Ramazan Ayı… 11 ayın sultanı… Kur'an, Oruç, iyilik ve bereket ayı… Her sene kavuşmakla haneleri sevindiren, gidişiyle hüzünlendiren yegane güzellik iklimi...
Yine bir Ramazan Ayı ile huzura daha çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde bizleri bu mübarek aya ulaştıran Rabbimize hamd-ü senalar olsun.
Mümin insanın her daim umudu olan Allah (c.c.), her zorlukla beraber bir kolaylık vardır diyerek biz kullarına dünya imtihanında ümit aşılayandır. Zümer Suresi 53.ayette ' De ki (Allah şöyle buyuruyor): 'Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.'. Yüce Rabbimizin rahmetinin üzerimize yağdığı Ramazan ayı mü'minlerin umudunun da zirve yaptığı aydır. Ramazan ayı denince ilk akla gelen ibadetlerden biri olan oruç ibadeti de barındırdığı birçok hikmetler sebebiyle bizler için ruhlarımıza deva ve huzur, bedenlerimize ise şifa kaynağıdır. Oruç bizlere verilen nimetlerin değerinin farkında olmaya vesile olur. Yokluk nedir bizlere öğretirken, dünyadaki yoksullarla hem hal olmaya sebep olur. Başka insanlarla paylaşım duygularımızı artırarak ruhumuzu onların sevinçleriyle mutlu etmemizi sağlar. Ruhumuz oruçla insan olduğunu hatırlar ve yaşama gücü bulur. Oruç, insan ruhunun sevilmeye en layık olan Allah (c.c.) için fedakarlık göstergesidir. Allah'ın bizim aç yada susuz kalmamıza ihtiyacı yoktur. Bizlerin her türlü nimeti bizlere bahşeden Allah (c.c.) için sevgimizi göstermenin bir nişanesidir oruç. Sevdiği Rabbi için aç ve susuz kalmayı seçmek kulun ruhunun huzur bulmasına sebep olur. Böylelikle kul Rabbine sevgisini gösterir, O'na bağlılığını ispat eder ve O'na doğru bir adım atmış olur.
Yüce yaratıcımız olan Allah (c.c.) biz kulların yaratıcısı olarak bizleri en iyi tanıyandır. Bizler bize zarar verecek şekilde aç gözlülüğe meyilliyiz. Önümüze ne konsa gözümüz de, midemiz de doymak bilmemektedir. Soframızda ihtiyaç fazlası onlarca çeşit yiyecekle dolu sele serpe kahvaltılarla, bütün gün sağlıksız atıştırmalarla, çorbasından, tatlısına kap kap yemeklerle dolu öğünlerle hem israfı tetikliyor hem de bedenimize her gün eziyet ediyoruz. Günümüzde bu tür yanlış beslenmelerin obezite gibi, kalp ve damar sıkıntıları gibi, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi büyük sağlık

sorunlarına sebep olduğu tüm uzmanlarca kabul edilmektedir. Yüce yaratıcımız bizleri oruç ibadetiyle sorumlu tutarak midemizi tıka basa doldurma ve sürekli yeme isteğimizi frenlemek, bize planlı bir beslenmenin önemini hatırlatmak için bu özel ibadeti bizlere sunmuştur. Kul oruç ibadetiyle yıl boyunca bütün gün hiç boş bırakmadan çalıştırdığı sindirim organlarını bu vesileyle dinlendirme fırsatı bulmuş, bedenine şifa için de bir adım atmış olmaktadır.
Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor: 'İçinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçlu geçirsin..' (Bakara, 2/185) yine: 'Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır' (Bakara, 2/184). Bu ayetlerden de anlaşılacağı üzere orucun bize kazandıracağı çok sayıda hayırlar vardır. Bu hayırların neler olduğunu en iyi bilen Rabbimizdir. Elbette oruç ibadetinin insanlığımızı bize hatırlatan, bir lokma ekmeğe muhtaçların farkına vardıran, zengini fakir ile aynı sofralarda buluşturan, Rabbimize sevgimizi göstermemiz için fedakarlık fırsatı sunan, bize kulluğumuzu ve Rabbimizin nimetlerine muhtaç oluşumuzu farkettiren, ruhumuzu bu vesileyle sevindirip, bedenimize dengesiz beslenme eziyetimize dur dedirterek şifa bulmamızı sağlayan oruç ibadetini bizlere farz kılan Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. O halde bizlere düşen bu güzel ve özel ibadeti aksatmadan yerine getirmek, ruhumuzu oruç ibadetinin bizlere kazandıracağı huzur ile beslemek, bedenimize şifa kazandırarak Rabbimizin emaneti olan bedenimizi koruyarak Allah'a iyi bir kul olduğumuzu göstermektir.
MEAL
OKUYORUM

O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur'an'ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah'ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).
(Bakara 2/185)
GÜNÜN DUASI

'Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!'
HER GÜNE BİR HADİS

'Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır; birisi iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.'
(Buhari, Savm 9; Müslim, Sıyam 163)
BİR SORU-BİR CEVAP

Ramazan'da oruçlu iken gündüzü uyuyarak geçirmenin oruca zararı var mıdır?
Orucun sahih/geçerli olması için, 'oruç tutmaya niyet etmiş ve orucu bozacak şeylerden kaçınmış olmak' şarttır. Gündüzleri az veya çok uyumak, orucun sıhhatine zarar vermez. Bununla birlikte orucun vereceği sıkıntılardan uzak kalmak ve onları hissetmemek kastıyla, gerekli olmadığı halde Ramazan günlerinde uzun süreli uyumanın, orucun hikmetiyle bağdaşmayacağı da unutulmamalıdır.
(DİYK, FETVALAR)