Ayşe Ünlüce mecliste içini döktü…

Abone Ol

Artık suçlama dönem bitsin.. Art biz bunların üstüne çıkalım…

Tarih 10 EYLÜL 2024.

Gündemdeki maddeler ilgili komisyonlara sevkinden sonra AKP Tepebaşı ve büyükşehir meclis üyesi ve AK Parti gurup başkan vekili Ahmet Sivri gündem dışı söz alarak Belediye başkanlığının cevaplandırması için yazılı soru önergesi verdi.

2013/4645 sayılı bakanlar kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe sınırları içinde bulunan Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacı Alibey, Yeni Işıklar, Mamure, Delikli taş ve kurtuluş mahallelerinin bir bölümünün yer aldığı 5.4 hektarlık alan ile ilgili olarak riskli alan kararının mahkeme kararı ile iptal edildiği yönünde bir ifade kullanılıyor. Ancak çevre ve şehircilik ve iklim bakanlığımız ise, riskli alan durumu devam ediyor diyor. Siz hangisinin doğru olduğunu düşünüyorsunuz?

 Riskli alan kararı devam mı ediyor, yoksa mahkeme kararı ile kalktı mı? Bununla alakalı yazılı önerge vereceğim.

  • Sayın başkanım ayrıca itfaiye yönetmeliğine göre itfaiye teşkilatında kadrolu personel çalıştırılmak zorunludur. Bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı bulunmaktadır. Belediyemiz itfaiye teşkilatında kaç kadrolu itfaiyeci bulunmaktadır. Nüfusa göre olması gereken sayıya/ oranı kaçtır?  2022 yılında yayınlanan itfaiye yönetmeliğine göre 2023 yılı başına kadar kurulması emredilen kentsel arama kurtarma Şube Müdürlüğü kuruldu mu? 


 

  • Sayın başkanım Orhangazi Mahallesi ‘de son günlerde gündemi meşgul eden hazinenin arsaları üzerine yapılan, 3 adet Kaçak yapıdan bahsediyor. Sayın başkanım bir tanesi mal sahibi tarafından yıkıldı Ancak iki tanesi kaçak yapı. Halen duruyor ve Odunpazarı belediyesince yıkılmıyor. Sayın başkanım. Bu binalardan haberdar mısınız? Haberdar iseniz herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz? 

 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AYŞE ÜNLÜCE SORULARI TEK TEK YANITLIYOR..

Evet şimdi önce itfaiye teşkilatı ile başlayayım. Biz itfaiye teşkilatı ile ilgili biliyorsunuz memur alma yetkimiz yok. Öncelikle bizim bakanlıktan talepte bulunmamız gerekiyor… Sonrasında da KPS ile alınması gerekiyor. Biz Yenilerde bakanlıktan bu konuda yazılı talepte bulunduk. Kadro geldiği zaman, bu şekilde başlatacağız işlemi ama, diğer pek çok belediyeden de bildiğim kadarıyla çok geç geliyor bu yetki. Siz de bu konuda bize yardımcı olursanız seviniriz. 

 Biz o konuda bir girişimde bulunduk. Onun dışında itfaiye ile ilgili nüfusa göre olması gereken itfaiye sayımızı dediğim gibi biraz önce kadrolu müracaatım da zaten artırmaya çalışıyoruz. Yeni alımlar da yaptık.

Özellikle ilçelerde ilçedeki teşkilatları güçlendirmek için yeni alımlar da yapıyoruz.

Onun dışında,  bu çok önemli bir konu. Biraz önce bahsettiğiniz 2013 yılında alınmış kentsel dönüşümle ilgili bu kentsel dönüşümle ilgili 99 depreminden sonra, çok uzun yıllar devam eden bir çalışma. Toplamda 8 mahalleyi kapsıyor. Siz de biraz önce 4 beşinin ismini saydınız ve 56 hektarlık bir alan burası.

Özellikle bizim hep vurguladığımız yani İnşaat Mühendisleri Odası da raporunda hep vurguladığı bir konu var.

Biz hani gündemi meşgul ediyoruz ya. Yok Gündoğdu da 24 tane yaptım Yok öbür tarafta 5 tane yaptım… TOKİ şu kadar yaptı. İşte özel müteahhit bu kadar yaptı. Bunlar hep bizi konudan uzaklaştıran şeyler Biz asıl eğilmem gereken şey bizim Gündoğdu da yapmaya çalıştığımız kentsel dönüşümün zaten afet riskiyle çok ilgisi yok. Bizim Gündoğdu'da adı üzerinde kentsel dönüşüm. Şehrin girişinde Çevre yolunun sağında solunda o yıkıntı çöküntü döküntü alanları toparlamaya çalışıyoruz…

Burada da 6306 sayılı afetle ilgili yasadan değil, belediye kanunun bize verdiği yetkiye dayanarak yaptığımız bir uygulama. Hem bu açıdan da bunu anlatmış olayım… Biz orada 1500 konut yapacağız. 60'ının kurasını eylül 17 sinde yapıyoruz.

Eğer ihalelerde müteahhit hızlı bir şekilde girerse onlara ,olmazsa kendi şirketimiz olan İMAR A.Ş ile yapacağız..

-Bir kere sapla samanı birbirinden ayıralım Hani İkide bir çıkıp 1, 2, 3, 4 sanki saymayı öğreniyoruz. 24 deyip deyip gündemi meşgul etmenin bir gereği yok… Bizim konunun özünde ve hani hepinizin de biliyorum iyi niyetini, siyaset üstü bakıyorsak bu konuya eğer bir kere şu konuda net olmamız lazım…

Bizim Asıl sorun İşte buradaki 2013'teki alınan karardaki dönüşüm alanları orası toplam 8 mahalleyi kapsayan ve tam da şehir merkezinde porsuğun etrafında oluşan işte Işıklar, Hacı Alibey, İhsaniye, Mamure Dikilitaş, Kurtuluş gibi Merkezi kapsayan alanlar sorunlu.. 

-İnşaat Mühendisleri Odası  yıllardır şunu söylüyorlar siz önce 99 öncesi yapılan bitişik nizam olan ve 8 katlı olan yerleri çözün diyorlar..

Ama biz konudan uzaklaşıyoruz… Biz hâlâ, 3 bina yaptın, TOKİ şu kadar yaptı… Kardeşim TOKİ arsa üretiyor, yapıyor satıyor.. Yani bununla da afetle mücadele mi oluyor şimdi ya da özel müteahhit. Bu Şehirde 99 sonrası yapılmış bir sürü bina var yenilenmiş. Bu da Eskişehir için avantajlı bir şey.  Hakikaten bizim bina stoğumuz 300 binden fazla olan bina stoğumuz çok önemli… Bir bölümü aslında 99 sonrası yapıldı.

 Burada TOKİ'nin de eline sağlık. Bu şehrin bütün müteahhitlerinin de iş insanlarının da eline sağlık. Yeni binaları kazandık. Peki, biz sorunun özünü konuşalım.

1999 'dan önceki binalarla ilgili ne yapıyoruz 8 kat bugün Yunus Emre Caddesi. Hadi Cadde ismi vermeyeyim, üzmeyeyim ya da insanları

karamsarlığa sürüklemeye ama bütün şehir biliyor. Hepimiz kafamızı kuma gömüp bilmiyormuş gibi davranmanın bir alemi yok.. 

Bu konuda yetki kimin? Bunu sorayım size kimin?

Kazım bey hukukçu. Söyleyeyim hâkim arkadaşlar var aramızda. Eskiden hakimlik yapmış, Bakanlığın bu yetkili.. Yani sapla samanı bir birbirinden ayıralım bizim orada.

Kazım beyin yapmaya çalıştığı şimdi başladığı bir dönüşüm alanı var bizim var. Ama dediğim gibi biz kentin çöküntü alanlarının imar problemlerini çözememiş yerlerde vatandaşa nefes aldırmaya çalışıyoruz.

Gündoğdu da o kadar çok mülkiyet karışıktı ki biz el atıp orada kamulaştırma yapıp tarafları bir araya getirmek o kadar kolay değil ki. Yıllar sürüyor yoksa orası çözülmez Ahmet Bey! Siz de biliyorsunuz İnşaat sektörünün içindesiniz yani.  Biz bunu yapmaya çalıştık diye küm olduk şimdi çıkıp çıkıp 24 tane 24  tane yapmayın bunu Allah aşkına… Neyse konunun özüne döneyim biz gerçekten bu meclisten bir sorumluluk alıp ve konunun uzmanlarıyla üniversiteleriyle, Valiliği Çevre il müdürlüğü, yoksa top Büyükşehir yaptı. Sen İl Müdürlüğü yaptı dersek bu işlerin içinden çıkamayız. bu konu tek bir kurumun üstlenebileceği bir konu değil.. Hepimizin bir arada çabalaması gereken bir konu bir dakika bitireyim.

Çünkü bu konuda dertliyim. Bir şimdi biz 8 mahallede kentsel dönüşüm 2013'te ilan ettik, ilk olan şey nedir biliyor musunuz? Önce bazı arkadaşlar AFET Mağdurları Derneği kurdular. İsimleri biliniyor.  Öncülük yaptılar ve gittiler toplandılar. Ya bunu CHP'li Belediye yapıyor bu kesin kötü bir şeydir. Siyasi bir ortam yarattılar..

bu Derneği devamlı bize karşı kışkırttı bu 8 mahalledeki yapmak istediğimiz ve biz bu arada Elimizi Taşın altına da soktuk.

Bakanlığa dedik ki bakanlık karar verdi buraya dönüşüm alanı ilan etti. Büyükşehir'e verin biz yapalım burayı dedik. Yetkiyi de uzun yıllar yazdık bize verilmedi..O yetkiyi almamız 2019 başkan neyse ben bitireyim sonra Koran Bey'e Söz veririm eksik kalırsa o kadar uzun yıllar o yetkiyi almaya çalıştık aldık. Fakat ne yaptı? Bu arkadaşlarımız akla evveller gittiler afet mağdurları Derneğini iyice kışkırttı. Siz dava açın bunu iptal ettirin yok işte haklarınız gidecek. Ya senin canın gittikten sonra hakkın gitmiş ne olur gitmemiş ne olur! Dava açtırdılar canı da gitmesin Hakkı da gitmesin Hakkı da gitmesin, hiçbirisi gitmesin diye gittiler dava açtırdılar. Bir tane yürütmeyi durdurma kararı geldi garabet gibi bir karar. Bu kararda alanın tamamının iptal edildiğine ilişkin bir yorum vardı… Ve bu arada Sevinç çığlıkları atıldı atanları da biliyorsunuz.. Twitter'dan göstereyim Şimdi x oldu göstereyim isterseniz o gün kimler kimler sevindi. Bu kararı iptal oldu mahallemize Müjde diye… Siz bile şaşırırsınız kendi arkadaşlarınız neyse arkadan biz dedik ki, ya biz bunu yine bakanlığa bir soralım. Hani belki bakanlık der ki bu parsel bazında bir bozma alan bazında değil.. Siz devam edin der, biz bakanlığa görüş sorduk bakanlık bize dedi ki;  bu alan bazında bir Bozma.. Biz bunun üzerine tabii bu karar ilçe belediyelerine de gitti ve bu arada orada yıllardır İşte bu kentsel dönüşüm ilan edilecek diye bekleyen Müteahhitler arsa sahipleri vardı. Bunlar da ne yaptılar gittiler ilçe belediyelerini sıkıştırmaya başladılar işte Ahmet başkanım, Kazım Başkanım burada. o zamana kadar Sağ olsunlar direndiler.  Oradaki hiçbir yere ruhsat vermediler yani ellerini taşın altına koydular. Biz burada hiçbir inşaat ruhsatı vermeyeceğiz bu bölge acil dönüşmesi gereken afete karşı dönüşmesi gereken bir bölge dediler ama, bakanlıktan bu karar gelince ilçe belediyelerine de gitti ve ilçe belediyeleri Danıştay kararını verinceye kadar olan süreçte buraya ruhsat vermek zorunda kaldılar.. Yani müteahhitleri biliyorsunuz o dönem hepsi kapımızdaydı verin bu ruhsatları, verin.  Neyse verildi ruhsatlar ve aradan yıllar geçtikten sonra Danıştay bir karar verdi… Danıştay dedi ki buradaki bozma alan bazında değil, parsel bazında bir bozma dedi.. 

Ne oldu?

Ahmet Bey burada Ne oldu? Oraya ruhsatlar verildi ve bizim orada dönüşüm için yapmak zorunda kaldığımız yer artık dönüşemez hale geldi 

Neden sen tek katlı binanın yerine orada dikmişsin beş katlı bina.. Yeni yeni inşaatlar olmuş, yeni yeni insanlar ev yapmış onları da mağdur etme

durumu var, var ve bu durumda. Biz de dedik ki bu arada Bakanlığın da bize verdiği yerler var afet alanında kullanın diye. İşte eski borsa binası bilirsiniz onları eski milli eğitim binası. Şu anda bizim Kurtuluş pazar yeri olarak hala yapmaya çabaladığımız, işte izin tahsisini beklediğimiz alanla ilgili bir takım mülkiyetler bakanlık dedi ki zaten Buradaki kentsel dönüşüm artık uygulanamaz sen buraları da bize geri ver dedi. Biz de verdik. Yapacak bir şey yok, çünkü o protokolle almışız zaten yani burayı uygun hale getirdiler..

ama ben size şunu söyleyeyim Yılmaz hocam da burada çok emeği olan bir insan. Burada da hakkını teslim edelim uzun yıllar bu 8 mahalledeki kentsel dönüşüm geçsin diye bakanlıklardan randevu almış gitmiş bizzat görüşmüş. Hatta bakana özel duygusal mektup yazmış  o dönem bakan Mehmet Özhaseki..

Yanlış hatırlamıyorsam bakanımız ona duygusal mektup yazmış bu bölgeler çok sıkıntılı burada bu izni bize verin demiş birisi…

Yani bunların yaşandığı yerde, şimdi kalkın Sayın Başkan bakın ama ben yine şunu söylüyorum ben yine şunu söylüyorum ben yine şunu söylüyorum…

Artık suçlama dönem bitsin.. Art biz bunların üstüne çıkalım…

Daha ne desin!

Eksiksiz bir bölümünü olduğu gibi yazdım. Nede olsa gündem dışı. Kazım Kurt’un verdiği önemli yanıtları var. Şunu gördüm. AKP’ li turfanda meclis üyeleri kendilerine verilen bilgiler ile hareket ediyorlar. Onları da doğru zannediyorlar..

Belli ki atanmış il başkanı Günhan Albayrak böyle istiyor. O da bu konulardan ışık yılı kadar uzakta.

O da politikanın muhafazakâr /dansına bulaşmış durumda. Bakalım verdiği sözleri tutabilecek mi?

Hiç sanmam.