Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekleri yansıtmadığını belirterek, bu durumu protesto etmek amacıyla 6 konfederasyonun 13 Ocak Pazartesi günü ücret adaleti için iş bırakma eylemi gerçekleştireceğini açıkladı.

Demirkol, “TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı ile bağımsız kuruluşların raporlarında yer alan rakamlar arasındaki uçurum çok açık. Bizler, çalışanlar olarak Türkiye’de enflasyonun açıklanandan çok daha fazla olduğunu derinden hissediyoruz. Bu nedenle hükümetin belirlediği ücret artışı, bizlerin kayıplarını karşılamaktan uzak. Altı konfederasyon bir araya gelerek bu duruma karşı çıkmak ve taleplerini duyurmak için 13 Ocak’ta iş bırakma kararı aldı” dedi.

Bebek bezi ve mama fiyatlarına rekor zam! Bebek bezi ve mama fiyatlarına rekor zam!

"KAMUSAL ALANDA GEREKLİ TEDBİRLER ALINIP GÜÇLENDİRİLMESİ LAZIM”

Başkan Demirkol, yürürlüğe giren yeni yönetmeliklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özel okulların ücret politikaları, kıyafet satışı ve ekonomik düzenlemelerle ilgili Demirkol, “Özel okullarla tasarruf yapmak yerine kamusal alanda gerekli tedbirler alınmalı” dedi. Özel okulların, yemek ve kitap ücretleri gibi farklı adlar altında ek ücretler aldığını ifade eden Demirkol, ekonomik tedbirlerle bu durumun kayıt altına alınmaya çalışıldığını belirtti. Demirkol, “Özel okullar ücret politikaları gereği kendilerine özel kıyafetler için dışarıdan anlaştıkları firmalarla kendi bünyelerinde satış şeklinde öğrencilere bu şekilde satışını yapıyordu. Serbest kıyafet uygulaması zaten bildiğim kadarıyla yok. Bu durum onların da işine geliyor. Yayınlanan yönetmelikte bunun sadece özel öğretim kurumları tarafından değil de dışarıdan da temin edilebilecek şekilde bir düzenleme içeriği anlaşılıyor. Ücretlerle ilgili hesap oluşturulacak. Bu hesabın takibi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılarak buradaki yatırılan bütün ücretler, yemek ücretleri veya buna benzer diğer ücretlerin hepsi sanki maliye takibinde olacak gibi görünüyor. Ama ne kadar yapılacak? Ne kadar alınacak? Takibi nasıl olacak? Çünkü bazı şeyler Türkiye'de artık alışılageldi. Yönetmelikler yayınlanıyor, kurallar koyuluyor. Kurallar koyulduktan sonra bunların takibi yapılmıyor. Biz Eğitim Sen olarak kamusal eğitimi her zaman savunan bir anlayıştayız ve özel okulların bu kadar yaygın olması ya da yaygınlaştırılmaya çalışılması sağlıklı bir durum değil çünkü kanunlar önünde herkesin eğitim öğretim görme hakkının eşitlik ilkesi çerçevesinde eğitim alması konusunda görüşümüz var. Öğrencilere açılacak olan etkinlik merkezleri de yine özele teşvik olmuş oluyor. Kamusal eğitimin güçlendirilmesi gerekiyor. Özel okullarla tasarruf yapmak yerine kamusal alanda gerekli tedbirler alınıp güçlendirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

"MAĞDURİYETLER GİDERİLSİN"

Özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin maaş ve hakları konusuna da değinen Demirkol, asgari ücretin biraz üzerinde ya da asgari ücretle çalışan eğitim emekçilerinin durumunun iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Demirkol, “Özel kurumlarda çalışan öğretmenlerimizin haklarını ücretleri konusunda niye adım atmıyorsunuz? Buradaki arkadaşlarımıza baktığımızda asgari ücretin biraz üstünde hatta bazılarıysa asgari ücret düzeyinde çalışan eğitim emekçilerimiz var. Binlerce, yüz binlerce atanamayan öğretmenler bunlar emekleri sömürülerek bazı kurumlarımızda çalışıyor. Bakanlığımız bununla ilgili bir taban ücret belirlesin. Bu arkadaşlarımızın mağduriyetini gidersin” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ