Gökbilimi ve astoloji meraklılarının dört gözle beklediği ve 2024 yılının son Ay tutulması olacak olan Süper Kanlı Ay tutulması ya da kullanılan diğer adıyla Turuncu Ay Tutulması gerçekleşecek. Çok nadir yaşanan ve 3 farklı gök olayının bir araya gelmesi ile oluşan Süper Kanlı Ay tutulması için Ay tutulması, Süper Ay ve Kanlı Ay'ın aynı anda olması gerekir.

Türk Telekom'dan 81 ilde WİFİ hizmeti Türk Telekom'dan 81 ilde WİFİ hizmeti

Süper Kanlı Ay Tutulması Turuncu Ay Tutulması nedir, nasıl oluşur?

Ay Tutulması, Dünya, Güneş ve Ay'ın aynı hizada olduğu zaman yaşanır. Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düşer ve Ay tutulması gerçekleşir.

Ay, yörüngesi üzerinde Dünya'ya en yakın olduğu noktaya yani "Perigee"ye geldiğinde, normal görüntüsünden daha parlak ve büyük görünür. Bu duruma "Süper Ay" denir

Kanlı Ay ise tam Ay tutulması yaşanırken, Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düştüğünde Güneş ışınlarının Dünya atmosferinden geçip Ay'a ulaşması ile Ay'ın kırmızımsı bir renge bürünmesine neden olur. 

İşte Süper Kanlı Ay Tutulması (Turuncu Ay Tutulması), bu 3 gök olayının aynı anda gerçekleştiği zaman gerçekleşir. Süper Kanlı Ay Tutulması nadir gerçekleştiği için gök bilimcilerin ve astolojiye meraklı kişilerin dikkatini çok çekmektedir.

Süper Kanlı Ay Tutulması Türkiye'den İzlenebilecek Mi?

2024 yılının son Ay tutulması olacak olan Süper Kanlı Ay Tutulması 17-18 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleşecek. Bu olay, Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarının büyük bir bölümünden izlenebilirken Türkiye'de, tutulma 17 Eylül gecesi Türkiye saati ile 21:44'te en iyi şekliyle görülebilecek.

Muhabir: Hüsamettin Polat