BELEDİYELER HESAP VERİYOR

Abone Ol

Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılı kesin hesapları görüşmelerinde İlk defa Mihalgazi belediye başkanı olan Zeynep GÜNEŞ’in sesini duyduk. Bazı gündem maddelerine karşı “muhalefet şerhlerini” okuyordu. Birçok gündem maddesi “oy birliği” ile geçerken bazı maddeler oy çokluğa ile geçti.

ZEYNEP GÜNEŞ BELEDİYENİN ASLİ GÖREVİ KAYNAKLARI ŞİRKETLERE AKTARMAK DEĞİLDİR! dedi.

Eleştirilerin başında belediye şirketleri geliyordu ve ESTRAM’ın durumunu sordu.

Bizler şirketlerin bilançolarını hiç bilmiyoruz. Şirketlere sermaye artırımı yaparken, bizlerden kaynak aktarımı için yetki istiyorsunuz ama şirketin durumu hakkında bilgi sahibi değiliz. Mülkiyetleri Büyükşehir Belediyesine ait işletmelerin, belediye şirketlerine ihalesiz veriliyor. Şirketlerde verilen bu işletmeleri bir alt taşerona ihale ediliyor.

Bu doğru bir anlayış değildir.

En çok kentsel dönüşüm konusunda eleştireler yapıldı.                                   AKP şunu kavrayamamış.                                                                          Söyledikleri aslında bir ay önceki mecliste çalışma raporu görüşülürken yapılması gereken konuşmalardı.

Kesin hesap raporları ise, bu çalışma raporunun rakamlara dönüştürülmüş halidir.

Sürekli aynı konuları temcit pilavı gibi gündeme getirilmesine gerek yok ki.

Aslında, Zeynep Güneş haklı ama nedense, AKP’nin 22 yıldır iktidarda olduğunu unutmuş görünüyor.

Sorulacak soru nedense sorulmuyor. 22 yıldır AKP iktidarda değil mi? Yasama organında Cumhur ittifakı çoğunlukta. Değiştirsinler yasayı.

Neden değiştirmiyorlar? Çünkü o zamanlar belediyeler AKP’deydi hesap vermek istemiyorlardı.

 

ESKİ GENEL KURULU.

ESKİ Genel Kurulu 2. toplantısında 2023 yılı kesin hesap ve çalışma raporları görüşüldü.

Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi GENEL KURUL toplantısında 2023 yılı kesin hesabı ve 2023 yılı faaliyet raporu görüşüldü.

PLAN bütçe komisyonuna sevk edilen rapor komisyonca incelenerek genel kurulun gündemine getirildi. Rapor üzerindeki konuşmalarda AKP gurubu adına konuşan Ahmet Sivri, ESKİ yönetimini eleştirerek sorularını sıraladı.

- “2023 yılında ESKİ’ye bağlı birimlere 145 bin 329 şikâyet olduğu anlaşılmaktadır. Bu kadar şikâyetin olduğu bir yerde başarıdan söz etmek mümkün değildir.

- Su yükleme noktalarına, ekiplerin para toplama usul ve şartları hakkında meclise bilgi verilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

- Vatandaştan kullandığı miktarda su parası alma yoluna gidecek misiniz?  Tahsilatta alternatif teknolojileri kullanacak mısınız? Yoksa manuel devam mı edeceksiniz?

- Bunun yanında yer alan performans göstergelerinin pek çoğu hedefin altında kalmış, neredeyse sıfır başarının sağlandığı anlaşılmıştır.

- Özellikle kurumun yatırım yapması gereken göstergelerin pek çoğunda sıfır başarı çekmek için haklılığımızı net ortaya koymaktadır. İklim değişikliğine uyum kapsamında kayıp ve taşkınların azaltılması, yağmur suyu ve arıtılmış atık su gibi alternatif su yaygınlaştırılması, su tasarruflu teknolojinin uygulanması, tarım için uygun ürün deseninin seçilmesi ve temiz üretim uygulamalarına geçilmesi gibi konularda neler yaptığınızı öğrenmek istiyoruz?

-Vatandaşlarımız çeşmelerimizden temiz suyu ne zaman içebilecek? Şehir merkezinde her yağmur yağdığında taşan ve çevreye pis koku saçan rögarları kim ne zaman temizleyecek?

-Bizler yağmur yağdığında eyvah nereye ne oldu acaba diyerek aynı şekilde yaşamaya devam mı edeceğiz? Sizlerden bu soruların cevabını bekliyoruz.

Mihalgazi belediye başkanı Zeynep Akgün ESKİ’nin deprem bölgesinde yaptığı çalışmaları taktirle karşıladıklarını ve Eskişehir Belediyesini deprem bölgesinde görmekten mutlu oldukları belirtti.

AKP gurubu her iki rapora da ret oyu verdi.

HÜKÜMET MALİYETİ DÜŞÜREMİYOR ESKİ DÜŞÜRMENİN YOLLARINI BULMALI!

Bu sözler CHP Büyükşehir Grup Başkan Vekili ve aynı zamanda Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım KURT’a ait.

Bazı tespitleri var.

- 2023’ün geçirdiği ekonomik durumları hem de ülkenin içinde düştüğü dar boğazı hesaplamak gerekli diye başladı sözlerine… Burada esas olan; ESKİ bütün Eskişehir’in 13 bin kilometrelik alandaki tüm insanlarımızın su ihtiyacını karşılamak için kurulmuştur fakat kurum merkeze endeksli olduğu için diğer yerlere de büyük yatırımlar yapmak durumundadır.

-ESKİ’nin giderleri yüksek bir hale geldiği için tüketiciye de bazı güçlükler yansımaktadır. Maliyetleri düşürecek formüller geliştirmemiz lazım. En büyük maliyet enerji hem elektrik hem yakıt enerjisi. Bu konuda hükümet bunu frenleyemiyor. Hükümet frenleyemediği için maliyetlerimiz yükseliyor. O yüzden ESKİ’nin enerjiyi düşürecek formülleri bulması gerekiyor.

-Personel giderleri yüksek. Evet, fakat bu iş toplu sözleşmelerle çözülebilecekken yukarıdan, Ankara’dan personel giderleri artırılıyor. Yeni dönemde ESKİ’nin bu konuda önlem alması gerekir. Nasıl alacak? Daha dikkatli adımlar atılmalı… Raporlara olumlu oy vereceğiz dedi.

ÇALIŞMA RAPORU MÜZAKERESİNDE, BAŞKANLIK MAKAMINA 1. MECLİS BAŞKAN VEKİLİ HASAN ÜNAL GEÇTİ.

Başkan Ayşe Ünlüce AKP meclis üyelerinin eleştiriler yanıtladı…

 “ESKİ Genel müdürlüğümüz en önemli kuruluşlarımızdan bir tanesi. Hesap verilebilir, gerçekçi durumunu kurumunu ortaya koydukları için kendilerini kutluyorum. Bizler raporları hazırlarken baktık. Gerçekten bütün kurumların kendiyle yüzleşmesi lazım. Zayıf yönleri neler, artı yönleri bunları çok net bir şekilde ortaya koyması lazım. Bizler kesin hesabı ve faaliyetleri hazırlarken kurum Raporlar son derece şeffaf ve açıktı.

ÜNLÜCE; “DSİ ile imzalanan protokol yavaş ilerliyor” dedi.

-Porsuk’tan gelen suya mahkûmuz. Başka bir seçeneğimiz yok. Diğer illere bakarsanız hepsinin kaynak suları da var. Porsuk çayının halini görüyorsunuzdur. Böyle bir suyu getiriyoruz, o suyu arıtarak evlere ulaştırıyoruz ve bunu yaparken pek çok testten geçiriyoruz. Bugüne kadar bir sıkıntı yaşamadık ama Eskişehir’i buna mahkûm bırakmak istemiyoruz.

 -Bu genel kurulun iradesinden birkaç sene önce genel kuruldan çok güzel bir karar çıktı ve bu meclisten bu genel kuruldan alınan yetkiyle imzalanmıştı... Devlet Su İşleri'nin bu konuyla ilgili protokolü var ve bu protokol yavaş gidiyor.

- İmzalandığı günden bugüne kadar yavaş gidiyor. Lütfen bu protokolün hızlanması için elimizden geleni yapalım. Daha bu planlama protokolü. Ne zaman planlama bitecek? Ne zaman yapım ihalesine başlayacağız? Planlama bugün bitse en az iki buçuk senelik iş var. Planlama ile ilgili ihale çok önemli, hassas ilerlemeli fakat hızlandırmamız gerekiyor.

Hem temiz su Eskişehir’e gelsin, hem suyu temizlemek için bu kadar kimyasal harcamayalım, hem de maliyetlerimizi düşürelim. Bence şehrimizin en önemli konularından biri bu” dedi.