Türkiye son günlerde bazı ürünlerde artan ÖTV'leri konuşuyor. Sürekli yazdığım bir konu olsa da tekrar yazacağım; Bir kez daha altını çizmek istiyorum ki benzin, petrol, mazot, dizel yakıt adı ne olursa olsun genel olarak akaryakıt olarak ifade ettiğimiz bir kaleme gelen her kuruş zam ve fiyat artışı cebimizden daha fazla para harcadığımız anlamına gelir.
Çünkü ürünlerin üretildiği yerden tüketileceği yere kadar nakliye söz konusudur ve bu nakliye için akaryakıt harcanır. Akaryakıt içinde ÖTV de bulunur. Dolayısıyla zaten pahalı olan akaryakıt ülkemizde ÖTV yüzünden daha da pahalıdır.
Hem motorinde hem de benzinde fiyatın içindeki ÖTV ve KDV'nin payı yaklaşık yüzde 50 civarındadır. Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV'nin düşürülmesi demek akaryakıt fiyatlarının düşmesi anlamına gelir.
Dolayısıyla diyelim ki Antalya'da bir serada yetiştirilen domates Eskişehir haline gelirken yüzde 50 daha ucuza gelecek ve bu da fiyatın teorik olarak düşmesine neden olacaktır.
Şu çok net biliniyor ki akaryakıt fiyatlarından yüzde 10'luk azalma GSYH'da yüzde 0,1 oranında bir artışa yol açmaktadır. Dolayısıyla ÖTV'nin düşmesi birçok açıdan ülke ekonomisine katkı sağlar.
Dolayısıyla akaryakıttan alınan her kuruş ÖTV, evimize giren her ürünün o oranda pahalı olmasına neden olur. Bir diğer ifadeyle cebimizden çıkan para o oranda artar.
ÖTV DÜŞÜŞÜNÜNÜ YARATACAĞI ZİNCİRLEME ETKİ
ÖTV'nin düşmesi durumunda piyasalarda zincirleme etki yaratılması mümkündür. ÖTV düşerse;
1. Piyasanın nefes alması sağlanır.
2. Vergi olarak kamuya aktarılmayan kaynaklar tasarruf anlamına geleceğinden, yatırıma ya da tüketime gitmek suretiyle ekonomiye kaynak sağlanmış olur.
3. Şirketlerin giderleri azalır, yatırıma daha fazla kaynak imkanı doğar.
4. Böylece Türkiye'nin GSYH'si daha fazla büyür.
5. Kişi reel gelirlerinde bir artış olur.
6. Bu gelir artışı yatırım olarak veya harcama olarak ekonomiye dönecek, bu suretle de büyüme sağlanır.
7. Sadece büyümeye katkı sağlamaz, enflasyonun da düşmesine neden olur.
8. İhracatçılar açısından da maliyet düşüşü sağlanarak rekabet gücü artar.
REEL GELİRİN DÜŞMESİNİN ANA NEDENİ ÖTV
Bunca yıldır, pahalıya satın alıp, reel gelirimizin düşmesinin ana nedenlerinden biri ÖTV'dir. İktisadi açıdan ÖTV'nin düşmesinin birçok katkısının olacağı çok aşikardır