Okullardaki temizlik personeli açığının Toplum Yararına Program (TYP) ve İstihdamı Teşvik Programları (İİP) aracılığıyla giderilmeye çalışıldığını ancak bu programlara başvuran vatandaş sayısının yetersiz olduğunu belirten Eğitim Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı İbrahim Akar, “Eğitim öğretim yılı başlamadan önce okullardaki temizlik personeli ihtiyaçlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Çalışma Bakanlığı’nın İŞKUR aracılığıyla karşılanması gerektiğini ilk defa gündeme taşıdık. Bu konuyla ilgili olarak okulların temizlik, güvenlik ve bakım hizmetlerinin bir an önce yerine getirilmesini talep ettik. Okullarımızın sağlıklı bir şekilde eğitim öğretime hazır hale getirilmesi hayati önem taşımaktadır” dedi.
Akar, okulların hijyen ortamının sağlanmasının, hem eğitim çalışanları hem de öğrenciler için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti.
“Bize gelin, okulları biz temizleriz”
Başkan Akar, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Talat Yalaz’ın “Belediyeler okulları temizler” açıklamasına geçmişte belediyelerin okullara hizmet götüme konusunda yaşanan sorunları gündeme getirerek, “Okulları Milli Eğitim temizleyemiyorsa, bakanlık temizleyemiyorsa, belediyeler olarak biz okulları temizleriz. Eğer bu konuda zorluk çıkaran olursa, Eskişehir’i ayağa kaldırırız” şeklinde talihsiz bir açıklama yaptı. Sayın Başkan’ın bu konuda bilgi eksikliği olduğunu düşünüyorum. Kendisinin yeni il başkanı olduğunu göz önünde bulundurarak, geçmişte belediyelerin okullara ve kamu kurumlarına nasıl hizmet götürdüğünü bilmediğini tahmin ediyorum. Ona bu konuda birkaç bilgi vermek isterim. Örneğin, kış aylarında kar yağdığında, okulların ulaşımı için yolları açamayan; okulların bahçelerindeki karları temizlemek için talepte bulunulduğunda, “Yukarıdan yazı gelmedikçe bu talebi yerine getirmeyiz” diyen; okul müdürleri belediyeye gidip ufak tefek hizmet talep ettiğinde, “Bizim muhatabımız siz değilsiniz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yazı getirin” diyen belediyeler hangileriydi? Okul bahçelerine asfalt dökmeyi bir kenara bırakın, okulun önündeki bulvarın asfalt giderini okula fatura eden belediyeler sizin belediyeleriniz değil miydi? Eskişehir’de birçok okulun arsasında, belediyelerin payları yüzünden okulların yıkımı ve yeniden yapılması yılan hikayesine döndü. Milli Eğitim, imar ve inşaat konularında belediyeler yüzünden bürokratik çıkmazlarla karşılaştı. Şimdi Sayın Başkan kalkmış, “Bize gelin, okulları biz temizleriz” diyor. Ancak bu sözler bize hiç samimi gelmiyor.” dedi.
"Okullara katkı sunmak istiyoruz"
Büyükşehir Belediyesi’nin yol asfaltma ücretinin okullardan tahsil edilmek istendiğine dair faturayı gösteren Akar, “Elimde bir belge var, 23 Ağustos 2017 tarihli bir fatura. Büyükşehir Belediyesi, Yunus Emre Meslek Lisesi’nin önündeki yolun asfaltlama ücretini okula tahsil etmek istemiş. 141 bin 480 liralık asfalt bedelini okuldan istemişler. Okul bahçesinin değil, okulun önündeki yolun asfalt bedelinden bahsediyoruz. Bir başka örnek, Yunus Emre Meslek Lisesi’ne ait belediye arsasının devredilmemesi nedeniyle okula ecrimisil ödetilmesi. Şimdi ben Sayın Yalaz’a sormak istiyorum. Eğer gerçekten okullara katkı sunmak istiyorsanız, bu belgeler neyin nesi? Okulu temizlemekten bahseden başkan, okula ödetilen asfalt ve ecrimisil paralarından haberdar mı? Belki siyasetin içinde olmadığı dönemde bu olayları kaçırmış olabilir. Ben de kendisine bu belgeleri hatırlatmak istiyorum.” diye konuştu.