Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan bir böbrek nakli, doğuştan böbrek hastalığı olan 7 yaşındaki Suriyeli Aye Ahmet’e umut oldu. Babasının böbreği, hastane bünyesinde ilk kez uygulanan retroperitonoskopik (sırttan kapalı) yöntemle başarıyla nakledildi ve küçük Aye kısa sürede sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

Gastrofest ile Eskişehir'de lezzet rüzgarı esiyor! Gastrofest ile Eskişehir'de lezzet rüzgarı esiyor!

Doğuştan böbrek sorunları yaşayan Aye, son iki yıldır diyaliz tedavisi görüyordu. Kızının sağlığına kavuşması için başka bir seçenek kalmadığını fark eden 34 yaşındaki Behruz Ahmet, böbreğini bağışlamaya karar vererek Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Organ Nakli Bölümü Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Murat Demirbaş liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyatla, babadan alınan böbrek başarılı bir şekilde küçük Aye'ye nakledildi.

Prof. Dr. Demirbaş, operasyonun ardından yaptığı açıklamada, “Aye, henüz 7,5 yaşında ve maalesef doğuştan böbrek hastası. Son iki yıldır diyalizle zor bir yaşam sürüyordu. Geçen hafta babasından aldığımız böbrekle hayata tutundu. Artık rahatça su içebiliyor ve bugün taburcu edilecek. Babasından aldığımız böbreği ilk kez retroperitonoskopik dediğimiz, sırt bölgesinden kapalı bir yöntemle çıkarttık. Bu açıdan özel bir ameliyat gerçekleştirdik” dedi.

Retroperitonoskopik yöntemin avantajlarına değinen Prof. Dr. Demirbaş, “Bu teknik, hastanın sırt bölgesinden kapalı bir şekilde böbreğin çıkarılmasını içeriyor. Laparoskopi ise karın bölgesinden yapılan bir yöntem. Retroperitonoskopi, laparoskopiye kıyasla daha üstün, hastanın iyileşme süresi daha kısa ve genellikle hastalar çok kısa bir sürede taburcu olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ