Eskişehir İl Müftüsü Bekir Gerek'in Yenigün Gazetesi için yazdığı Kurban Bayramı yazısı...

Kurban Bayramı ve Bugün Yapılacak İlk Görev;
Bugün Müslümanların iki bayramından biri olan 'Kurban Bayramıdır'. Bayramımız kutlu olsun. Sevgili Peygamberimiz Medine'ye hicretinin ikinci yılında ilk Kurban Bayramını ashabı ile birlikte yapmış ve kurban bayramının birinci gününde şöyle demişti; 'Bu günümüzde yapacağımız ilk şey Bayram namazını kılmaktır. Sonra evlerimize dönüp kurban kesmek olacaktır. Her kim böyle yaparsa sünnetimize uygun iş yapmış olur. Kimbayram namazından önce kurban keserse ancak ailesine bir et sunmuş olur, bu kestiği kurban olmaz.' ( Buharî, 'Adahî', 1)

Sonrada şöyle hitap etmişti; 'Ademoğlu kurban bayramı günü, Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır. Şüphesiz o kesilen kurban kıyamet günü boynuzları ve yünleri ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hoş edin. (Tirmizî, Adahî, 1)

Kurban Nedir?
Kurban,kurban bayramı günlerinde ibadet niyetiyle Kurban edilmesi caizolan hayvanlardan birini keserek yapılan,insanın Allah'a yaklaşmasına ve O'nun rızasını kazanmasınavesile olan bir ibadettir. 'İnsan kurban kesmekle İbrahim aleyhi's-selam gibi Allah'a ve O'nun emirlerine bağlılığını, gerekirse O'nun rızasını kazanmak için her fedakarlığa katlanacağınıngöstergesidir.

Kurban, İslam'daki sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzelörneğidir. Her gün dünyada sayısız hayvan kesilir ve bundan çoğunlukla varlıklı kimseler yararlanır. Kurban etinden ise öncelikle fakirler ve yoksullar istifade eder. Yüce Rabbimiz şöyle buyurmuştur; 'Kurbanlarınızı kestiğinizde onlardan hem kendiniz yiyin, hem de ihtiyacını gizleyen-gizlemeyen fakirlere yedirin. (Hacc, 22/36)

Böylece kurban, Müslüman toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Bundan da anlaşılıyor ki Kurban kesimi, bir hayvan katliamı değil, fakirile zengin'in kucaklaşmasına,gönüllerinin birleştirmesine, yardımlaşmasına ve fakirin görüp gözetilmesine vesile olmaktadır. Kısaca Kurban paylaşımın zirvesidir.

Bayram Nedir ve Nasıl Günlerdir?
Bayram; aynı inanç, aynı duygu, aynı düşünceleri paylaşan insantopluluklarının birlikte sevindiği, birlikte neşelendiği müstesna günlerdir.Bayram; neşe, sevinç, mutluluk günleridir. Dini Bayramlar; Cenab-ı Hakkın Müminlere manevi ziyafetidir. Bu mutlu günlerde Cenab-ı Allah;fakir-zengin, genç-ihtiyar bütünMüminlerin gönüllerini sevinçle doldurmaktadır.

Bu bakımdan dini bayramlar; ziyaretleşmelerin yapıldığı, küslerin barıştığı, dargınlıkların giderildiği, neşe, sevinç, coşku, heyecan,sevinme günleridir. Gurbetten sılaya kavuşma, tefrikadan kurtulup birlik ve sevgiye ulaşma günleridir.Yeme, içme, ikram etme, ikram alma günleridir. Çocukları sevindirme, anne-babayı, büyükleri onurlandırma günleridir. Kısaca kardeşliğin zirvesinin yaşandığı müstesna günlerdir.

Bayramdaki Görevlerimiz;
Güzel koku sürünmek, temiz ve yeni elbise giyinmek, güler yüzlü ve sevinçli görünmek, yoksullara çokça sadaka vermek, çoluk çocuğuna bolluk göstermek ve sevindirmek, anne-babamızı ziyaret etmek ve hayır duasını almak, vefat etmişler ise kabirlerini ziyaret etmek,sıla-i rahim yapmak, akrabalarımızı görüp gözetmek, yetimleri gözetmek, şehitlerimizi rahmetle anmak, küsleri barıştırmak, dargınlıkları gidermek, birlik ve beraberliği,kardeşliği pekiştirmek ve pekiştirici davranışlarda bulunmak bayramda yapmamız gereken görevlerimizdendir. Ancak bir şeye çok dikkat etmeliyiz! Covid-19 tedbirlerine. Sosyal mesafe, maske, temizlik ve açık alanda bulunma kurallarına riayet etmeliyiz.

Bu duygularla Eskişehirli hemşerileriminkurban bayramını tebrik ediyorum. Allah'tan sağlık ve afiyet içerisinde mutlu bir bayram geçirmesini diliyorum.

Kadınlar bayram namazı ile sorumlu mudur? Hz. Peygamber (s.a.s.) zamanında kadınlar bayram namazlarına iştirak ederler miydi?
Kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler (Semerkandî, Tuhfe, II, 161, 166). Şafiîlere göre ise üzerine beş vakit namaz farz olan her kadın ve erkeğin bayram namazı kılması sünnettir (Şirbînî, Muğni'l-muhtac, I, 462). Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buharî, Îdeyn, 15, 21). Bir hadislerinde Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: 'Henüz evlenmemiş genç kızlar ve özel halinde olanhanımlar evlerinden çıksınlar; hayra ve müminlerin duasına şahit olsunlar. Ancak, özel halinde olan hanımlar namaz kılınan yerden ayrı bir yerde dursunlar.' (Buharî, Hac, 81) Hadisten anlaşıldığı üzere, Hz. Peygamber (s.a.s.) kadınları, bayram namazlarına katılmaya teşvik etmiştir. Ancak bu, hiçbir mezhep tarafından farz veya vacip olarak değerlendirilmemiştir. Kadınlar, şartların elverişli olması ve istemeleri halinde cuma veya bayram namazlarına katılabilirler.

Günün Duası:
Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru!'(Bakara Sûresi: 201)