Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde, İsmail Soydan 4 kuşak boyunca 85 yıldır aynı dükkanda boza üretmeye devam ediyor. 1913 yılında Yugoslavya’dan Pazaryeri’ne göç eden İshak Soydan tarafından temelleri atılan bu gelenek, 1936 yılında 90 metrekarelik bir dükkanda başladı ve bugün 4. kuşak temsilcisi İsmail Soydan tarafından sürdürülüyor.

İshak Soydan'ın, zor şartlar altında başladığı helva ve boza üretimi, bu günlerde de aynı yerde ve aynı lezzetle devam ediyor. Boza, özellikle kış aylarında büyük ilgi görüyor ve sağlığa olan faydalarıyla da biliniyor. Bağırsak sağlığını düzenlemesi, anne sütü üretimine yardımcı olması ve çocuklarda kemik gelişimini desteklemesi gibi faydaları ile boza, bu geleneksel içeceği tercih edenlerin vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor.

Turistlerin de ilgisini çeken dükkan, her yıl farklı şehirlerden gelen ziyaretçilerin uğrak noktası haline gelmiş durumda. Boza, Kütahya, Bursa ve Eskişehir gibi çevre illerden gelen talep ile Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerine de dağıtımı yapılıyor.

İsmail Soydan, "Biz 4. kuşağız ve üretimimiz, aynı şekilde titizlikle devam ediyor. Şu anda 4 masa ve 20 sandalye ile hizmet veriyoruz. Boza, sağlıklı bir içecek olmasının yanı sıra, kış aylarında da hastalıkları önlemek açısından önemli bir yere sahip," dedi. Soydan ayrıca, tescil edilmemiş olsa da bozanın, Pazaryeri'nin simgelerinden biri haline geldiğini belirtti.

Bilecik'te sürücülere 40 milyon TL'yi aşkın ceza! Bilecik'te sürücülere 40 milyon TL'yi aşkın ceza!

Bilecik’in kültürel miraslarından biri olan bu gelenek, 85 yıl boyunca süregelmiş olmasının yanı sıra, yerel halk ve ziyaretçiler için bir tarih ve lezzet noktası olmaya devam ediyor.

Kaynak: İHA