Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu (AHPADİ ) Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş da yaşanan skandala tepki gösterirken alınan kararın Türk Hukukuna aykırı olduğunu söyledi.
13 yaşındaki Suriye uyruklu M.H.'nin, Diyarbakır'da karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede 37 haftalık hamile olduğu ortaya çıktı. M.H.'nin ailesi tarafından imam nikahıyla evlendirildiği 26 yaşındaki Suriyeli hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada beraat kararı verildi. Dava kararı hakkında eleştirilerde bulunan AHPADİ Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş, ülkedeki sığınmacı sorununun ceza hukukunu da olumsuz etkilemeye başladığını ifade etti.
Ektaş, 'Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme, Suriye'de evlilik yaşının küçük olduğunu, bu durumun Türkiye'de suç olduğunu bilmedikleri için hata yaptıkları savunmasına itibar ederek tarafların 'kanunları bilmemek nedeniyle düşülen esaslı hata'dan yararlanması gerektiğini belirtti. Ceza Kanununun uygulamasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, yönünden ayrım ve ayrıcalık tanınamaz. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı skandaldır ve Türk Hukukuna aykırıdır. Bu karar egemenliğimizi tehdit ettiği gibi ülkemizde bulunan sığınmacıların suç işlemelerini teşvik edecektir' dedi. HM