Osman Kara

Sonda yazacağımı başta yazayım, teknolojiyi öcü olarak nitelendiren ve onu 'tüm kötülüklerin anası' olarak görenler var. Günümüz gerçeklerinden uzak bu tutumun yanlış olduğunu söylemeliyim. Sorunun teknolojide değil insanların teknolojiyi kullanma yönteminde olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ve teknolojinin daha doğru ve daha verimli kullanabilmek için teknolojiyi yok sayamadan her yönüyle öğrenmemiz, onu daha iyi anlamız gerekiyor.
Hiç kuşku yok ki 20. yüzyılın en büyük icatları bilgisayar ve internettir. Bilgisayarın hayatımıza girmesi ve daha sonra internetle tanışmamız bizlere yeni bir dönemin kapısını açtı. Bu icatlar şu anki yüzyılın şekillenmesinde de önemli bir mihenk taşı oldu. Fakat özellikle son yıllarda bu teknolojik icatların 'insan ilişkileri ve iletişimine'olumsuz etkilerinin olduğu çokça tartışılır hale geldi. Bu tartışmaların temelinde X,Y ve Z kuşakları diye tabir ettiğimiz kuşak farklılıkları yatıyor.

X, Y VE Z KUŞAĞI
'Nedir bu X,Y ve Z kuşakları?' diye soracak olanlarınız vardır mutlaka.
X kuşağı, 1965 ile 1979 yılları arasında doğan ve teknolojinin daha gelişmemiş olduğu (şuan ki teknolojiyi temel alırsak) bir zaman diliminde dünya gelmiş nesildir. Özellikle bilgisayar ve internetle çok geç tanışmalarından dolayı şuan ki çağın teknolojisine adapte olma konusunda ister istemez zorlanıyorlar.
Y kuşağı ise, 1980 ile 1999 yılları arasında doğan 'Net Kuşağı, 'Gelecek Kuşak', 'Dijital Kuşak'gibi farklı birçok isimlerle adlandırılan kuşaktır. Bu kuşakta doğanların birçoğunun internet ve bilgisayarla tanışması ilkokul ve sonrasına dayanıyor. Günümüz teknolojisini kullanmakta ve anlamakta zorluk çekmeyen ve X kuşağıyla da tamamen kopuk olmayan Y kuşağı; X ve Z kuşakları arasında tam bir köprü konumundadır.
Z kuşağı ise, 2000 ve sonrasında doğan nesildir. Milenyum kuşağı da olarak adlandırılan bu kuşaktakiler özellikle internet aracığıyla sosyalleşmeyi tercih eden, çabuk tüketen, diğer nesillerden farklı olarak oyuncak yerine ipad'lerle, laptoplarla, cep telefonlarıyla, play station'larla oynayan ve teknoloji ile birlikte büyüyen bir nesildir.

TARTIŞMALARININ NEDENİ
Özellikle X ve Z kuşağının farklı iletişim anlayışı kuşak çatışmasına neden oluyor. Bu durum bizlere 2 terimi öne çıkarıyor. Bunlar,'Dijital Yerliler' ve 'Dijital Göçmenler'. Dijital yerliler, günümüz teknolojisiyle doğmuş, büyümüş ve yeni teknolojik gelişmelere hemen adapte olan insanlardır. Dijital göçmenler ise teknolojiyle sonradan tanışan ve günümüz teknolojisine uyum sağlamakta zorluk çekengrubu temsil ediyor.
X kuşağı daha yüz yüze iletişim kurmayı tercih ederken, Z kuşağı ise iletişimin dijital olanını tercih ediyor. Bu noktada evlerde sıkça duyduğumuz'kaldır kafanı o telefondan da yüzünü görelim'tartışmalarının yaşanmasına neden oluyor.Burada X kuşağının yaptığı en büyük yanlış,dijital iletişimi ya da sanal iletişimi bir iletişim aracı olarak görmemesi.Tabi ki deyüz yüze iletişimin, dijital iletişime oranla daha etkili olduğu bir gerçek. İkisinin de artı yönleri ve eksi yönleri mevcut.

ÇÖZÜM
Dijital iletişimi yok saymak, yasaklamak bir fayda getirmez. İşte bu noktada özellikle Y kuşağına büyük sorumluluk ve görevler düşünüyor. X ve Z kuşakları arasında köprü görevi görmesi, her iki tarafı da iyi anlaması buna göre bir çözüm yolu üretmesi gerekiyor.
He tabi tüm yükü Y kuşağına atmak doğru olmaz. İletişim temelli bu sorunların önüne geçebilmek için öncelikle 'dijital iletişimi' bir iletişim türü olarak görmek gerekiyor. Daha sonra dijital iletişim ile diğer iletişim yöntemlerinin artılarını, eskilerini ortaya koyup her 3 kuşağa da iyi anlatmamız gerekiyor. Hiçbir tarafı yok sayamadan, yasaklar koymadan, günümüz gerçeklerini kabul ederek çözüm yolları üretmemiz gerekiyor.



HAFTANIN ÜRÜNÜ

XIAOMI YEELIGHT 2. NESİL E27RGBW AKILLI LED AMPUL(4,7/5) Fiyatı: 159,90-172,97 TL
Xiaomi Yeelight 2. Nesil E27 RGBW Akıllı LED Ampul evinizde istediğiniz zaman telefonunuzdan kolayca kontrolünü sağlayabileceğiniz bir akıllı ampuldür. Farklı renk seçenekleri, ayarlanabilir ışık yapısı, evde olmasanız bile kontrol edilebilir olması onu kullanım açısından ön plana çıkarmaktadır.
Ayrıca A+ enerji tüketimi sayesinde oldukça düşük enerji tüketimi gerçekleştirir. Sesli kontrol edilebilen, Siri ve Google Asistant ile birlikte çalışabilen Xiaomi Yeelight 2. Nesil E27 akıllı ampul evinde akıllı ışıklandırma sistemi oluşturmak isteyenlerin tercih edebilecekleri bir ürün.
Xiaomi Yeelight E27 RGBW evinizde ya da ofisinizdeki standart duylara takıp kullanabileceğiniz farklı ışık renk seçenekleri sunan akıllı ampuldür. Yeelight mobil uygulaması üzerinden yönetilen Xiaomi Yeelight E27 RGBW'nin tüm optimizasyonlarını saniyeler içerisinde akıllı telefonunuzdan yapabilirsiniz.
Akıllı ampulü kontrol etmek için kullanabileceğiniz Yeelight mobil uygulamasını Android, iPhone ve iPad cihazlarınıza indirebilirsiniz.

Ürünün Teknik Özellikleri