Eskişehir’de Sanayileşmenin 'Dünü Bugünü' etkinliğinde Eskişehir sanayisinin yıllar içinde önemli bir gelişim gösterdiğini ifade eden Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Eskişehir, sanayi alanında önemli bir gelişim göstererek Türkiye'nin en sanayileşmiş şehirlerinden biri haline geldi” dedi.
Dünüyle Bugünüyle Eskişehir Grubu ve Eskişehir Sanayi Odası iş birliğinde gerçekleşen 'Eskişehir' de Sanayileşmenin Dünü Bugünü' etkinliği Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon' da gerçekleştirildi. Eskişehir Sanayi Odası’nın kurucularından olan Eskişehirli sanayici ve iş insanı Mümtaz Zeytinoğlu anısına gerçekleştirilen ve Ekonomi Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt ve Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş'ın konuşmacı olduğu etkinlik Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Etkinliğe önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in yanı sıra çok sayıda üye katıldı.
"ZEYTİNOĞLU’NA VEFA GÖSTERMEYEN..."
Eskişehir sanayisinin geçmişine dair önemli değerlendirmelerde bulunan Dr. Şükrü Bozkurt, kentin tarihinde meydana gelen göçlerin sanayinin gelişimine öncülük ettiğini ifade ederken Mümtaz Zeytinoğlu'nun sanayiye etkisini dile getirdi. Bozkurt, "Mümtaz Zeytinoğlu’nu bilmeyen ve ona vefa göstermeyen insanlar bu şehre katkı sağlayamaz” dedi.
Eskişehir’in geçmişten bugüne sanayi alanında büyük değişim gösterdiğini ifade eden Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, kentin dış ticaret fazlası veren ender merkezlerden olduğuna dikkat çekti. Kesikbaş, "Eskişehir, sanayi alanında önemli bir gelişim göstererek Türkiye'nin en sanayileşmiş şehirlerinden biri haline geldi. 1968 yılında kurulan Eskişehir Sanayi Odası’na (ESO) bugün bin 500 firma üye. Türkiye genelinde yalnızca 12 sanayi odası bulunurken, ESO hem tarihsel süreçte hem de günümüzde önemli bir konuma sahip. Şehirdeki toplam sanayi kuruluşu sayısı, 4 bin ila 5 bin arasında değişiyor. Eskişehir sanayisinin toplam cirosu 9 milyar dolara ulaşırken, yıllık ihracat 4 buçuk milyar dolar seviyesinde. Eskişehir, ihracatta dış ticaret fazlası veren ender merkezlerden biri konumunda. Eskişehir’de sanayinin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki payı 1990’da yüzde 28 iken, bugün yüzde 40’ın üzerine çıktı. Sanayide istihdam edilen kişi sayısı ise 100 bini buluyor. Eskişehir, yüksek teknoloji ihracatı alanında Türkiye’nin lider şehirlerinden biri. Şehirde gerçekleştirilen ihracatın yüzde 30’u orta-yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerinden oluşuyor. Türkiye genelinde bu oran yüzde 3,9 seviyesinde, yani Eskişehir ülke ortalamasının yaklaşık 8 katı daha fazla yüksek teknoloji ürünü ihraç ediyor.Eskişehir, motor üretimi konusunda Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri. Uçak, helikopter, insansız hava aracı (İHA) motorları ile lokomotif, kamyon ve gemi motorları üreten şehir, savunma ve havacılık sanayisinde önemli bir yer tutuyor. Sanayinin Ar-Ge kapasitesi de oldukça yüksek. Şehirde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış 23 Ar-Ge ve tasarım merkezi bulunuyor. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi gibi sanayi altyapıları sayesinde hem yerli hem de yabancı yatırımlar için cazip bir merkez konumunda” diye konuştu.
ESKİŞEHİR LİSTEDE İLKLER ARASINDA YER ALIYOR
Sanayi için ayrılan yüz ölçümün ise oldukça düşük olduğuna vurgu yapan Kesikbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eskişehir, Türkiye’nin sanayi devi şehirleri arasında yer alıyor. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı "Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde Eskişehir’den 19 firma yer alıyor. Ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı "İlk Bin İhracatçı" listesinde de Eskişehir’den 17 firma bulunuyor. Eskişehir’de sanayi için ayrılan alan toplam yüzölçümünün yalnızca binde 4’ünü oluşturuyor. OECD ülkelerinde bu oran yüzde 3 ila yüzde 6 arasında değişirken, Eskişehir’de oldukça düşük seviyede kalıyor. Buna rağmen şehir, havacılık ve savunma sanayi, seramik, madencilik, mobilya ve beyaz eşya gibi birçok sektörde güçlü bir sanayi altyapısına sahip. Geçmişte tarım ve demiryolu sanayisiyle öne çıkan Eskişehir, bugün ileri teknoloji üretimiyle Türkiye’nin en sanayileşmiş 12 ili arasında yer alıyor. Sanayi altyapısı ve yüksek teknolojiye dayalı üretim kapasitesi ile Eskişehir, gelecekte de Türkiye ekonomisinin önemli lokomotiflerinden biri olmaya devam edecek.”