Tepebaşı Belediyesi ve Tarih Vakfı iş birliği ile düzenlenen tarih konferansında, Cumhuriyetin ilan edilme süreci ve Eskişehir’in gelişimi belgeler ve uzman isimlerin anlatımı ile ele alındı. Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçekleşen konferansa, Prof. Dr. Kemal Yakut, Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu ve Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan ve meclis üyeleri ve çok sayıda tarih sever Eskişehirli katıldı. Konferansta konuşan Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, "Bu kitapların yapılmasında hem Kemal Yakut Hoca'nın hem Mehmet Hoca'nın gerçekten büyük özveriyle çalışmaları oldu. Uluslararası 16'ncı Pişmiş Toprak Sempozyumunda 20 sanatçıyla tek bir eser yapıyoruz. O da gene 100'üncü yıl anısına bir anıt olarak şehrimize armağan edeceğiz" dedi.

"ONU HİSSEDEN ANCAK TÜRK SANATÇILAR OLABİLİR"

Ataç konferans ile ilgili değerlendirmesinde, Kaybettiğimiz sağlıkçılarla ilgili bir anıt yaptık   O anıt çok ses getirdi gerçekten. Hem ülkede hem yurt dışında dedik ki böyle bir anıt yapabildiysek 100'üncü yıl için de yapılabilir. Mehmet hocayla  Eskişehir'in kurtuluşuyla ilgili bir kitap serisi yaptık ve bir sergi yaptık. Son derece başarılı oldu. Bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmadı diye biliyorum. Tabii birçok değerli çalışma oldu ama topluca bir çalışma olmadı. yeterli mi? Değil.  Çünkü konu o kadar büyük ki kolay kolay yetilecek gibi değil. Ayrıca yine uluslararası 16'ncı pişmiş toprak sempozyumunda 20 sanatçıyla tek bir eser yapıyoruz. O da gene 100'üncü yıl anısına bir anıt olarak şehrimize armağan edeceğiz. Daha önce 5 Türk 5 yabancı çağırıyorduk. 12, 13 tane eser çıkıyordu. Bu sene 100'üncü yılla ilgili sadece Türk sanatçılarla çalışalım dedik. Çünkü onu hisseden ancak Türk sanatçıları olabilir. 2'nci haftaya girdik. İşte yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Tabii bu ana çalışmalarını biliyorsunuz kaybettiğimiz sağlıkçılarla ilgili bir anıt yaptık. O çok ses getirdi gerçekten. Hem ülkede hem yurt dışında. Dedik ki böyle bir anıt yapabildiysek 100'üncü yıl için de yapılabilir. Gerçekten böyle çok vasıflı, özellikli detayında çok incelikler olan bir anıt ortaya çıkıyor. Bunu da yapmaktan çok büyük mutluluk duyduk" şeklinde konuştu.

"ÖZVERİYLE ÇALIŞMALARI OLDU"

 Eskişehir'in kurtuluşunun anlaşılması adına bilinmeyen çok şeyler olduğunu belirten Ataç, "Bu akşam yine Eskişehir'in kurtuluşuyla ilgili bir konferans dinleyeceğiz. Bu kitapların yapılmasında hem Kemal Yakut Hoca'nın hem Mehmet Hoca'nın gerçekten büyük özveriyle çalışmaları oldu. Tarih hakkındaki diğer sanatçılar için de aynı şeyi söyleyebilirim. Hatta Mehmet Hoca 2 kez ateneye gitti. Oraya gidişleri ne dedi? Orada acaba doküman bulabilir miyiz Atina'dan Kurtuluş Savaşı nasıl görülüyor? Bunların incelemelerini yaptı. Hatta birisinde de beraber gittik. Gerçekten çok güzel şeylere ulaştık orada. Onlar tabii hepsi kitapların içinde yavaş yavaş ben de okumaya başladım. Hani vakit konusu olmadığı için yavaş yavaş okuyacağım. Ben de burada tavsiye edeceğim. Eskişehir'de bu kitapların okunması Eskişehir'in kurtuluşunun anlaşılması adına hakikaten bilmediğimiz çok şeyler varmış. Son derece yerinde olacak. Ben tekrar tekrar her ikisine de çok teşekkür ediyorum Eskişehir adına. Ellerine sağlık olsun. Güzel eserlerdi" ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYET O KADAR ÇOK YAŞAYACAK”

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan’ın yaptığı konferansta Prof. Dr. Kemal Yakut ve Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu konuşmacı olarak katıldı. Cumhuriyet’in ilan edilme sürecini anlatan Mehmet Ö. Alkan, “Cumhuriyet şimdi 100’üncü yaşında. Cumhuriyeti yaşamak ve yaşatmak istiyorsak bunun tek bir çaresi var. Daha fazla demokrasi. Ne kadar çok demokrasi, cumhuriyet o kadar çok yaşayacak” dedi.

“KURTULUŞ SAVAŞININ EN KANLI SAVAŞI ESKİŞEHİR”

Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu, “Eskişehir milli mücadele döneminde çok önemli yere sahip. Öncelikli sebebi Anadolu’yu İstanbul’a ve Ankara’ya bağlayan demiryoluna sahip. Kuvayi Milliye’nin önde gelen liderleri Eskişehir üzerinden İstanbul’a, Ankara’ya veya Anadolu’nun diğer illerine geçmek durumundaydılar. Ankara’nın milli direnişin merkezi olmasından sonra Eskişehir Ankara’yı koruyan bir kale konumuna geldi. Dolayısıyla da kurtuluş savaşının en kanlı savaşı Eskişehir ve çevresinde meydana gelmiştir. 1. ve 2. İnönü Muharebeleri sadece batı cephesinin değil kurtuluş savaşı içinde dönüm noktası olmuştur. İşgalci olmaları etkisiyle İngiliz ve Avusturya basını bu savaşları dikkatle takip etmişlerdir” diyerek batı cephesinde geçen savaşların İngiliz ve Avusturya basınına nasıl yansıdığını anlattı. 

“ESKİŞEHİR CUMHURİYETİN LABORATUVARI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR”

Prof. Dr. Kemal Yakut ise Eskişehir’in işgalini ve kurtuluşuna yönelik bilgiler vererek Cumhuriyet kenti olan Eskişehir’in işgalden bugüne nasıl geldiğini görsellerle anlattı. Yakut, “Eskişehir’in gelişimi cumhuriyetin ilk 15 yılında hızlı gelişmiştir. 1950’lili yıllarda bir duraklamaya girdiğini 1960’lı yıllarda da bir gerilemeye girmiştir, fakat 1990’lı yılların sonunda buradaki belediyelerin işte Ahmet Başkanın Yılmaz Hoca gibi isimlerle hızlı bir gelişime girmiştir. Eskişehir bir cumhuriyet kentidir. Hatta cumhuriyetin bir laboratuvarı olarak da değerlendirilebilir” diye konuştu.

Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçekleşen konferansa, Prof. Dr. Kemal Yakut, Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu ve Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan ve meclis üyeleri ve çok sayıda tarih sever Eskişehirli katıldı.

Editör: Tuğçe Kaş