Çiftçiler, bahçelerindeki ağaçları koruyabilmek için tarlalarında ateş yakarak ısıyı artırmaya çalıştı. Ancak, bu yöntemden habersiz olan bazı vatandaşlar, bahçelerdeki ateşleri anız yangını olarak yanlış yorumladı.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ateş yakılan bahçelerde incelemelerde bulundu ve açıklamalar yaptı. Çelik, "Don riski vardı. Geçtiğimiz akşam büyük bir hasar yaşandı. Elma, armut, kiraz, ceviz ve şeftali ağaçlarında ciddi zararlar meydana geldi. 2 gün daha don riski devam etmekte, ancak dün yaşadığımız hasarın yarı yarıya olduğu görülüyor. Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve çiftçilerin bankalara olan borçlarının ertelenmesini talep edeceğiz" dedi.

Bahçelerde ateş yakma yönteminin eski bir gelenek olduğunu belirten Çelik, çiftçilerin bu şekilde meyve ağaçlarındaki çiçekleri don zararından korumaya çalıştığını ifade etti. Eskiden saman yakılarak yapılan bu işlemin, günümüzde lastik yakma yöntemiyle gerçekleştirildiğini belirten Çelik, çiftçilerin bu şekilde korunmaya çalıştığını söyledi.

Ateş yakma yönteminin yangın olmadığına dair uyarıda bulunan Çelik, "Birçok yerde bu ateşler yakılıyor, ancak kimse yangın olduğunu düşünmesin. Çiftçilerin bahçelerini korumak için uyguladıkları bir yöntem" diye konuştu.

Alanya'da su kabağı fidesi dağıtımı başlıyor Alanya'da su kabağı fidesi dağıtımı başlıyor

Elma bahçesinde ateş yakan bahçe sahibi Ahmet Kocaçepel ise, "Geçtiğimiz akşam büyük hasar gördük. Kalan çiçekleri de korumak amacıyla ateş yakıyoruz. Bu eski bir gelenektir ve bu şekilde devam ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA