Hazırlayan İl Müftü Yardımcısı Fatma Adsoy...


'Ey Rabbim!' dedi. 'Gerek bana gerekse anne babama verdiğin nimete şükretmeye ve hoşnut olacağın iyi işler yapmaya beni muvaffak kıl. Rahmetinle beni iyi kullarının arasına kat!' (Neml, 27/19).Büyük bir mülk ve saltanat sahibi Hz. Süleyman (a.s.), ayette buyurulduğu üzere duasında salihlere ilhak olmayı istemiştir.

Sözlükte 'iyi, doğru, yararlı ve uygun olmak; doğruluk, dürüstlük' anlamlarındaki salah (sulûh) kökünden türeyen salih kelimesi 'faydalı, iyi, doğru ve güzel olan, işe yarar, her türlü bozukluk ve yanlışlıktan arınmış; barışçı, uyumlu' gibi manalara gelmektedir. Aynı kökten gelen sulh 'nefret ve düşmanlığa son verme', ıslah 'düzeltme, daha iyi ve faydalı hale getirme; insanlar arasındaki çatışmayı ortadan kaldırma', muslih 'bozukluğu düzeltip iyileştiren, barıştan yana olan' manalarında kullanılmaktadır. (M. Çağrıcı, Dia, IIIVI/31)

Bir ayette 'Servet ve oğullar, dünya hayatının süsüdür, kalıcı olan iyi davranışlar ise rabbinin nezdinde hem sevapça daha hayırlı hem de ümit bağlamaya daha layıktır.' (Kehf, 18/46) buyurulur. Ayette geçen 'el-bakıyyatü's-salihat' ifadesi ile 'kalıcı iyilikler' şeklinde zikredilmektedir. Buanlamda Allah'ı zikretmek, iyiliğe yöneltmek, kötülükten sakındırmak, ana babaya akrabaya ve komşulara iyi davranmak, adalet, ihsan vb. Kur'an'ın öngördüğü bütün iyi işler dünyada insanlara fayda verecek ve ahirette de kurtuluşa vesile olacak salih amellerdir. Kur'an-ı Kerim'de çoğunlukla imandan hemen sonra zikredilen ehemmiyetli bir kavram olan salih amel, kulun sevap hanesini kendi lehine ağırlaştıracak olan tüm amellerdir. Kulluk bilinciyle söylenen her güzel söz, her güzel iş, Allah'ın hoşnutluğunu amaçlayan her iyi niyet birer salih ameldir.

Allah Rasulü(s.a.v)'ne göre salahın merkezi kalptir. Vücutta kalp denilen bir et parçası vardır ki o salih olduğu zaman bütün vücut salih olur. (Buharî, İman, 39)

Yine hadislerde 'salih kul, salih insan, salih adam, salih idareci, Salih müslüman, salih evlat, salih eş…' ifadelerinin yanında, 'salih ev, salih rüya, salih ahlak, salih binek ve salih yiyecek' terkipleri de zikredilmektedir.

Bir düşünelim… Sadece bireysel olarak salih bir kalbe, samimi bir niyete ve salih amellere sahip olmak yeterli midir?Yoksa salih fertlerden istenen, daha üst mertebede 'muslih' olmak mıdır?Yani ıslah edici olmak ve bu uğurda gayret ve çaba da sarf etmek gerekir.İnsandan; dünyadaki yolculuğunda kendini sorgulaması, bilmesi, hayatının gaye ve maksadının ne olduğunun şuuruna varmasıyla beraber başkasının hayatına da olumlu anlamda dokunan amelleriyle hayat sürmesi beklenir.

Hayatın adeta rüzgarın esmesi gibi hızlıca yaşanıp geçtiğini, yapılan her bir iyiliğin mutlaka Allah indinde karşılık bulacağını ifade eden asırlar öncesinden seslenen Yunus'unçağlar ötesi mesajıyla sizleri baş başa bırakarak Cumanızın mübarek olması temennisiyle yazımızı noktalayalım.

Geldi geçti ömrüm benim şol yel esip geçmiş gibi
Hele bana şöyle geldi şol göz yumup açmış gibi


Bir hastaya vardın ise bir içim su verdin ise
Yarın anda karşı gele Hak şarabın içmiş gibi
Bir miskini gördün ise bir eskice virdün ise
Yarın anda sana gele Hak libasın biçmiş gibi…

Günün duası: 'Allah'ım! Senden benim için hayırları açmanı, işlerimin hayırla sonuçlanmasını, önceki, açığı ve gizlisi ile hertürlü hayrı, cennetteyüksek dereceleristiyorum. Allah'ım! Duamı kabul eyle.'(Hakim, Deavat, 1911)