Osman Kara

MEB'in düzenlediği uluslararası robot yarışması, Robolution, robocon ve MakeX gibi ülkemizde onlarca belki yüzlerce robotik kodlama yarışması düzenleniyor. Dünyada da popüler hale gelen bu yarışmalar ülkemizde de ciddiye alınıyor. Hatta devlet desteğiyle bizzat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından organize ediliyor.
Bu yarışmaların bu kadar çok olması ve neredeyse her ilde düzenlenmesi beni ayrıca mutlu ediyor. Yarışmaların popüler hale gelmesi ve ciddi maddi destekler alması ilerleyen yıllarda da daha çok yaygınlaşacağını gösteriyor. Ancak bu yarışmalar maalesef ülkemizde özellikle okul yönetimleri tarafından çok yanlış anlaşılıyor.

OKUL YÖNETİCİLERİNİN DERECEYE GİRME İSTEĞİ
Okul yönetiminin yarışmalarda dereceye girme isteği/hedefleri –Tabi burada olması gereken şekilde tutum sergileyen yöneticileri tenzih ediyorum. – yarışmaların asıl amaçlarının gölgelenmesine ve farklı bir amaca yönlenmesine sebep oluyor. Bu da öğrencilere, velilere ve özellikle BT öğretmenlerine olumsuz geri bildirim olarak yansıyor. Öğrencilerin de derse karşı bakış açılarını değiştiriyor. Öğrenciler, BT (Bilişim Teknolojileri) dersinin yarışmalardan ibaret sanıyor. Hatta buna veliler de dahil oluyor.

DERSİN AMACI DEĞİŞTİ
Robotik Kodlama dersi, Biliişim Teknoojileri dersi, Yazılım dersi veya Kodlama dersi adına ne derseniz deyin bu derslerin amacı; 'Öğrencilerin, eleştirel düşünme, problem çözme, yeni şeyler denemek için cesaret, mantık, anlamlı bağlantılar kurma ve yaratıcılık gibi becerilerini geliştirmek, dünyaya farklı bir bakış açısıyla bakmalarına olanak sağlamaktır.'
Robot yarışmaları ise bu derslerin dünyada ve ülkemizde yaygınlaştırması amacıyla kullanılan birer araçtır. Fakat yöneticilerin bu tutumu derslerin sanki bu yarışmalara hazırlanmak amacıyla oluşturulduğu gibi algı yaratılmasına neden oluyor. Derste anlatılanların ve öğretilenlerin hiçbir önemi kalmıyor. Tek başarı göstergesi yarışmalarda alınan derecelermiş gibi algılanmasına neden oluyor. Bu yüzden robotik kodlama yarışmaları araç olmaktan çıkıyor amaç haline geliyor. Aslında bu yarışmalar BT dersi veya Kodlama derslerinin yaygınlaşması için kullanılan bir araçtan ibaret olması gerekiyor.

YARIŞMALARIN AMACI DA DEĞİŞTİ
Öğrencilere robotik kodlamayı sevdirmek, bu bilinci yaygınlaştırmak ve farklı bakış açıları yakalamalarına olanak sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmalar da amaçlarından sapıp okulların kazanmak için mücadele ettiği tabiri caizse sadece bir takımın kazandığı spor müsabakaları halini alıyor. Yarışmalarda öğrencilerin ve öğretmenlerin aldığı olumlu ve olumsuz geri bildirimler ikinci plana atılıyor. Bu yarışmalarda asıl istenilen öğrencilerin diğer yarıştıkları ekiplerin robotlarını da inceleyerek farklı bakış açıları yakalamak ve kendilerini geliştirmek.
Okul yönetimin de yarışmalara karşı bakış açısının değişmesi her anlamda olumlu bir dönüt olarak öğrenciye ve öğretmene yansıyacaktır. Umarım yarışmaların asıl amaçları okul yönetimleri tarafından da doğru algılanır. Bu bakış açısı ve bilinçle BT dersleri öğretmen ve yönetim tarafından beraber tasarlanır.

HAFTANIN ÜRÜNÜ
Samsung SSD 860 EVO (4,6/5)
Bilgisayarını hızlandırmak isteyenlerin ilk olarak tercih ettiği şey bilgisayarlarına SSD almak oluyor. Özellikle sadece SATA slotu bulunan anakartlar için tam bir performans canavarı olan Samsung 860 EVO kullanıcıların beklentisini karşılamıştır. Fiyatı diğer rakiplerine nazaran biraz daha pahalı olsa da bu farkı gösterdiği performansla çok kolay kapatıyor. Eğer SDD'ye daha çok para ayıranlardansanız size yine aynı markanın 860 PRO modelini de öneririm. 860 EVO serisi 250 GB'dan 2 TB'a kadar depolama alternatifi sunuyor. Ayrıca SSD alacaklar mutlaka ürünlerinin yazılımlarını kurmalısınız. Bunu yapmanız hem SSD'nizin ömrünün uzamasına hem de daha verimli çalışmasına neden olacaktır.
Fiyat:4.1/5
Kalite:4.9/5
Performans:4.9/5
Fiyatı: 330-3,500 TL

HAFTANIN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ