Eskişehir’de kurak geçen kış aylarının ardından mart ayında yağan kar üreticiyi sevindirdi. Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, “Kar yağışının ekilecek olan yerlere veya ekili olan mahsule tabii ki faydası var. Ne kadar çok yağarsa bizim sulama maliyetimiz o kadar azalır. Tüketici de ürüne kadar az para vererek ulaşır” dedi.

Eskişehir’de hafta ortasından itibaren kırsalda etkili olan kar yağışı dün itibariyle merkezde de görüldü. Yağışların kuraklık tehlikesi altında olan çiftçiye umut verdiğini belirten Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, “Meteoroloji’nin ve iklim bilimcilerinin söylediği gibi artık mevsimler 1-2 ay kaydı. Ocak ve şubatta beklediğimiz kar yağışları kısmi de olsa mart ayında ilçelerimizde 2 gündür var. Bugün de sabah saatlerinde şehir merkezinde yağış var. İnönü’de hâlâ şu anda yağıyor, Alpu’da var. Eskişehir’in genelinde var. Ekili ürünlere soğuktan dolayı biraz sıkıntı yaratıyor. Mahsuller üşüdü ama çok zararlı değil” dedi.

Bu hafta yağan karın üreticinin su ihityacını karşılamak için yeterli olmadığını belirten Çelikoğlu, “Yağışlar daha toprağın altına varmadan bitiyor ama şu anda ekilecek olan yerler için veya ekili olan buğday ve arpa için tabii ki faydası var. Arpa ve buğdayda çimenlerin üşümeden dolayı biraz sararma olur ama havalar ısındığı zaman o sararmayı üzerinde atar. Yazlık mahsuller için toprağa hareket getirir, toprak tekrar canlanır. 10-15 gün sonra pancarlar ekilmeye başlanacak. Sonra da ayçiçek ve mısır ekilecek” dedi.

Jandarmadan fabrika çalışanlarına bilgilendirme Jandarmadan fabrika çalışanlarına bilgilendirme

BARAJDAKİ DOLULUK YÜZDE 50

Yağışların çiftçinin maliyetini doğrudan etkilediğinin altını çizen Çelikoğlu, “Bizim en büyük girdilerimiz gübre ve mazot. Mazotu, elektriği sulamada kullanıyoruz. Ne kadar çok yağmur yağarsa bizim sulamamız o kadar azalır, maliyetimiz düşer, yetiştirdiğimiz ürünlerde üretici ile tüketicinin arasındaki makas kapanır. Tüketici de o kadar az para vererek ulaşır. Barajımız geçen sene bu zamanlar yüzde 39-40 civarındaydı. Bu sene 49-50’lerde. Bu sene barajdaki su oranımız yüksek. Sulamada sıkıntı olmayacak. Meteoroloji de nisan mayıs aylarındaki bahar yağışlarının iyi geçeceğini söylüyor. Sulama sahasında olan çiftçimiz daha umutlu. Nisan, mayıs, haziran yağışlarını geçerse, kıraçtaki çiftçilerimiz de geçen seneki gibi hayırlı ürün alırlar” ifadelerini kullandı. Çelikoğlu ayrıca yalancı bahardan dolayı meyve ağaçlarının çiçek açtığını söyleyerek, “Onlara biraz zararı olacak. Üretici bu sene meyvede biraz sıkıntı yaşayacak” ifadelerini kullandı.

DSİ’DEN BÜYÜK PROJE

Yıllardır Eskişehir’in sıkıntısı olan sağ ve sol sulama kanalları ile alakalı DSİ ve Cumhurbaşkanımızın onayı ile kapalı sistem sulamanın bütçesi onayladı. Bu sene başlayacak. Tabii bu çok büyük bir proje. DSİ’nin barajlardan sonraki Eskişehir’deki ve Türkiye’deki en büyük kapalı sistem sulaması. 180 bin dönüm alan sulamaya açılacak. Batıkent’ten başlayacak, Alpu Çardakbaşı’na kadar devam edecek bir proje. 4-5 yılda bitecek. Bu sene öngörülen Batıkent’e kadar olan bölümün boru içine alınması. Üreticiye şöyle yansıyacak, 1’incisi su kaybımız olmayacak. DSİ’nin şu anda kullandığı kanallar toprak kanallar. Orada yüzde 40 su kaybımız var bizim. Barajdan çıkan suyun yüzde 40’ı kayboluyordu. Şu anda o kayıp tamamen gidecek. Artık elektrik, mazot, su motoru kullanmadan tazyikli sistemle damlama ve yağmurlama sulama yapılacak.

Muhabir: M. ANIL AKSOY