COVİD SONRASI GÖZLER DEMİRYOLUNA ÇEVRİLECEK
Konuyu biraz açarsam ilk olarak Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı Ekrem Bulur'un ifade ettiği ve altını çizdiği bir husus olarak konuya yaklaşım göstermemiz gerekiyor. Covid-19 salgını süresince malum olduğu üzere havayolu ve karayolu ile yurt dışına çıkışlarda ciddi tedbirler alındı. Uçuşlar yasaklandı, karayolu giriş ve çıkışlarında ciddi tedbirler alındı. Karayolu taşımacılığında özellikle süreler uzadı. Bugün Eskişehir'den Almanya'ya mal götürecek bir tırın bekleme süresi 40-45 günlere kadar uzadı. Tırın buradan gitmesi, oradan yeni mal ile dönmesi gibi süreçlerde ciddi zaman kayıpları oluştu ve süreler uzadı. Siparişler bazen bu yüzden teslim edilemez oldu. Oysa demiryolu taşımacılığında bu işlem çok daha kolay yapılır oldu.
TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı da bu yönde bir beklenti içinde olduklarını belirterek özellikle mal-ürün taşımacılığında yeni dönemde demiryolu taşımacılığının çok daha önem kazanacağını belirtti. Çünkü sadece 2 makinist Eskişehir'den yola çıkan bir yük treni bugün bir tırın alacağı süreden daha kısa bir sürede malı ilgili ülkeye götürebilecek durumda. işte bu süreç de gözleri bir kez daha Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinin demiryolu bağlantılarına çevirmiş durumda. Hatta Gemlik Limanına bağlantı yolu bile bu dönemde önem kazandı.
Covid-19 sonrası gözleri bir kez daha demiryoluna ve demiryolu taşımacılığına çevirdi desek sanırım yanılmış olmayız. Üstelik bu talep ve arzu sektör içinde yeni tip vagon imalatı olarak bile kendini gösterebilir. Çünkü sektör bu duruma oldukça hazırlıklı.
özellikle dış ticarette