Dün, Türkşeker'den önemli bir açıklama önümüze düştü. Türkşeker, Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikaları ve Ereğli Bahri Dağdaş Fabrikasının şeker üretiminde rekor kırdığını duyurdu. Açıklamaya göre, Eskişehir Şeker Fabrikası, son 22 yılın en uzun soluklu üretim dönemini geçirdi.

Eskişehir Şeker Fabrikası, 168 gün süren 2020-2021 üretim döneminde şeker üretimini geçen yıla göre yüzde 15 artırdı. Bu dönem ürettiği 171 bin 550 ton şeker ile son 22 yılın rekorunu kırdı.
2020-2021 döneminde toplam 1 milyar 290 milyon lira katma değer oluşturarak bulundukları bölgenin ekonomisine büyük bir katkı sağladı.

Hiç şüphesiz bu büyük bir başarıdır. Eskişehir Şeker Fabrikasının kurulduğu yıl olan 1934'ten bu yana sadece Eskişehir için değil bölge ve Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli bir üretim üssü olduğunu yaşıyor ve biliyoruz. Fabrika adından dolayı mahalle bile çıkarmış (Şeker Mahallesi) sadece ekonomiyi değil kültürel ve sosyal hayatı bütünüyle etkilemiştir.

Yıllardan beri Eskişehir'in gelişiminde Anadolu Üniversitesinin etkisi olduğu düşünülür, bu düşünce doğrudur ama eksiktir. Anadolu üniversitesinin bugünkü ivmeye ve güce ulaşmasının altında da Şeker Fabrikası ve TÜLOMSAŞ yani o dönemki Eskişehir sanayisi yatar. Anadolu Üniversitesi daha kurulmadan İktisadi ve Ticari ilimler Akademisi varken Akademide eğitim vermek için gelen akademisyenler ve Eskişehir'de okumayı seçen öğrenciler o zaman adeta bir kasaba görünümünde olan Eskişehir'de tek vakitlerini Şeker Fabrikasının sosyal tesislerinde geçirmiştir. Fabrikanın sahip olduğu imkanları akademiye de tahsis etmesi bugün Anadolu Üniversitesinin yazılı olmayan gerçek tarihinin arka planını oluşturur.

1950'nin başlarında Halkevleri kapatıldığında tiyatro yaptıkları sahneler elinden alan gençler (aralarında Yılmaz Büyükerşen de vardır) ilk olarak sahne olarak yine Şeker Fabrikasının sosyal tesislerini kullanmıştır.

Kısacası Eskişehir Şeker Fabrikası sıradan basit bir fabrika olarak görülmenin ötesinde Eskişehir'in gizli ve önemli bir tarih hazinesi, sosyal, kültürel ve kent hayatının önemli bir aktörüdür.

Gerçek Eskişehirliler de Şeker Fabrikasını bu gözle görür, benimser ve sahiplenir. Fabrikanın 2020-2021 döneminde 22 yıllık kesintisiz üretim rekorunu kırarak 171 bin 550 ton şeker üretmesi ve kent ekonomimize doğrudan 1 milyar 290 milyon TL'lik katma değer yaratması bu gizli tarihi tekrar hatırlamamıza vesile olmuştur.

Emekçisinden yöneticisine, üreticisinden Genel Müdürüne kadar tüm Şeker ailesini kutluyoruz.

Başarıları daim olsun.

Kazanan Eskişehir ve ülkemiz olsun.