Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in bir Şaban ayının son günlerinde irat ettiği hutbesinde 'Yüce ve mübarek bir ayın gölgesi' olarak nitelendirdiği Ramazan ayının ilk günlerini geride bıraktık.
Zaten sayılı günler göz açıp kapayıncaya kadar hızlıca geçer.

Ramazan ayı…
Oruç, Kur'an-ı Kerimin indirilişi, Kadir gecesi, teravih, itikaf, sahur, imsak, iftar, mukabele, teravih, salavat, hesapsız mükafat, rahmet, mağfiret, cehennemden azat, zekat, sadaka, fitre, fidye, yardımlaşma, günahlar için kalkan, bin aydan hayırlı gece…

'Yüce ve mübarek bir ay' olan Ramazan ayında Müslümanlar İslam'ın beş şartından biri olan oruç ibadetini yerine getirmektedir. Bu ayda tutulan orucun mükafat olarak karşılığı için Allah Teala'nın 'onun karşılığını ben vereceğim' diyerek belirli bir miktar belirlememesi, oruç tutan Müslümanların sınırsız ve hesapsız ecirle mükafatlandırılacağı dikkate alındığında Allah'ın bu ibadete ne denli önem verdiği çok açık ve belirgin bir şekilde görülmektedir. Diğer ibadetler belirli değerlerle mükafatlandırılırken hangi miktarda olacağı da belirlenmiştir. Hz. Peygamberimiz Allah Teala'nın şöyle buyurduğunu bildirmiştir. 'Âdemoğlunun her amelinin karşılığı kendisine kat kat verilir. Bir iyiliğe on katından yedi yüze kadar mükafatlandırılır. Ancak oruç ibadeti böyle değildir. O benim içindir ve onun mükafatını ben veririm. Çünkü oruçlu yemesini ve içmesini ve arzularını sadece benim için benim rızamı kazanmak için terkediyor, Cennette Reyyan' denilen bir kapı vardır ki, kıyamet gününde bu kapıdan ancak oruç tutanlar girecektir. Bunlardan başkaları giremez. Oruçlular nerede? Diye çağrılır. Onlarda kalkıp o kapıdan girerler. Oruçlular girdikten sonra kapı kapanır ve oradan hiç kimse giremez.'
Hadisteki Allah Tealanın 'Oruç benim içindir; onun karşılığını ben vereceğim' ifadesi kısa ve özlü bir ifadedir bu ifadeyle hem ümmi olan kulu hem de alim olan kulu Oruç ibadetinin önemini açık bir şekilde anlamaktadır.

Müslümanları hem bireysel hem de toplumsal olarak maddi ve manevi açıdan güçlendiren oruç evvela farz kılınması sebebiyle tutulmalıdır. Zira orucun sahibi Allah Teala oruç ibadeti ile hakkımızda yazdığı emri yerine getirmemizi, dünyada sahip olduğumuz nimetlerin asıl sahibi olan kendisini tanımamızı ve nimetin asıl sahibine şükretmemizi, bu dünyada imsak emriyle nimet ile aramıza sınır koyulduğu gibi bu sınırın ancak onun izninin habercisi olan iftar ile kaldırılabileceğini böylece nimeti yasaklayan ve serbest bırakanın Allah olduğunu bilmemizi, dolayısıyla başıboş bırakılmadığımızı anlamamızı istemektedir.

Müslüman, bu ibadetle mideye ve cinsel hayata imsak ve iftar arasında oruç tutturduğumuz gibi tüm vücut azalarının da yalan, dedikodu, gıybet, haset, haram yeme gibi her türlü günah kirlerinden arındırılmasını, ruhların arzularına sınırlar koyularak heves ve isteklerin tahakkümüne maruz bırakılmamasını dolayısıyla oruç ibadetiyle kulluğun gayesi olan Allah'ın rızasına erebilmeyi ve cennete layık kul olabilmeyi hedeflemelidir.

Sonuç olarak Oruç Allah'ın emridir. İslam'ın beş temel esasından biridir. Bu ayda namazlarımızı daha bir özenle, huşû ve tefekkürle, özellikle de cemaatle kılmalıyız. Buna ilave olarak bu aya mahsus olan Hz Peygamberimizin (s.a.s) kıldığı ve bize miras bıraktığı teravih isimli sünnet namazımızı camilerimizde ailemizle birlikte cemaate uyarak kılmalıyız. Kur'an-ı Kerimi okumalıyız, Kur'an-ı Kerim okumayı bilmiyorsak öğrenmeliyiz. Yardımlaşmaya önem vermeliyiz. Oruçlu kimsenin duasının kabul edileceği ve günahlarının bağışlanacağı müjdesinden heyecan duyarak hata, kusur ve günahlarımız için çok çok tövbe edip mağfiret dileyerek 'Ey iman edenler! Sabırla (oruçla) ve namazla Allah'tan yardım dileyiniz!'(Bakara 2/153) ayetinin anlamına uyarak bolca dualar etmeliyiz ve Cehennem'den azat olan kullar arasında olmayı niyaz etmeliyiz.

Rabbimiz oruçlarımızı kabul buyursun. Âmin.

MEAL OKUYORUM
Güneşi aydınlatıcı, ayı ise aydınlık yapan, yılların sayısını ve hesaplamayı bilesiniz diye ona menziller belirleyen O'dur. Allah bütün bunları hikmet ve fayda esasına göre yarattı. Bilme kabiliyetinde olanlar için de ayetlerini detaylı bir şekilde gözler önüne seriyor.
(Yunus 10/5)
GÜNÜN DUASI
Allah'ım! Verdiğin nimetin yok olup gitmesinden, lütfettiğin afiyetin bozulmasından, ansızın vereceğin cezadan ve senin gazabını üzerime çekecek her şeyden sana sığınırım.
HER GÜNE BİR HADİS

'Kim bir oruçluyu iftar ettirirse oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.' (Tirmizi, Savm 82)
BİR SORU-BİR CEVAP

Nikotin bandı orucu bozar mı?

Nikotin bandı orucu bozmaz. Kural olarak orucu bozan şeyler, vücuda normal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir. Vücuda sürülen yağ, merhem gibi maddeler, deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına da gelmemektedir (Bak. Merğînanî, el-Hidaye, II, 263-264; Kasanî, Bedaî', II, 98; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, III, 366-367). (Fetvalar,DİB Yay.syf.275)