerle, şehirlerarası nakliyat yapan kamyomların TIR’lara dönüşmesi kazançlarını hem 2’ye katladılar hem de daha modernize olarak daha iyi hizmet verdiler. Bunların hepsini değerlendirdiğimizde 2024 yılında bazı meslek kollarımızın değişime ayak uydurması, halkın ve gençlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda iş yerlerini yenilemeleri ve işlerini değiştirmeleri hususunda biraz daha çalışma yapmaları, meslek odalarımızdan bilgi ve tecrübe alarak, bizlere danışarak işlerini daha iyi noktalara taşıyabilmeleri için daha gayretli olmamız lazım. Burada bizlere düşen önemli görevler var. Bu konuda danışmak isteyen ve kendisinin piyasa şartlarına uyum sağlayabilmesini isteyen her türlü esnaf ve sanatkara destek olmaya hazırız. Bakanlığımıza da bu konuda, yaşadığımız sıkıntılarla ilgili, devletin desteğinin artırılması konusunda baskımızı ve taleplerimizi ileteceğiz. Böylece esnaf ve sanatkarımızı 2024 yılında daha iyi noktalara taşıyabilmek için çalışacağız” diye konuştu.