Sorunun büyük ve acil çözüm bekleyen konuların başında geldiğini belirten Eskişehir'de üreten sanayiciler, dolar bazında fiyatların artmaya devam etmesinden yakınırken yerli üretici lehine karar alınmasını talep ediyorlar. Pandeminin etkisine rağmen bazı sektörlerde başta Avrupa'dan talebe cevap verebilmek ve ihracatı yapabilmek için konun hassasiyetine dikkat çeken üreticiler tedarik sorununun büyümesinde, Çin'in uluslararası piyasalara sac arzını kısması ve ithalatını artırmasının da etkili olduğu belirtiliyor.

YÜKSEK FİYATTAN DAHİ ALAMIYORUZ
Sacı ve çeliği en fazla kullananların başında otomotiv endüstrisi geliyor. Bu noktada Eskişehir'in otomotiv alanında köklü üreticisi, havacılık sektörüne de çalışan Arıkan Automotive'nin Genel Müdürü Ahmet Arıkan, fahiş fiyat artışı ve arz yetersizliğinin üretimde çok ciddi sıkıntılara neden olduğunun altını çizmekte. Hiçbir ham malzeme üreticisinin Covid-19 un etkisine rağmen bu kadar talep artışı olabileceğini öngöremediğinden bahseden Arıkan, 'Altın, bakır, gümüş, nikel tüm değerli madenlerde artış var. Ne kadar sürecek ve nasıl geri dönecek bilinmez ama biz Eskişehir sanayisini en çok yassı sac malzeme ve çelik ilgilendiriyor. Fiyatların artışının yanında ciddi temin sorunu da var. Ereğli, Borçelik, Arcelor gibi üreticilerden fiyat alamamanın yanı sıra pahalı bile olsa malzeme temin edemiyoruz. Çünkü malzeme yok' dedi.

AVANTAJIMIZI KAYBEDİYORUZ
Üretimin devamlılığı için sac ham malzemenin kritik öneme sahip olduğuna değinen Arıkan, 'Malzemeyi temin etmeliyiz ki üzerine proses, işçilik koyup otomobil parçası yapalım. Dünya genelinde talep sonrası çok ciddi bir ihracat talebi ve bir sürü yeni proje var. Ama çeliğin fiyatı 700 dolar/tondan bin dolar/tona çıktı. Bu durumda nasıl ihracat yapacağız? Nasıl yeni projelere teklif vereceğiz bunu kara kara düşünüyoruz. Covid-19 yüzünden tam Çin'e karşı bir avantaj yakalamışken ham malzeme artışları nedeniyle teklif vermemeye başladık' değerlendirmesinde bulundu.

TARİHİ FIRSATI KAÇIRMAYALIM
Türkiye'nin tarihi ve güzel bir fırsatı kaçırdığını savunan Arıkan, 'Biz üreticilerin tavsiyesi ve talebi en büyük üreticimiz Ereğli ham malzemeyi ihracat yapmamalı. Ham malzemeyi Türk sanayisine satmalı ki bizde katma değer kazandıralım. Türk işçisi, Türk mühendisinin emeği ile harmanlayıp ihracat yapmalı ve memleketimize daha çok katma değer kazandırmalıyız' diye konuştu. HM