Kurban bayramı, beslenme adına biraz tehlikeli bir bayram. Geleneksel kültürümüz zaten kırmızı et ağırlıklı beslenmeye oldukça müsait. Bu bayramda da işler biraz daha abartılabiliyor.
Haftaya “Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?” hakkında yazacağım bu hafta ise hemen hemen tüm danışanlarımda uyguladığım Bayram öncesi hazırlık haftası hakkında konuşmak istiyorum
Biz sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde ikramların havada uçuştuğu, ısrarların ardının arkasının kesilmediği hatta yenilmezse “ölümü gör” diye tehditler savuran bir toplumuz.
Yani bizim toplumumuzda yemek yemek ve yedirmek ne kadar önemli tartışılmaz değil mi ?
Bu nedenle sevdiklerinizin ikramlarını bayramda çok da geri çevirmeyin diye, bayram tatlısının da çikolatasının da tadına bakabilin diye ve hatta kırmızı eti rahatlıkla tüketebilin diye bayramdan önceki bu hafta hepinizi hafif beslenmeye davet ediyorum.
Eğer kilo probleminiz varsa 1 haftalık arınma programı uygulayabilirsiniz. Örneğin yumurtalı, peynirli, zeytinli klasik kahvaltı yapıyorsanız bu hafta (tabi eğer seviyorsanız) yulaf kasesi ile güne başlayabilirsiniz veya örneğin haftanın 4 günü taze mevsim meyveli yulaf kasenizi geri kalan 3 gün ise klasik kahvaltınızı tüketebilirsiniz. Akşam yemeklerinizi sadece çorba- salata-yoğurt şeklinde geçiştirebilirsiniz.
Bu Hafta Kırmızı Et Tüketmeyelim.
Kurban bayramında kırmızı et tüketimi bir miktar daha arttığından bu hafta kırmızı et yerine tavuk veya alabildiğiniz ölçüde mevsim balıklarını tercih edebilirsiniz.
Fazla kırmızı et tüketimi , kalp damar rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığın öncüsü olabilir. Özellikle vücudunuzda ödem olduğunu düşünüyorsanız kırmızı eti sınırlandırmak doğru bir tercih olacaktır.
Her Öğünde Taze Sebze- Meyve Tüketmeye Özen Gösterin.
Klasik kahvaltı tabaklarınızda söğüş, yulaf kaselerinizde taze meyve, öğle- akşam yemeklerinizde salata olarak mutlaka mevsiminde sebze ve meyvelere yer verin. Arınma haftasında bol antioksidan tüketmeyi vücuda bayram temizliği yaptırmak gibi düşünebilirsiniz.
Yaban Mersinini Beslenmenize Mutlaka Ekleyin
Eğer bulabiliyorsanız yaban mersinini mutlaka tüketmeye çalışın. Yaban mersini antioksidan oranı (ORAC Skoru ) en yüksek besindir. Antioksidan besinler toksinlerden arınmamamıza yardımcı olur. Birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda anti-aging etkisiyle cilt sağlığı için de çok faydalıdır.
Bol Su Tüketelim
Havaların ısınmasıyla birlikte su tüketimimizi artırmamız gerektiğini her fırsatta söylüyorum . Günlük alınan çay ve kahve gibi diüretik içecekler ise vücuttaki suyun atımını kolaylaştırıyor. Bu nedenle su tüketimimizi artırırken diüretik alımımızı da bir az azaltmakta fayda var.
Bromelain Deposu Ananas ile Ödem Atabilirsiniz
Bromelain’in ödem atmaya yardımcı bir madde olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur benim ise besinlerin içindeki önemli bileşenleri nasıl ne şekilde tüketmememiz gerektiğini sizlere aktardığımı 111 haftadır okuyorsunuz.
Ananas güzel miktarda bromelain içerir ve ödem atmaya yardımcı olacaktır. Eğer hamilelik şüpheniz yoksa bu hafta daha önceden tarifini verdiğim ananas detoksunu yapabilirsiniz.
Sıklıkla uyardığım gibi bu önerilerim sağlıklı bireylere yönelik genel önerilerdir. Tıbbi beslenme tedavisi niteliğinde değildir. Eğer bir kronik rahatsızlığınız varsa, hamileyseniz veya hamilelik şüpheniz varsa lütfen hekiminize ve diyetisyeninize danışmadan herhangi bir şey tüketmeyin.
Haftaya bayram menüleriyle görüşmek üzere
Sağlıklı günler diliyorum.