Ramazan bayramı öncesi tatlıcılarda yoğunluk yaşandı Ramazan bayramı öncesi tatlıcılarda yoğunluk yaşandı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkan Yardımcısı Salih Eğerci, elektrik faturalarında Nisan ayı itibariyle ciddi bir zam beklendiğini açıkladı. Eğerci, enerji dağıtım ve üretim süreçlerindeki sorunlar, gizli zam uygulamaları ve son kaynak tedarik tarifesi gibi etkenlerle birlikte vatandaşın önümüzdeki dönemde ciddi bir mali yükle karşı karşıya kalacağını söyledi.

NİSAN AYIYLA BİRLİKTE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Nisan ayında hem dağıtım bedeline hem de enerji bedeline yapılması beklenen yeni düzenlemeyle birlikte faturaya toplamda yüzde 40 civarında bir artışın yaşanabileceğini belirten Eğerci, “Elektrik enerjisine en son zam Temmuz 2024'te yapıldı. 2 dönemdir yani 2024 Eylül ayı ve 2025 Ocak ayı döneminde bir zam yapılmadı. Ulusal tarifeye ancak Ocak ayında bir gizli zam olarak mesken aboneleri üzerinde son kaynak tedarik tarifesine geçişle ilgili bir zam oluşmuştu. Nisan ayıyla yeni bir döneme giriyoruz. Bizim öngörümüz de toplam olarak faturaya yüzde 40 civarında bir zam yansıyacağı ile alakalı yani burada dağıtım bedeline bir zam, enerji bedeline bir zam şeklinde bir zam olacağını öngörüyoruz.  Ocak itibariyle mesken abonelerine bilindiği üzere son kaynak tedarik tarifesine bazı aboneler geçti. Bu geçiş şartı 2024 yıl içerisinde 5 bin kilowatt saati geçen abonelerin tarifeleri otomatikman ulusal tarifeden son kaynak tedarik tarifesine geçti. Küçük bir hesaplama yaparak aslında bu tarife ne demek olduğunu da anlatabiliriz. Yıllık 5 bin kilowatt saati tüketen bir abone ortalama hesaplara göre aylık 417 kilowatt saatlik bir tüketime tekabül eden bir tüketim değeri var” diye konuştu.

"PARALARI BAŞKA YERE HARCIYORLAR..."

Eğerci, son zammın enerji bedeline değil, dağıtım bedeline yapıldığını hatırlatarak, bu artışların esas nedeninin dağıtım şirketlerinin kar hırsı olduğunu savundu. Eğerci, “Bu da zaten dağıtım şirketlerine aktarılan paradan kaynaklanıyor ama tabii ki ülkemizdeki enflasyon durumu tedarik şirketlerinin zor durumları çünkü yatırım yapmıyorlar. Paraları başka yerlerde harcıyorlar ve bir daha boğaza giriyorlar. Aslında tamamen kar hırsından kaynaklı. Bunun üzerinde daha üç gün önce EPDK resmi gazetede yayınlama yaptı. Enerji dağıtım kuruluşlarının ikiz kardeşi olan perakende satış firmalarının satacakları enerjinin en az yüzde 50’sini Elektrik Üretim A.Ş. dediğimiz devletin kuruluşundan alma şartını getirdiler. Elektrik Üretim A.Ş. normal şartlarda devletin elektrik üretmek için kurduğu bir şirket ama şu anda ülkemizde elektrik üretimini sağlayan santrallerin sadece yüzde 14 bu şirkette. Aslında Elektrik Üretim A.Ş. piyasadan pahalıya elektrik satın alarak bunu perakende şirketlere yüksek rakamlarla satacak. Burada bir kamu zararı söz konusu işin açıkçası. Bu kamu zararı da dolaylı olarak başka metalar üzerindeki zamlarla yük olarak tekrar bize geliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ