Sabır hayatımızın her alanında çok önemli bir konu olmasına rağmen, belki de birçok insanın tam olarak uygulayamadığı bir durumdur.
Yaşadığımız olumsuz durumların bir an önce bitmesi veya beklediğimiz durumun hemen gerçekleşmesini ister sabırsızca hareket ederiz. Aslında her şeyin olması gereken bir zaman vardır, bu zaman gelmeden bu olayın sonuçlanmasını istersek ve buna göre aceleci davranırsak olacak sonucun bile önüne geçebiliriz. Olacak bir sonuç, gerçekleşmeyebiliriz. Anne karnında bir bebek düşünün, doğması için geçecek olan süre 9 ay 10 gündür. Biz bu noktada sabırsız davranıp 5 ayda doktora çocuğu al dersek, maalesef sağlıklı bir şekilde bebeği kucağımıza alamayız. Nasıl bir bebeğin doğması için geçecek bir süre var ve biz bu süreye sabrediyorsak, hayatta, işimizde, aşkımızda, duamızda da sabretmemiz gerekiyor.
Şu an belki bir takım zorluklar yaşıyor, hayatınızda bir şeylerin değişmesini istiyor olabilirsiniz. Bu zorlukları da atlatmanın bir zamanı var. Ancak sadece sabredeyim geçer demek doğru değil. Sabır konumuna geçmeden önce bu durumun değişmesi için gereken adımları atmanız gerekmektedir. Sabırdan önce o durumun değişmesi için eylem mutlaka olması gerekmektedir. Hayat zorluklarını atlatamayan çoğu insandan sabrettim ama olmadı cümlesini duyuyorum. Bunların bir kısmı durumun değişmesi için eyleme geçmemiş, bir kısmı da sabretmeyi de bırakıp ümidi kesmiş ve olmadı demektedir. Yaşanılan durum her ne ise gerekli eylemi gerçekleştirip, akışa bırakın.
Ramazan ayı geldi, ülkemizde birçok kimse oruç tutuyor ve iftar vaktine kadar yemeden, içmeden sabrediyor. Eğer bu sabrı sadece aç, susuz kalarak değil, insanları kırmadan, trafikte bağırmadan, kendini arındırarak gerçekleştirirse, işte o zaman gerçek sabrın sonucunu hayatında görecektir.
Mevlana'nın sabır ile ilgili sözleriyle bu haftaki yazımı tamamlayayım:
'Açlığa sabredersin adı 'oruç' olur.
Acıya sabredersin adı 'metanet' olur.
İnsanlara sabredersin adı 'hoşgörü' olur.
Dileğe sabredersin adı 'dua' olur.
Duygulara sabredersin adı 'gözyaşı' olur.
Özleme sabredersin adı 'hasret' olur.
Sevgiye sabredersin adı 'aşk' olur.'