Geçtiğimiz günlerde çiğ sütün satış fiyatını 13 lira 50 kuruş olarak açıklayan Ulusal Süt Konseyi’ne Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva ve Eskişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Gedik tepki gösterdi. Açıklanan rakamın yetersiz olduğuna dikkat çeken başkanlar, hayvancılığın bitme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.
Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün fiyatına 1 lira zam yaptı. Buna göre 12 lira 50 kuruş olan fiyat, 13 lira 50 kuruşa yükseldi. Yapılan zammın yetersiz olduğuna dikkat çeken Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva ve Eskişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Gedik, içinde bulunulan durumun tehlikelerini dile getirdi. Çiğ süt fiyatının en az 17-18 TL olması gerektiğini söyleyen Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, “Süt üretimi bizim için çok kıymetli. Çocuklarımızın beslenmesinde ana bir unsuru teşkil ediyor. Sütte üretici, sanayici ve tüketici olmak üzere 3’lü bir denge var. Bu dengeyi kesinlikle korumalıyız. Bu dengeye zarar verdiğimiz zaman ciddi aksamalar meydana geliyor ve sorunlar ortaya çıkıyor. Ulusal Kent Konseyi bir litre çiğ sütü 13 buçuk TL olarak açıkladı. Bir önceki açıklanan rakama göre çok düşük kaldı. Biz şöyle bir hesap yaparız; bir litre sütle 1 buçuk kg yem alınması gerekiyor. Buna göre çiğ sütün 17-18 TL olması gerekiyor. Bunun altında olduğu sürece maalesef yüksek vasıflı damızlık hayvanlarımızın gözümüzün önünde mezbahaya gittiğini gözlemleyeceğiz. Bu da çok ciddi bir problem. Bizim için süt yem parametresi 1 buçuk olmalı ve bunun altına düşmemeli” şeklinde konuştu.
DESTEKLER ARTIRILMALI
Yuva yaşanan durumun çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Süt fiyatları üçer aylık dönemlerde otomatik olarak devreye girmeli. Yetiştiricimizin kabul göreceği çiğ süt desteğinin devlet tarafından günün koşullarına uygun ve hızlı şekilde vermeli. Yem hammaddelerinin bazıları ithal menşeli. Kurda herhangi bir yukarı çıkış ciddi bir fiyat artışı getiriyor.Dolar kuru arttığında üreticilere çiğ süt desteğinde artış verilmeli. Süt ürününü endüstriyel ürüne çevirmeden satıyor üreticimiz. Bunu birlikler ve kooperatifler vasıtasıyla çiğ sütü peynir gibi süt ürünlerine dönüştürerek ekonomik değeri yüksek ürüne çevirmesi gerekiyor. Bunu çevirdiğinde ortaya kar marjı çıkıyor. Kar marjının da üreticiye kalması gerekmekte. Sancılı süreci atlatabilmek adına damızlık hayvanlarımızın mezbahadan dönmesi adına desteklerin artması önem arz etmekte. Bazı dönemlerde sütte üretim fazlası ortaya çıkıyor. Bu dönemlerde Tarım Bakanlığı hemen piyasaya müdahale etmesi gerekiyor. Arz fazlası ortaya çıktığında sütün, süt tozu gibi ürünlere çevirerek piyasaya katması gerekiyor. Biz veteriner hekimler güvenilir proteine ulaşım için gece gündüz çalışıyoruz. Bu konu bizler için çok kıymetli. O yüzden alınan kararların değişmesini talep ediyoruz. Bizim sesimizi duyun ve yetiştiricilerimize el uzatarak zor günleri beraber atlatalım.”
GİDİŞAT İYİ DEĞİL
Eskişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Gedik ise, üreticilerin yetersiz fiyatlardan dolayı sıkıntılı olduğunu belirterek, “Üreticimiz bu fiyatı yeterli bulmuyor. Sıkıntılı bir durumdayız. Üreticilerle görüştük yeterli bulmuyor ve ‘en az 16 TL olmalı ki kurtaralım’ diyorlar. Yeme sürekli zam geliyor. 500-600 TL oldu. Şu anda vatandaşlar ineklerinden kurtulmaya çalışıyor ve ineklerin kesilmesi devam ediyor. Özellikle bu fiyatlardan sonra durdurulmaz. Daha da kötü olacak. Tüketiciye süt pahalı geliyor ama bu fiyatları sanayici yükseltiyor. Üreticiden alınan 13 buçuk TL. Süt yarın öbür gün 50 TL olacak. Bizimle raftaki fiyatın farkına bakın. Konsey sadece 1 TL zam verdi. En az 16 TL olmalıydı. Devletin acilen el atması lazım. Gidişat iyi değil” dedi.