HPV'YE KARŞI MUTLAKA AŞI YAPTIRILMALI
Kadın kanserleri arasında görülme sıklığı bakımından ikinci sırada yer alan rahim ağzı kanserinin en büyük nedeni, cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV). Bu virüs ailesinin, aslında içinde 80'den fazla birçok tipi bulunuyor. Ama içlerinden HPV 16-18-45-31-33-52 olanları, daha sık oranda rahim ağzı kanserine yol açabiliyor. Ancak HPV'ye karşı geliştirilen aşılarla bu kanser türünden korunmak mümkün olabiliyor. Dünyada aşı ile korunabilen tek kanser türü olması da dikkat çekiyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ramazan Bayırlı, işte bu yüzden uzmanların kız ve erkek tüm çocuklara HPV aşısı yaptırılması gereği konusunda hemfikir olduğunu belirtti.
TARAMA TESTİ YAPTIRIN
Dr. Ramazan Bayırlı, 'HPV aşısı için ideal zaman, cinsel hayatın henüz başlamadığı dönem olsa da her yaştaki kadın aşı olabiliyor. Ancak aşı öncesi bulaşmışsa, aşı bu virüsü ortadan kaldırmıyor yani tedavi edici özelliği bulunmuyor. O nedenle HPV aşısı yapılsa bile rahim ağzı kanseri tarama testi pap smear'in düzenli aralıklarla yaptırılması gerekiyor' dedi.
ÖNCE BİR SİĞİL GELİŞİYOR
HPV, genital enfeksiyonların başlıca sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. HPV, ABD'de cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar arasında da en sık görüleni. Verilere göre ABD'de her yıl 500 bin kadın, HPV kaynaklı sorunlar nedeniyle doktora başvuruyor. Ülkemizdeki sayıların tam olarak bilinemediğini dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı. Dr. Ramazan Bayırlı, virüs hakkında şu bilgileri verdi: 'HPV, erkeklerde belirti vermeyebiliyor. Ancak kadınlarda genital bölgede ve mukozalarda enfeksiyona yol açıyor, kondilom adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden oluyor. Bu virüs vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşiyor ve bağışıklık sistemi virüsü hücreden atamazsa virüs bir ömür boyu normal vücut hücrelerinde kalıyor. Bu yüzden HPV enfeksiyonu, kesin tedavisi olmayan bir hastalık olarak kabul ediliyor.'
KETEM'E BAŞVURUN
Özellikle çok sayıda kişiyle cinsel ilişki yaşamış olanlar ve eşlerinde daha çok rastlanan HPV'nin tanısında jinekolojik muayene ve pap smear testinden yararlanılıyor. İncelemede hücre yapısında farklılığa rastlanması halinde HPV tipini ortaya koyan tetkikler yapılıyor. 'Ülkemizde rahim ağzı kanserine yönelik testler yaygın bir şekilde yapılıyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), ücretsiz olarak rahim ağzı kanserine karşı HPV DNA testlerini tarama amaçlı kullanıyor' diye bilgi veren Dr. Ramazan Bayırlı, 'HPV enfeksiyonlarının tedavisi; genital siğil ve kanser öncesi rahim ağzı lezyonlarında kriyoterapi (sıvı azot kullanarak vücuttaki hasarlı hücrelerin onarılmasını amaçlayan bir tedavi biçimi), koterizasyon (ısı ya da kimyasal madde uygulanmasıyla dokuların öldürülmesi), lazer, cerrahi ve LEEP (radyofrekans) yöntemlerinden biriyle gerçekleştiriliyor. Hastalıklı bölge çıkarılıyor' ifadelerini kullandı.
AŞI İÇİN İDEAL YAŞ CİNSELLİK ÖNCESİ
HPV'ye karşı geliştirilen aşının 2015 yılının sonlarından bu yana kullanıldığını da hatırlatan Dr. Bayırlı, 'HPV aşısı için ideal zaman, cinsel hayatın henüz başlamadığı genç kızlık dönemi olsa da her yaştaki kadın aşı olabiliyor. Ancak aşı vücutta HPV varsa bu virüsü ortadan kaldırmıyor yani tedavi edici özelliği bulunmuyor. Genç yaş grubu dediğimiz 9-26 yaş arasında aşı yaptıranlar rahim ağzı kanserinden ve kanser öncesi değişiklerden yüzde 90 oranında korunabiliyor' diye konuştu.
ÜÇ FARKLI TİPİ BULUNUYOR
HPV aşısının 3 farklı tipi bulunuyor. Bu aşılar HPV'nin kansere en fazla neden olan iki, dört 9 tipine karşı koruyuculuk sağlıyor. Dokuzlu aşının henüz Türkiye'ye gelmediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ramazan Bayırlı, 'Dünya çapındaki tüm uzmanlar kız ya da erkek, 11-12 yaşındaki çocukların aşılanmasının önemi konusunda fikir birliğine varmış durumda. HPV aşısı yapılsa bile rahim ağzı kanseri tarama testi pap smear'in düzenli aralıklarla yapılması gerekiyor' dedi.