Koronavirüs (Covid-19) hayatımızın her alanını etkilediği gibi eğitim sistemimizi de etkiledi. 16 Mart’ta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 30 Mart’ta kadar eğitime ara verildiğini açıklamıştı. Geçen bir haftanın ardından eğitim sistemimizi kökten değiştirebilecek bir adım atıldı ve uzaktan eğitim sistemine geçiş yapıldı.

Koronavirüs (Covid-19) hayatımızın her alanını etkilediği gibi eğitim sistemimizi de etkiledi. 16 Mart'ta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 30 Mart'ta kadar eğitime ara verildiğini açıklamıştı. Geçen bir haftanın ardından eğitim sistemimizi kökten değiştirebilecek bir adım atıldı ve uzaktan eğitim sistemine geçiş yapıldı. Aslında uzaktan eğitimine geçişin sinyallerini birkaç gün önceden bizzat bakan Selçuk'un açıklamalarından almıştık.
Krizlerden fırsat çıkartmak önemlidir. Global bir krizin yaşandığı şu günlerde uzaktan eğitim sistemine geçişi güzel bir fırsat olarak görüyorum. Süreç iyi takip edilir ve ilk gün yaşanan aksaklıklar yaşanmazsa uzaktan eğitimin hayatımıza daha ciddi bir yer edineceğini düşünüyorum.
Her yeni şey gibi uzaktan eğitime geçiş de ilk günlerde oldukça sancılı geçti.18 milyon öğrencinin eş zamanlı kullanımına sunulan sisteme bazı öğretmen arkadaşlarımız giremediğini dile getirdi. Özellikle benimde yakın çevremdeki öğretmen arkadaşlarımdan aldığım bilgiler neticesinde zaman zaman sisteme giremediklerini, sisteme girseler de çökmeler yaşadıklarını öğrendim.
Bu tarz geçiş dönemlerinde ufak tefek aksaklıklar olabilir.Önemli olan bu aksaklıkların önüne geçebilmek. Bu tarz aksaklıklarının bir benzerini de eskiden e-okul'un ilk yıllarında yaşıyorduk. Okulda karnenin yaklaştığı hafta tüm öğretmenlerin not girme telaşıyla sisteme aynı anda girmelerinden dolayısistem çökmeleri yaşanıyordu. Bu çökmeler karnelerin de geç çıkmasına neden oluyordu. Artık e-okul'da bu tarz sorunlar yaşanmıyor.
Her ne kadar uzaktan eğitim sistemini 1982 yılında Anadolu Üniversitesi'nin Açık Öğretim Fakültesi'yle tanışmış olsak da tüm eğitim sisteminize uygulamamız bugüne nasipmiş.

TRT EBA TV NE VAAT EDİYOR?
Genel olarak fırsat eşitliği kavramı, kaynaklara ulaşabilme ya da onlardan yararlanma eşitliğidir. 'Eğitimde fırsat eşitliği' kavramı ise, eğitimsel kaynaklara ulaşabilme ya da onlardan yararlanma eşitliğini ifade eder.Başka bir deyimle, özellikle demokratik toplumlarda, hiçbir ayırım yapmaksızın herkesin potansiyel ve yeteneklerini en uygun biçimde geliştirmede eğitim hizmetinden eşit ölçüde yararlanma şansına sahip olmalarıdır. Eğimdeki bu ilke dikkate alındığında TRT EBA TV önemli bir fırsat sunuyor.
Devlet büyüklerimiz her ne olursa olsun bu sistemin arkasında durmalı ve bir an önce atılması gereken tüm adımları hızla atmaları gerekiyor. Uzaktan eğitim, mevcut eğitim sistemimize ciddi bir alternatif olmalı.

TARİHTE BU HAFTA
26 Mart 1999 - Melissavirüsü, tüm dünyada e-posta sistemlerini etkiledi.

HAFTANIN OLAYI
Coronathon Türkiye tarafından düzenlenen ve iki gün süren Hackathon bu yıl ilginç bir ilke imza attı. Türkiye'deki bilişim dünyasının tek vücut olduğu girişimcilik maratonunda yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı teknolojik çözümlerüretilmeye çalışıldı. Türkiye'deki birçok büyük üniversitenin desteklediği etkinlikte,konuyla yakından ilgilenen sivil toplum kuruluşları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi birçok platform bir araya geldi.Online olarak gerçekleştirilen Hackathon'da virüs salgının yarattığı sosyal, psikolojik, ekonomik sorunlarla başa çıkmak için yenilikçi çözümler arandı. 1400 katılımcının yer aldığı etkinliğin sonunda virüse karşı 131 yazılım projesi geliştirildi. Geliştirilen projeler sadece Türkiye için değil dünya için de ciddi çözüm yolları sunuyor.

HAFTANIN İNSANI
21 Mart 1948 yılında doğan Scott ElliottFahlman, lisans ve yüksek lisansını MIT'de tamamladı. Yapay zeka alanında yazdığı tez projesiyle Associationfor the Advancement of Artificial Intelligence (AAAI/Yapay Zekanın Geliştirilmesi Derneği) üye oldu. Mayıs 1996'dan Temmuz 2001'e kadar Justsystem Pittsburgh Research Center'ı (Justsystem Pittsburgh Araştırma Merkezi) yönetti.Fahlman'nı birçok insan dünyaya kazandırdığı 'smileyface' (gülen surat) işareti ile tanıyor.

HAFTANIN KARİKATÜRÜ


HAFTANIN TEKNOLOJİ HABERLERİ

MICROSOFT'TA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
Microsoft, çalışanlarında yeni bir düzenlemeye giderek, Panos PanayWindows ve donanımın başına getirmişti. Panay, bu rolde henüz yeni olsa da, işlerin artık çok daha farklı olacağını söyledi.


BAKANLIKTAN ONLİNE KORONAVİRÜS TESTİ
Sağlık Bakanlığı'na bağlı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun çalışmalarıyla online koronavirüs testi içeren 'Korona Önlem' web sayfası hizmete başladı. Yapay zeka yazılımıyla güçlendirilen internet sitesi, sağlık bilgilerinize göre koronavirüse yakalanma riskinizi söylüyor.


HALF LIFE YILLAR SONRA GERİ DÖNDÜ
Valve'in geçtiğimiz sene tanıttığı ve uzun bir süredir üzerinde çalıştığını açıkladığı Half Life Alyx bu hafta itibariyle Steam'de 92TL'lik etiket fiyatıyla satışa sunuldu.