Gündem

AKUT Eskişehir'den bilgilendirme standı

Türkiye’nin ilk arama kurtarma derneği olan AKUT, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde vatandaşları bilgilendirerek, broşür dağıtımı gerçekleştirdi.

Abone Ol

Vatandaşların doğal afetler konusunda bilinçlenmesi gerektiğine vurgu yapan AKUT gönüllüleri, önemli uyarılarda bulundu.

Tüm ülkede olduğu gibi Eskişehir’de de hafızalardan silinmeyen Kocaeli-Gölcük depreminin 25’inci yılında, AKUT(Arama ve Kurtarma Derneği) gönüllüleri de açtıkları stant ile vatandaşlara bilgilendirmelerde bulundu. ES TV mikrofonlarına yaptığı açıklamada afetler ülkesinde yaşadığımızı ve depremin de önlenemez bir gerçek olduğunu ifade eden AKUT Derneği Eskişehir Gönüllüsü Canan Toygar, vatandaşların afetler hakkında bilgi edinmesi gerektiğinin altını çizdi. Afet anında yapılması gerekenler hakkında 7’den 70’e tüm vatandaşları bilgilendiren gönüllüler, deprem anında kullandıkları materyallerin sergisi ile de vatandaşın ilgisini topladı.

TÜRKİYE BİR AFETLER ÜLKESİ

Öncelikli amaçlarının doğal afetlerde bilinçli davranarak daha az kayıp vermek olduğunu dile getiren Toygar, AKUT hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Toygar, “Öncelikle bu standı AKUT Eskişehir ekibi gönüllüleri olarak 17 Ağustos 1999 depremini anmak ve aynı zamanda da insanları bilinçlendirmek için açmış bulunuyoruz.  Türkiye bir afetler ülkesi. Yani sadece deprem değil, sel, doğada arama yani kayıplar, çığ, karda kaybolma vakaları ülkemizde maalesef çok fazla yaşanıyor. AKUT’ta bu afetler sonucu karşılaştığımız zorluklarda elinden geleni gelen desteği vermek üzere kurulmuştur. Türkiye'de 30 tane ekibimiz var yani Türkiye geneline yayılmış bir ekibiz. Yine dünya çapında da herhangi bir afet olduğunda bu afetlere yardım, destek verebilecek, müdahale edebilecek kabiliyetteyiz. Tabii ki gönlümüzden geçen şey afetler hiç yaşanmasın ancak maalesef bu doğal afetler yaşanacak. Bizim istediğimiz şey insanlar bu afetler hakkında bilgilendirilsin, bilinçlendirilsin. Bizim isteğimiz şu ki, afetlerin öncesinde yapacaklarımızı bilmek ve bu bilgileri hayata geçirmek, afet doğal bir oluşum olduğu için afetle karşılaştığımızda daha az kayıp vermek. Tabi ki sadece bununla bitmiyor. Bizim, afet öncesinde, afet gerçekleştiği sırada ve afet sonrasında neler yapabileceğimizi biliyor olmamız lazım ki daha bilinçli davranarak soğukkanlılıkla, daha bilinçli şekilde daha az kayıpla bu süreçleri atlatalım. AKUT'un genel amacı da bu aslında” diye konuştu.

Vatandaşların ilgili sivil toplum örgütlerinden bilgi edinmesini tavsiye eden Toygar, “Öncelikle yapmamız gerekenler bir şekilde neler yapacağımıza dair başta AKUT ve diğer STK'lar ve tabii ki de AFAD olmak üzere alabileceğimiz bütün bilgileri almak, elimizden geldiği kadar yapabileceklerimizi yapmak ve elimizden geldiği kadar afet anında, soğukkanlı yaklaşarak yapabileceğimiz her şeyi yapmak” ifadelerini kullandı.