Hüseyin Güven

'İLÇE S PLAKA' meselesi ile kaldığımız yerden devam edelim…
Biz sormaya, Eskişehir Servis Aracı İşletmecileri Odası yöneticileri devam etti anlatmaya…
İlçe S plaka, merkez S plaka gibi tahdit kapsamında olmadığını öğreniyoruz…
İşin daha da ilginç olan yanı ise 'Trafik tescil müdürlüğünce neredeyse her isteyene verildiğinin ifadesi' oldu…
Üstelik özde bu yetki ve sorumluluğun Büyükşehir yasası ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu /olması gerektiğini ve dahi bu sorumluğu 2014'de bir UKOME kararı ile ilçe trafik şube müdürlüklerine bırakıldığını öğreniyoruz…
Bu Büyükşehir'in sorumluluktan kaçtığı anlamına gelmiyor mu? Diye de soruyorlar!
Haksızda sayılmazlar…
REKABETE DAİR SÖYLEMLERİ…
Taşımacılık sektöründe gelir ve gider kalemleri çok olmadığı için, maliyet ve kazançlarını hesaplamak çok da zor olmasa gerek…
Dinledikten sonra birazda araştırdım…
Eskişehir Servis Aracı İşletmecileri esnafının müşteri portföyünü paylaşan,
- Estram,
- Belediye Otobüsleri,
- M plakalı Minibüsler,
- D plakalı dolmuşlar,
- T plakalı ticari taksiler hepsi bir tarife üzere çalışıyorlar değil mi?
Örneklerle izah etmeye çalışalım…
- 3,50 krş. Olan Tranway veya Belediye Otobüsüne 3 liraya binebiliyor musunuz?
- Veyahut taksimetresi 20 lira yazan bir taksiye 15 lira ödeyebilir misiniz?
- 2,75 olan Minibüs ve Dolmuşlara 2,50 kuruşa hizmet alabilir misiniz?
Kanaatim şudur ki!
'Eskişehir'de toplu taşıma araçlarında mevcut tarifeyi rekabetten dolayı uygulayamayan tek sektör S plakalı servis araç işletmecileridir…'
Tamda bu noktada Eskişehir Servis Aracı İşletmecileri Odası yöneticilerinin, 'Büyükşehir Belediyesi tahditli Servisler artsın' kararına destek verenlere cevaben söyledikleri aklıma geliyor…
Şöyle demişlerdi!
'İl merkezinde bu tarifeyi uygulayabilen esnaf emin olun yüzde 5'i geçmez… O yüzden bu hali bilip /bilmeyip rekabet olsun demek insafsızlıktır.'
***
T.C. ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ULAŞIM KOORDİNASYON MERKEZİ
Tarih: 21.08.2019
Sayı: 2019 / 08 – 2
Karar 2 : 'S' plakalı okul ve personel taşıyan servis araçlarının ücretlerinin artırılması talebine ilişkin ALT KOMİSYON RAPORU.
Eskişehir Servis Araçları İşletmecileri Odası 'S' plakalı okul ve personel taşıyan servis araçlarının taşıma ücretlerinde artış yapılması talebine ilişkin alt komisyon raporu, 21 Ağustos 2019 tarihli UKOME Genel Kurulunca incelenmiştir.
ALT KOMİSYON RAPORU:
Eskişehir Servis Araçları İşletmecileri Odası 'S' plakalı okul ve personel taşıyan servis araçlarının taşıma ücretlerinde artış yapılması talebi UKOME Genel Kurulunun 17.07.2019 tarih ve 2019/7-1 sayılı kararı ile incelenmek üzere alt komisyona sevk edilmiştir.
Alt komisyonumuz tarafından yapılan incelemede Eskişehir il merkezinde 1329 adet tahditli ve ilçelerde 440 adet tahsisli 'S' plakalı servis aracı ile okul ve personel taşımacılığı yapılmakta olup, en son servis ücret tarifesi UKOME Genel Kurulunun 07.09.2018 tarih ve 2 sayılı kararı ile belirlenmiştir.
Eskişehir Servis İşletmecileri Odasının 08.07.2019 tarihli yazısında öğrenci ve personel taşıyan servis araçlarının ücretlerinde %20 oranında artış talep edilmektedir.
Alt komisyonumuzca yapılan incelemede TÜİK'in fiyat endeksleri değişim oranları, akaryakıt fiyatlarındaki değişim oranları, yedek parça sigorta ve amortisman giderlerindeki yıllık değişimler Servisçiler Odasının talep ettiği %20'lik zam talebinin fazla olduğunu göstermektedir.
Ülkemizde ücretlilerin gelirlerindeki yıllık artış oranları servis ücretlerine istenilen %20'lik zam oranının altında kaldığı gerçeğiyle istenilen zam oranının uygulanması hayatın doğal akışına aykırıdır.
Okulöncesi ve 8. Sınıfa kadar olan öğrenciler için rehber personele öğrenci başına 48 TL ödenecektir. Milli Eğitim Bakanlığınca açıklanan 2019-2020 yılı eğitim öğretim dönemi çalışma takviminde sömestr tatillerinde yapılan düzenlemeler ile öğrencilerin çalışma takvimi 9 aylık süreçte 185.5 gündür. Okullarına servis araçları ile ulaşım sağlayan öğrencilerin okul servis ücretlerinin ~%8 oranında arttırılması;
OKUL SERVİSLERİ ÜCRET TARİFESİ ( %8 KDV DÂHİL )

Yorumlar