Bilecik'te 1 Kasım Cuma günü hava durumu nasıl olacak? Bilecik'te 1 Kasım Cuma günü hava durumu nasıl olacak?

Bilecik'te bu yıl Akdeniz sineğinin verdiği zarar sonucunda cennet hurmasında verim düştü ve kalan ürünlerden pekmez yapımına başlandı. Yarım asırdır geleneksel yöntemlerle hurma pekmezi üreten köylüler, bu yıl pekmez fiyatlarının artacağını ifade ediyor.

Bilecik'in Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerinde yaşayan üreticiler, atalarından miras kalan yöntemlerle hurma pekmezi yapmayı sürdürüyor. 100 kilogram cennet hurmasından sadece 10 kilogram pekmez elde edilirken, bu işlem 15 saat sürüyor. Sonrasında elde edilen pekmez özenle kavanozlara konuluyor. Köylüler, verimdeki düşüş nedeniyle pekmez fiyatlarının yükselebileceğini belirtiyor.

"50 - 60 yıllık bir tarihi geçmişimiz var"
Bu sene hurmalar çok çabuk olduğu için daha erken pekmez yaptığı anlatan Dinçsoy, "Hurma pekmezimiz doğaldır, hiçbir katkı maddesi ve şeker yoktur. Sabahları aç karnına bir kaşık aldığımız zaman tok tutma özelliği var. Ben kayınvalidem doksan dört yaşında o yapardı ben de kayınvalidemden öğrendim. Neredeyse 20-25 yıldır da ben devam ettiriyorum. Hurma pekmezinde neredeyse 50 - 60 yıllık bir tarihi geçmişimiz var" dedi.


Pekmez nasıl yapılıyor?
Beş kuşaktır bu köyde hurma pekmezi yapıldığı anlatan üreticisi Hülya Dinçsoy, "Hurmaların kendiliğinden olgunlaşmasını bekliyoruz. Bu şekilde ezdikten sonra küllü suyumuzu ekliyoruz. Dalında olgunlaşmış hurmaları ezerek hurma pekmezi kazanına atıyoruz. Akşamdan dinlendirdiğimiz meşe ağacının küllü suyunu içine döküp köpürünceye, daha sonra da köpüğü gidene kadar kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra pekmezimizi bir gece bekletiyoruz. Posası daha güzel çıksın diye ertesi gün gelip sıkma makinesi ile suyunu çıkartıyoruz. Suyunu artık 5-6 saat kaynatıp pekmez haline getirip konserve yapıyoruz" dedi.

Kaynak: İHA