Osman Kara

Hiç kuşku yok ki, sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez parçalarından bir tanesi. Eski okul arkadaşlarımızı bulma umuduyla kullanmaya başladığımız sosyal medya evrimleşerek gerçek dünyada ulaşamayacağımız arkadaşlar edinebildiğimiz, oyun oynayabildiğimiz, fikirlerimizi diğer insanlarla paylaşabildiğimiz ve özgürce hareket edebildiğimiz bir ortam haline geldi. Bizde bu ortama 'sanal alem' adını verdik.
Sanal alemde geldiğimiz şu noktada yüzlerce, binlerce hatta milyonlarca takipçiye ve arkadaşa ulaştık. Bu insanlarla fikir alışverişinde bulunduk, birlikte saatlerce vakit geçirdik.
Peki, bu herkesin kendince oluşturduğu sanal dünyanın ne kadarı gerçek?
2 milyara aşkın kullanıcısı bulunan Facebook'ta 100 milyonun üzerinde sahte hesap olduğu düşünülüyor. Yani şuanda Facebook'tan arkadaş olduğunuz 100 kişiden en az 2 kişi sahte yani fake. Düşünsenize gerçek hayatta tanığınız yüz yüze görüştüğünüz insan aslında sizin tanıdığınız gibi biri değil. İsmi, cinsiyeti, yaşadığı yer, hakkında bildiğiniz ne varsa her şey yalan. Ne kadar korkunç değil mi? Facebook, daha geçtiğimiz mayıs ayında kurulduğundan bu yana '2 milyar 200 milyon' sahte hesabın silindiğini açıklamıştı. Sayılar tüyler ürpertici, peki bitti mi? Hayır.
1 milyardan fazla kullanıcısı bulunan Instagram'ın üzerinde yapılan araştırmaya göre ise hesapların yüzde 8'i sahte. Bir başka sosyal medya sitesi Twitter'da ise işler daha vahim. Twitter'da kullanıcıların sahte olup olmadığını analiz eden web sitesi 'twitteraudit.com'un kurucusu David Kaplan'a göre Twitter hesaplarının sadece yüzde 60'ı gerçek. Bir başka değişle Kaplan, Twitter kullanıcılarının yüzde 40'ının sahte olduğunu düşünüyor.
Geçtiğimiz hafta, Amerika Indiana Üniversitesi'nde Karmaşık Ağlar ve Sistem Araştırmaları Merkezi'nde çalışan bilişim ve bilgisayar bilimleri profesörü Filippo Menczer sosyal medyadaki sahte hesaplar üzerine, 'Yaptığımız araştırma neticesinde, %9 ve %15 arası kullanıcının bot olduğunu düşünüyoruz. Buna göre %85 ve %91 arası kullanıcının gerçek olduğu fikrindeyiz. Tabii bunlar tahmin yahut varsayımdan ibaret. Birçok değişken işin içine girdiği için net bir şey söylemek zor' şeklinde açıklama yaptı.

İNSANLARIN GERÇEĞİ ÖĞRENME İSTEĞİ
İnsanoğlu yaradılışından itibaren hep gerçeklere ulaşma arzusuyla hareket etti. Bu arayış sayesinde bugün kullandığımız teknolojik aletler geliştirildi. Fakat bu aletlerle yarattığımız sanal dünyadaki gerçeklere ulaşma arzusu burada da kendini gösterdi.
Bundan bir sene önce Bursa'da bilişim üzerine çalışmalar yürüten bir firmada üst düzey yöneticilik yapan yazılımcı geliştirdikleri 'yüz tanıma sistemi' sayesinde sosyal medyadaki sahte hesapları deşifre etmeye başladı. 'Sahte hesap avcısı' lakaplı kişiyi Twitter kullanıcıları 'Ruling' adıyla tanıdı. İnsanların gerçeği öğrenme isteği hesabın çok kısa sürede 500 bine aşkın takipçiye ulaşmasına neden oldu. Şuana kadar yüzlerce sahte hesabı deşifre eden 'Ruling', işin karanlık yüzünü de bizlere göstermiş oldu.
Sahte hesaplar, başkalarının hayatlarına ait görsellerle oluşturduğu profillerle insanları ağlarına düşürmeye çalışıyor. İnsanlar sevgili sandıkları, doktor sandıkları kişilere özel fotoğraflarını gönderiyor ve daha sonra bu dolandırıcılar fotoğraflar üzerinden kişilere şantaj yapıp para istiyor. Durum öyle vahim bir hale geldi ki konu tüm ulusal yayınlarda haber olmaya başladı. Ruling'in ifadesine göre bu dolandırıcıların aylık geliri 400 bin lira civarında.

NE YAPMALIYIZ?
Tüm bu araştırmalar ve gelişmeler dikkate aldığında aklıma 'sanal alem' diye tabir ettiğimiz bu ortamın aslında 'fake alem' olması geliyor. İşte bu noktada bize ciddi görev ve sorumluklar düşünüyor. Aslında çözüm de basit, sosyal medyada her okuduğumuzu birden fazla kaynaktan teyit etmeden inanmamamız, bizimle tanışan her kullanıcıya hemen güvenmememiz gerekiyor.

???????????????????????????

HAFTANIN ÜRÜNÜ

TP-LINK ARCHER VR1200 (4,8/5) / Fiyatı: 338-502 TL
Modem dünyasının en bilindik markalarından TP-Link'in bu modeli 300Mb/s (2.4GHz) ve 867Mb/s (5GHz) bağlantı hızına sahip olması hem ADSL hem de VDSL internet kullananlar için ideal bir çözüm yolu olarak bizlere sunuyor. TP-Link Archer VR1200'ı ayrıca Router olarak da kullanabilirsiniz. Ethernet kablosu aracılığıyla kablolu veya fiber modeminizi rahatlıkla bağlayabilirsiniz.
Harici anten bulunmamasına karşın oldukça iyi diyebileceğimiz WiFi kapsama alanı sunan modemde dahili çift bantlı yüksek performanslı anten bulunuyor. TR-069 protokolü ile internet sağlayıcınızın kolaylıkla cihazınızı uzaktan yapılandırmasına ve yönetmesine olanak tanır.
Bir adet gigabit WAN ve dört adet LAN bağlantı noktası sayesinde, standart Ethernet bağlantılarına kıyasla 10 katına kadar daha yüksek hız elde edilebilirsiniz. Archer VR1200; oyun konsolları, akıllı televizyonlar, DVR'ler ve daha fazlası için en sevdiğiniz tüm kablolu cihazlarla olağanüstü hızlı ve güçlü bağlantılar sağlayabilirsiniz.

Ürünün Teknik Özellikleri