Ülkemizde çokça tartışma yaratan yeni sosyal medya yasası, 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girmişti. Yasa kapsamında Türkiye'deki günlük kullanıcı sayısı 1 milyon ve üzerinde olan platformlara temsilcilik atama zorunluluğu getirildi. Yasanın temsilci belirleme süresi için verdiği 30 günlük süre bu hafta itibariyle doldu. Ancak gelen bilgiler doğrultusunda sadece Rusya merkezli sosyal medya platformu VKontakte (VK), resmi olarak Türkiye temsilcisini atadı.

Tanınan sürenin dolmasıyla birlikte başta Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, Periscope ve TikTok olmak üzere temsilci atamayan platformlara 10'ar milyon TL para cezası kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada 'Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10'ar milyon lira ceza kesildi' dedi. Gözler sosyal medya devlerine çevrilmiş durumda. Bu cezaya nasıl tepki verecekler, hep birlikte göreceğiz.

Peki, bundan sonraki süreç nasıl devam edecek?

Öncelikle, devletin platformlardan istediklerinin daha başındayız. Devlet, temsilcilik atama dışında, verilerini Türkiye'de saklama ve istenilen içeriğin 24 saate kaldırılması gibi istekleri de var. Şimdi önümüzde 30 günlük yeni bir süreç var. Bu süre kapsamında temsilciliklerini atamayan platformlar Türkiye temsilcilerini belirlemek zorundalar. Eğer süreç içerisinde yine böyle bir adım atılmaz ve sosyal medya devleri, Türkiye'deki kanunu yok sayarlarsa, bu kez 30 milyon TL'lik idari para cezası verilecek. Ancak buna rağmen yine bir gelişme olmaz ve Türkiye'de temsilci bulundurmazlarsa, bu kez de Türkiye'deki vergi mükelleflerinin bu platformlara reklam vermesi yasaklanacak. Eğer sosyal medya devleri ceza yedikten sonra temsilci ataması yaparsa, ödeyeceği ceza dörtte bir oranında düşecek. Tabi süreç daha da uzarsa platformlara erişim kısıtlaması getirilmesi de masada seçenekler arasında yer alıyor.

VERGİ VERMİYOR ALGISI
Burada yanlış anlaşılan bir durum var. Türkiye'de temsilciliği olmayan platformların ülkemizde vergi vermediğinin düşünülmesi ki bu yanlış. Türkiye'de hizmet veren tüm platformlar temsilcilikleri olmaksızın vergi vermek zorundalar. Türkiye'de gelirlerini sağladıkları reklamlar üzerinden yasalar çerçevesinde vergilerini veriyorlar.

KAFAMIZI DOĞRU YERE ÇEVİRMELİYİZ
Aslında bu yasanın getirilmesinin nedeni açıkça bu platformların devletin istediği gibi müdahale etmek istemesi. Yasanın uygulanabilir, aklı selim hiçbir tarafı yok. Devletin asıl kafa patlatması gereken konu ise 'Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'. Sizin beğendiğiniz, takip ettiğiniz sayfalara göre, sizin satın alabileceğiniz şeyleri düşünerek ona göre reklam çıkartmak bu platformların aslında birinci önceliği diyebiliriz.Sadece reklam amacıyla değil siyaset gibi başka amaçlar için de sizin kişisel bilgileriniz pazarlanıyor. Burada kanunda ciddi eksiklikler var. Bu konuda devletin adım atması, yeni düzenlemeler getirmesi gerekiyor. Devlet, ne olursa olsun vatandaşını düşünmek zorundadır. Sosyal devletler kendini değil vatandaşını korumakla yükümlüdür.



TARİHTE BU HAFTA

5 Kasım 2007 - Mobil işletim sistemi Android, Google tarafından tanıtıldı.

HAFTANIN KARİKATÜRÜ



HAFTANIN OLAYI

İzmir'de geçtiğimiz günlerde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında Microsoft yöneticisi olduğu iddia edilen Maxime Rastello adlı bir kişi, ırkçı paylaşımlarda bulundu.114 vatandaşımızı kaybettiğimizdepremden bir görüntü paylaşan ve üzerine 'Hak ettiniz' şeklinde not düşen Rastello, gelen tepkilerin ardındansözlerinin çarpıtıldığını iddia etti. Paylaşıma tepki gösterenler Microsoft'un bu şahısla tüm ilişkisini kesmesini talep etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Microsoft, Maxime Rastello adlı kişinin sanıldığı gibi Microsoft çalışanı olmadığını, Microsoft'un MVP programında yer aldığını ve ilişkisine son verildiğini açıkladı. Tüm bu gelişmelerin ardından Maxime Rastello, Türk halkından özür diledi.

HAFTANIN İNSANI
3 Kasım 1962'de Amerika'da doğan Gabe Newell,Harvard Üniversitesi'nde okurken Microsoft'tan aldığı bir iş teklifiyle okulu bıraktı. 13 yıllık Microsoft macerasının ardından iş arkadaşı Mike Harrington ile birlikteValve Software'ni kurdu. Burada Half-Life ve Half-Life 2 ile beraber GoldSrc (Gold Source) adlı oyun motorunu geliştirdi.Gaben, 2003 yılında dünyada en çok tercih edilen dijital oyun mağazası Steam'i kurdu. Oyun konsolları için oyun geliştirmenin son derece rahatsızlık verdiğini ve oyun için en iyi platformun bilgisayar olduğunu savunan Gabe Newell, günümüzde Valve Corporation'ın başkanlığını yürütmektedir.

HAFTANIN TEKNOLOJİ HABERLERİ

YouTube'un En Çok İzlenen Videosu Değişti
7 milyar 41 izlenme sayısına ulaşan çocuk şarkısı Baby Shark, Luis Fonsi'nin Despacito klibini geride bırakarak YouTube'un en çok izlenen videosu oldu.


PS5 Birinci Parti Çıkış Oyunları Türkçe Olacak
PS5 birinci parti çıkış oyunları olan Marvel's Spider-Man: Miles Morales ile Sackboy: A Big Adventure hem Türkçe dublaj hem de Türkçe alt yazı seçeneklerine sahip olacak. Ayrıca Demon's Souls Remake ve Astro's Playroom'da Türkçe alt yazı desteği içerecek.


Netflix ve Amazon Prime RTÜK'ten Lisans Aldı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix ve Amazon Prime Video'nun RTÜK'ten lisans aldığını duyurdu.