Bilecik'te uluslararası için yeni kararlar Bilecik'te uluslararası için yeni kararlar

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal ve Senato üyelerinin Atatürk anıtına çelenk koyması ile başlayan tören, Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde Murat Göktaş şefliğinde Anadolu Senfoni Orkestrası ve Ebru Kemalbay Eren şefliğinde Devlet Konservatuvarı Çocuk Korosu açılış konseri ile devam etti. Yeni Akademik Yılın ilk dersi Seramik Sanatçısı ve Ressam Günseli Kato tarafından “Miyako’dan Payitahta İpek Yolu” başlığıyla verildi. 
  “Anadolu Üniversitesi ailesine hoş geldiniz” 
  Zorlu YKS maratonunu başarı ile tamamlayarak, Anadolu Üniversitesi ailesine bu yıl katılan öğrencilere ‘hoş geldiniz’ diyerek, konuşmasına başlayan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, “Kuruluşundan bugüne geçen 65 yıllık süre zarfında kökleşmiş, sağlam temeller üzerinde duran Anadolu Üniversitesi hem ülkemizde hem de dünyadaki yükseköğretim alanında kendine saygın bir yer edinmiştir. Anadolu Üniversitesi, üzerine kurulduğu Yunus Emre Kampüsü’nde bulunan köklü ağaçlara benzeyen akademik ve sosyal birimleri ile lisans ve lisansüstü eğitim öğretim faaliyetleri başta olmak üzere her yaş grubundan bireyin nitelikle eğitim-öğretim hizmetleri aldığı, öğrencilerine sosyal, kültürel ve sportif anlamda zengin olanaklar sunan, Anadolu coğrafyasının merkezinde yer alan bir dünya üniversitesidir. Öğrencilerimiz burada alanında uzman akademik kadrolarımızdan aldıkları nitelikli eğitimden sonra donanımlı mezunlar, bilgili meslek uzmanları ve cesur girişimciler olarak iş ve çalışma hayatına atılıyor ve ülkemizin daha da kalkınması için önemli katkılar sunuyor” dedi. 
  “Önemli birçok etkinliğe ev sahipliği yaptık” 
  Ulusal ve de uluslararası alanda oldukça önemli çalıştay, sergi, kongre ile kültür ve sanat etkinliklerine Anadolu Üniversitesinin ev sahipliği yaptığını belirten Rektör Erdal, “2. Uluslararası Tıp, Sağlık ve İletişim Bilimleri Kongresi, 5. Uluslararası Açık ve Uzaktan Öğrenme Kongresi, 19. Uluslararası İletişim Kongresi, 28. Ergonomi Kongresi, 10. Meslek Yüksekokulları Kongresi, 21. Çalışma Ekonomisi Kongresi, Uluslararası Cam Sempozyumu, 8. Sağlık İletişimi Kongresi, 14. Uluslararası Kaligrafi ve Tipografi Sergisi, Haçlılar ve Türkler Sempozyumu, 5. Batı Anadolu Beylikler Sempozyumu, Engelsiz Bilişim Kongresi, 36. Asya Açık Üniversiteler Birliği Kongresi ve yarın başlayacak 14. Avrupa Uzaktan Eğitim Üniversiteleri Birliği Kongresi ve daha adını sayamadığım onlarca etkinlikler yine İç Anadolu Kariyer Fuarı İKAF’23’te, binlerce öğrencimizi, ulusal ve uluslararası firmalarla buluşturduk. Üniversitemizde yürütülen bilimsel araştırma projeleri sayısı da önceki yıllara nazaran katlanarak artıyor. Bunlara, hocalarımızın yürüttüğü veya yer aldığı, onlarca ulusal ve uluslararası projeyi de eklemek isterim. Tüm bu bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinliklerin de akademik networkümüzü artıracağına, öğrencilerimize ve akademisyenlerimize yeni ufuklar açacağına ve böylelikle Üniversitemizi daha yukarılara taşıyacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. 
  “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ülkemiz için aynı heyecanla çalışmaya devam edeceğiz” 
  Anadolu Üniversitesinin öncüsü olduğu uzaktan ve açık öğretim programlarıyla zaman ve mekân kısıtlarını ortadan kaldırarak, hem Türkiye’de hem de 4 kıtada ve 41 ülkede bireylerin eğitim öğretim ihtiyaçlarını karşılamak için özverili çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Rektör Erdal, çalışma ve hizmetlerin ‘yaşam boyu öğrenme’ ilkesiyle sürdürüldüğünün altını çizdi. Rektör Erdal, son olarak konuşmasında şunları aktardı: 
  “Bağımsızlık fikrine sarılarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bağımsızlık mücadelemizi zaferle taçlandıran; ulusal birlik ve beraberliğimizin eseri ve göstergesidir. Bu yıl coşkuyla 100’üncü yılını kutladığımız Cumhuriyetimizi istiklalden istikbale şiarıyla Anadolu Üniversitesinde de idrak etmekteyiz. Anadolu Üniversitesi olarak Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef olarak gösterdiği muasır medeniyetler seviyesini ülkü edinerek, Üniversitemizi uluslararasılaşma noktasında daha ileriye taşıyacağız. Üniversite olarak Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına özel yüzlerce bilimsel, kültürel ve sportif faaliyet ve programı hayata geçiriyoruz. Yine bu çerçevede bilimsel organizasyonlarla iş birliklerimizi geliştirecek ve eğitim başta olmak üzere birçok alanda ülkemiz yükseköğretimine katkı sağlayacak yeni projeler ortaya koymaya devam edeceğimizi belirtmek isterim.” 
  “Miyako’dan Payitahta İpek Yolu” 
  Akademik yıl açılışlarının geleneksel unsuru olan ‘İlk Ders’ Japon Kültür Uzmanı, Seramik Sanatçısı ve Ressam Günseli Kato tarafından verildi. ‘Miyako’dan Payitahta İpek Yolu’ başlıklı derste Günseli Kato, şunları ifade etti: 
  “Umutluyum, güzel ülkemden hep umutluydum. Böylesine özel bir açılışta yer almaktan gurur duyuyorum. Anadolu Üniversitesi’nin çok ayrıcalığı var, Türkiye’nin birçok ilkine ev sahipliği yapıyor. Hala da bu ilkleri devam ettiren bir üniversite. Ben gündelik hayatımda gençlerle karşılaştığımda nereden mezun olduklarını soruyorum, Anadolu Üniversitesinden mezun olduklarını duyduğumda ise çok mutlu oluyorum. Çünkü bu okul her zaman görevini başarıyla yerine getiren nitelikli mezunlar veriyor. Her zaman inandığım yolda ilerleyen birisiyim, akademik hayat daha disiplinlidir sanat ise bohemliğiyle hayatın içinde daha karmaşıktır. Bizler şanslı kişileriz, öğrenmeye çalışıyoruz. İpek yolu üzerine çalışmalar yürütüyorum, bu konuda ilk belgeselde Anadolu Üniversitesi tarafından çekildi. İpek yolunu ise Japonlar dünyaya tanıttı. Japonya Güzel Sanatlar Fakültesinde Hirayama Ikuo hocam İpek Yolunda çalışmış, bende her şeyi ondan öğrendim. Seramik topraktan geldiği için yaratılışa benzer. İnsan kendisini yurt dışında tanır. İpek Yolunun üzerine düşülmesi gerekiyor; bütün akademik alanlar için söylüyorum bunu, hala öğreneceğimiz çok şey var. Merak uyandıracak bir doğu kültürü var. İpek Yolu bunlardan biridir. Japonya’ya gittikten sonra İslam sanatı ve Japon sanatı benim için bir potada buluştu.” 
  Günseli Kato ilk derste ilk önce İpek Yolu’na dair hazırladığı makalesini okudu daha sonrasında ise minyatürler, resimler, heykeller, seramik eserler ve performans sanatı örneklerini davetlilerle paylaştı. 
  Açılış töreninde Başarı Bursları Ödülleri sahiplerini buldu 
  Anadolu Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Eğitim Destekleme Vakfı (EDEV) Anadolu Üniversitesi Başarı Bursları Ödül Töreni de gerçekleştirildi. EDEV Anadolu Üniversitesi Başarı Bursları'nıkazanan öğrenciler şu şekilde oldu: 
  Sözel Puan Türünde ilk bine, Eşit Ağırlık Puan Türünde ilk 5 bin, Sayısal Puan Türünde ilk 20 bine ve Dil Puan Türünde ilk 3 bine girerek Üniversitedeki bir lisans programına birincilikle yerleşerek, Anadolu Üstün Başarı Bursu kazanan öğrenciler: Sözel Türkiye 150’ncisi Furkan Demir (Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü), Sözel Türkiye 406’ncısı Muhammed Emin Bozkurt (Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği), Sözel Türkiye 712’ncisi Rümeysa Doğangüzel (Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü), Sözel Türkiye 939’uncusu Ahmet Gür (İBF İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü), Sayısal Türkiye 6 bin 375’incisi Ömer Turhan (Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı), Eşit Ağırlık Türkiye bin 910’uncusu Merve Aslan (Hukuk Fakültesi), Yabancı Dil Türkiye 643’üncüsü Selçuk Koca (Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği Programı) ve Yabancı Dil Türkiye 2 bin 636’ncısı Mehmet Sait Uludağ (Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Programı) oldu. Anadolu Üstün Başarı Bursu çerçevesinde öğrenciler dizüstü bilgisayar, Anadolu Rezidansta öğrenim hayatı boyunca ücretsiz konaklama ve öğrenim hayatı boyunca yemekhaneden üç öğün ücretsiz yaralanma hakkı kazandılar. 
  Anadolu Başarı Bursu çerçevesinde, Anadolu Rezidansta öğrenim hayatı boyunca ücretsiz konaklama ve öğrenim hayatı boyunca yemekhaneden üç öğün ücretsiz yaralanma hakkı kazanan öğrenciler ise Sözel Türkiye 795’incisi Hatice Kara (Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Programı), Sözel Türkiye 891’incisi Sefa Eren Ak (Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Programı), Eşit Ağırlık Türkiye 3 bin 347’incisi Ayşenur Rahime (Hukuk Fakültesi) ve Eşit Ağırlık Türkiye 4 bin 578’incisi Anıl Bora Öztürk (Hukuk Fakültesi) oldu. 
  Anadolu Destek Bursu çerçevesinde , 5 bin  TL nakdi burs ve öğrenim hayatı boyunca yemekhaneden üç öğün ücretsiz yaralanma hakkı kazanan öğrenciler Sözel Türkiye 925’incisi Onur Aslan (Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Programı) ve Eşit Ağırlık Türkiye 4 bin 762’incisi Büşra Meşe (Hukuk Fakültesi) oldu. 
  Özel Yetenek Sınavlarındaki derecelerine göre 
  Özel Yetenek Sınavında bölüm bazında en yüksek puanı alarak bir bölüme birincilikle yerleşerek uluslararası sanat organizasyonlarına 15 bin TL'ye kadar katılım desteği ve öğrenim hayatı boyunca yemekhaneden üç öğün ücretsiz yaralanma hakkı kazanan öğrenciler ise şu şekilde: 
  (Güzel Sanatlar Fakültesi) Didenur Betül Çaykara (Çizgi Film ve Animasyon Bölümü), Zeynep Sena Atak (Seramik Bölümü), Esra Eylül Kaya (Heykel Bölümü), İclal Damla Eren (Resim Bölümü), Sahranur Hasanzade (Grafik Sanatlar Bölümü), Ali Baran Ağtaş (Cam Bölümü), Doğa Demir (Baskı Sanatları Bölümü), (Eğitim Fakültesi) Eylül Sarıgül (Resim-İş Öğretmenliği Bölümü),(Devlet Konservatuvarı) Seyfullah Yürük (Türk Müziği Bölümü), Özgü Şevval Eren (Müzikoloji Bölümü), Öykü Şükran Yüceler (Sahne Sanatları Bölümü), Tuana Yağlı (Çalgı Yapımı ve Onarımı Bölümü), Ada Su Keskin (Müzik Bölümü), (Engelliler Entegre Yüksekokulu) Hesna Ayrık (Grafik Sanatlar Programı), Halil İbrahim Bilici (Seramik Programı) 
  Anadolu Uluslararası Öğrenci Destek Bursu 
  Yükseköğretime Geçiş ve Yerleştirme Sınavı (AnadoluYÖS) / uluslararası geçerliliği olan sınav sonuçları ve diploma notuna göre Anadolu Uluslararası Öğrenci Destek Bursu kapsamında, 5 bin TL nakdi burs ve öğrenim hayatı boyunca yemekhaneden üç öğün ücretsiz yaralanma hakkı kazanan öğrenciler ise: Gkiorhem Omer (Eczacılık Fakültesi), Zaid Cherif (İİBF-Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü) ve Syarifah Amanı Putri (Edebiyat Fakültesi-Sanat Tarihi Bölümü) oldu. 
  Törene, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal başta olmak üzere Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Betül Demirci, Prof. Dr. Süleyman Sözen, Prof. Dr. Fatih Temizel, Prof. Dr. Ali Resul Usul, Anadolu Üniversitesi Senato Üyeleri ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. 
                                     

Editör: Tuğçe Kaş